Federaţia Elevilor din România solicită Guvernului să ia măsuri de urgenţă pentru remedierea situaţiei transportului, având în vedere tragedia petrecută la Caracal, precizând că elevii din mediul rural din România sunt nevoiţi să călătorească la ocazie, iar prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019, aprobată de Guvern luna trecută, gestionarea serviciului de transport judeţean a devenit şi mai haotică pentru că noua legislaţie este contradictorie şi contrară dreptului Uniunii Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Viaţa elevilor pusă în pericol! În lipsa transportului judeţean sunt nevoiţi să călătorească la ocazie! Federaţia Elevilor din România solicită Guvernului să ia măsuri de urgenţă pentru remedierea situaţiei transportului, având în vedere tragedia petrecută la Caracal. Elevii din mediul rural din România sunt nevoiţi să călătorească la ocazie, deoarece transportatorii nu practică toate traseele şi nu opresc în unele localităţi”, se arată într-un comunicat al federaţiei.

Federaţia Elevilor din România face referire la cazul de săptămâna aceasta de la Caracal şi la dispariţia celeilalte adolescente în luna aprilie.

„Federaţia Elevilor din România consideră că o cauză a acestei întâmplări o constituie gestionarea defectuoasă a transportului de către Consiliul Judeţean Olt. Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019, aprobată de Guvern luna trecută, gestionarea serviciului de transport judeţean a devenit şi mai haotică pentru că noua legislaţie este contradictorie şi contrară dreptului Uniunii Europene”, se arată în comunicat.

Federaţia aminteşte că până în data de 28 iunie transportul judeţean de persoane era serviciu public. În acest caz, autorităţile publice aveau obligaţia să asigure, prin licitaţie, deservirea tuturor localităţilor dintr-un judeţ, prin intermediul obligaţiilor de serviciu public.

„În schimb, consiliile judeţene au înţeles să încalce legea faţă de toţi călătorii în general, şi faţă de persoanele din mediul rural în special, alegând să îi priveze de transport de calitate, neîncheiând contractele cu operatorii de transport. Atragem atenţia asupra faptului că, în urma OUG 51/2019, transportul judeţean a fost eliminat din sfera serviciilor publice la presiunile preşedinţilor de consilii judeţene, sub motivaţia că bugetul nu le permite să susţină serviciul de transport. Astfel, transportatorii nu mai pot fi obligaţi să practice traseele ce nu le aduc profit, iar zonele rurale mai puţin populate devin izolate, oamenii fiind nevoiţi să folosească cursele de ocazie, aspecte puse în vederea Guvernului chiar şi de către Consiliul Concurenţei prin punctul de vedere emis”, se arată în comunicat.

Federaţia solicită Parlamentului României să respingă OUG nr. 51/2019. „În caz contrar, ne exprimăm îngrijorarea că tragedii de tipul celei din Caracal se vor mai petrece, în lipsa unor servicii de transport sigure şi accesibile”, avertizează Federaţia Elevilor din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.