Familia Aurei Ion i-a transmis o scrisoare deschisă ministrului Transporturilor, Dan Marian Costescu, făcându-l răspunzător pentru faptul că angajaţii instituţiei pe care o conduce nu au răspuns solicitărilor, făcute din noiembrie 2015, dar şi că aceştia au oferit informaţii false presei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Familia Aurei Ion i s-a adresat ministrului Transporturilor, Dan Marian Costescu, pentru a-i transmite că îl găsesc răspunzător de pasivitatea angajaţilor instituţiei pe care o conduce, angajaţi care sunt plătiţi din banii publici şi care refuză să dea răspunsuri solicitărilor lor.

În scrisoare, ministrului Costescu i se mai comunică şi că este răspunzător de informaţiile neadevărate pe care angajaţii instituţiei le-au oferit presei cu privire la petiţiile familiei.

“Instituţia condusă de dumneavoastră, Ministerul Transporturilor, deţine calitatea de autoritate naţională în domeniul aviaţiei civile, precum şi controlul deplin asupra activităţii instituţiei CIAS (Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile), conform tuturor prevederilor legale, CIAS aflându-se în subordinea ministerului dumneavoastră. Având în vedere competenţele instituţiei dumneavoastră, la data de 19 noiembrie 2015, după finalizarea investigaţiei catastrofei aviatice din Munţii Apuseni, v-am solicitat să dispuneţi efectuarea verificărilor cuvenite la nivelul comisiei care a efectuat investigaţia accidentului, Comisiei din cadrul CIAS. În concret, v-am solicitat să verificaţi fiecare membru al Comisiei de investigaţie şi să stabiliţi dacă aveau competenţele necesare să participe, în calitate de investigatori, respectiv investigatori-şef, la efectuarea investigaţiei cazului nostru”, se arată în scrisoarea deschisă.

Referitor la personalul instituţiei, familia Ion spune că l-a informat că, din informaţiile publicate de către CIAS, din CV-ul celui care a deţinut calitatea de preşedinte al Comisiei de investigaţie, coroborat cu afirmaţiile făcute în conferinţa din 20 octombrioe 2015, de către şeful Serviciului Investigaţii, există suspiciuni cu privire la componenţa Comisiei din punct de vedere al competenţelor membrilor numiţi ai acesteia, raportat la condiţiile cerute de lege ca aceştia să poată desfăşura o investigaţie privind siguranţa aviaţiei civile.

“V-am adus la cunoştinţă că, din informaţiile publicate de către CIAS pe pagina oficială, rezultă că, la nivelul anului 2010, preşedintele Comisiei de investigaţie a deţinut funcţia de director CIAS, deşi nu avea calificările necesare prevăzute de lege. V-am solicitat să verificaţi şi să ne comunicaţi componenţa CIAS, conform organigramei de funcţionare a acesteia, indicându-ne pentru fiecare angajat postul pe care acesta l-a ocupat în perioada de la înfiinţare şi până în prezent”, se mai arată în documentul citat.

Familie Aurei Ion mai arată că a solicitat ministerului să verifice şi să le comunice, pentru fiecare membru care a făcut parte din Comisia de investigaţie a accidentului în cauză, inclusiv pentru preşedintele Comisiei: studiile, atestările, precum şi istoricul acestora în domeniul aviaţiei, iar în cazul inspectorilor CIAS, modalitatea în care aceştia au deţinut/deţin această funcţie, criteriile în baza cărora au fost selecţionaţi, date referitoare la organizarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de la înfiinţarea CIAS până în prezent.

Familia Aurei Ion îi aminteşte ministrului şi că a cerut să îi fie transmisă toată documentaţia ce stă la baza verificărilor întreprinse în vederea soluţionării petiţiei lor şi să dispună măsurile necesare ca CIAS să publice pe site-ul oficial componenţa instituţiei/ întregul personal (inspector şi personal angajat), împreună cu prezentarea CV-ului fiecărui angajat.

“Prima solicitare adresată dumneavoastră a fost în annul 2015, luna noiembrie, adică acum cinci luni. Nu am primit răspuns, deşi legea vă oblige. Am revenit către dumneavoastră în 3 martie 2016. Nu am primit răspuns. Domnule ministru, vă cerem să ne spuneţi ce trebuie să mai facem pentru ca petiţia formulată să fie soluţionată! Câte reveniri mai aşteptaţi pentru reacţie? Domnule ministru, vă cerem să explicaţi cum se poate ca instituţia dumneavoastră să furnizeze presei informaţii neadevărate cu privire la petiţia noastră. Care este motivul pentru care aţi informat presa că noi am fi primit deja un răspuns?”, se mai arată în scrisoarea transmisă.

Familia Ion îl acuză pe Costescu de faptul că le-a ignorant drepturile constituţionale, încălcându-şi şi propriile obligaţii, şi consider că lpsa răspunsurilor echivalează cu recunoaşterea existenţei problemelor semnalate, suspiciunile lor rezonabile devenind, astfel, certitudini, iar lipsa reacţiilor imediate echivalează cu punerea în pericol a siguranţei aviaţiei civile.

“Domnule ministru, vă cerem reacţii, explicaţii, răspunsuri. Vă cerem respectarea noastră ca cetăţeni şi, implicit, respectarea drepturilor noastre fundamentale. Vă cerem să demonstrţi că, atunci când v-aţi asumat această funcţie în stat, aţi înţeles că ceea ce trebuie să primeze este responsabilitatea, asumarea conştiinţei respectării legii şi nu asumarea “locului”. Vă cerem să demonstraţi normalitatea, că vă pasă de ţară şi că, mai presus de interesele politice şi de oricare altele, sunt interesele naţionale”, se mai arată în încheierea scrisorii deschise.

În acelaşi timp. Sora Aurei Ion, Mariana Ciucă, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, spunând că nu renunţă să lupte.

“Nu, să nu cumva să credeţi că nu mai lupt! Lupt, aşa cum trebuie să lupt, în fiecare zi! Dacă nu mai ţip, nu înseamnă că nu mai lupt sau că am uitat, iertat... Mă lupt cu mizeria lor, mă lupt cu actele de corupţie, mă lupt cu sistemul "defect"...”, a spus sora Aurei Ion.

Aurelia Ion, studentă în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti, şi pilotul Adrian Iovan şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, la 20 ianuarie, într-o zonă din Munţii Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

La bord se mai aflau copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator care suferise un accident vascular cerebral.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.