Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că, până sâmbătă la miezul nopţii, România nu activase Mecanismul European de Protecţie Civilă după exploziile puternice de la Crevedia. Ministrul explică faptul că s-a luat legătura cu reprezentanţii spitalelor din Belgia şi Italia pentru transferul a patru pacienţi, iar după existenţa unui bilanţ privind starea victimelor România poate activa acest mecanism, care se poate face ”imediat”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În spitalele din Bucureşti sunt internate circa 40 de persoane, nu toate au nevoie de îngrijire în condiţiile pentru mari arşi. Sunt şi situaţii, din fericire, mai puţin grave, însă, în mod evident ne preocupă ca toţi pacienţii, în special cei cu mari arsuri, să beneficieze de asistenţă medicală specializată şi dacă în România numărul de locuri este limitat, deja a iniţiat demersuri şi avem confirmări pentru transferul acestor pacienţi”, a afirmat Alexandru Rafila, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-o intervenţie telefonică la Pro Tv.
 
Conform ministrului, numărul răniţilor în stare foarte gravă, care sunt intubaţi, este de opt, acesta fiind egal cu numărul paturilor existente în spitalele din România pentru mari arşi. 
 
”Sunt opt pacienţi intubaţi, după evaluarea tuturor pacienţilor o să putem să vă dăm un răspuns exact asupra acestor cifre. În momentul de faţă am avut disponibile pentru marii arşi circa şase paturi - patru la Bagdasar şi la Floreasca, mai avem un pat la Timişoara şi, probabil, unu la Iaşi. Orice alt pacient cu arsuri extinse care are nevoie de îngrijire specializată va fi transferat în Belgia sau în Italia, în cursul zilei de mâine (duminică - n.r.), cel mai probabil. Însă transferul nu se poate face decât în momentul în care pacientul este stabilizat şi transportul lui nu pune problema unor riscuri vitale”, a adăugat Rafila. 
 
Întrebat dacă cei opt pacienţi în stare gravă au condiţii în care să fie îngrijiţi aşa cum trebuie, ministrul Sănătăţii a răspuns: ”Absolut, toată lumea este îngrijită în momentul de faţă, important este să treacă momentul acestui şoc şi să poată fi transferaţi în condiţii de siguranţă”.
 
El a spus, de asemenea, că spitalele care se ocupă de răniţii de la Crevedia au tot ce este necesar. 
 
Ministrul Alexandru Rafila a susţinut, răspunzând unei întrebări, că, până sâmbătă, la miezul nopţii, România nu activase Mecanismul European de Protecţie Civilă.
 
”Încă nu. Îl activăm în momentul în care ştim exact care sunt nevoile, adică câţi pacienţi trebuie transferaţi, el se activează practic instantaneu, foarte rapid, şi transferul se va face în condiţii de siguranţă pentru pacienţi, într-un timp foarte scurt, fără niciun fel de ezitare”, a spus Rafila.
 
El a arătat că este ”corectă” informaţia dată de premierul Marcel Ciolacu conform căreia patru pacienţi vor fi transferaţi în Italia şi Belgia, ministrul Sănătăţii  explicând că pentru aceşti pacienţi au fost contactaţi reprezentanţii unităţilor sanitare din străinătate. 
 
Întrebat cum se va lua decizia privind transferul unora dintre răniţi la spitale din afara ţării, Alexandru Rafila a explicat că este o decizie medicală. 
 
Conform lui Rafila, Ministerul Sănătăţii a organizat o celulă care se ocupă de consilierea psiholgică a familiilor răniţilor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.