Clădirea care ar urma să fie construită într-o zonă istorică protejată, beneficiar fiind Arhiepiscopia Bucureşti, este o casă cu şase camere şi cu un magazin de obiecte bisericeşti, formată din demisol, parter şi două etaje care va avea arhitectură bisericească tradiţională, anunţă Patriarhia, care precizează că este vorba despre spaţii în care vor fi cazaţi ghizii care vor prezenta turiştirlor şi pelerinilor ansamblul patriarhal şi trei-patru îngrijitori de la Catedrala Patriarhală (paraclisieri şi portari), care trebuie să fie disponibili în orice moment pentru slujbe, ceremonii solemne, pelerinaje, vizite turistice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu este vorba despre construcţia unui bloc masiv, modern, ci de edificarea unei case, care va avea doar şase camere, cu arhitectură bisericească tradiţională. Imaginea prezentată în anunţul public al Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti este provizorie şi nu reflectă proiectul viitoarei clădiri”, menţionează Patriarhia.

În ceea ce priveşte necesitatea acestei case, Patriarhia prezintă expunerea de motive pe care Arhiepiscopia Bucureştilor a redactat-o vineri, 03 august 2018, pentru dosarul înaintat Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, prin care solicita aprobarea construirii acestei case:

„Actuala Catedrala Patriarhală de pe Dealul Mitropoliei se afla, până în anul 1931, în centrul unei incinte, fiind înconjurată de jur împrejur de clădiri şi de zidul împrejmuitor. Între aceste construcţii se afla şi reşedinţa mitropolitului, actuala Reşedinţă Patriarhală. Tot în interiorul acestei incinte se aflau paraclisul, clopotniţa şi chiliile călugărilor şi ale preoţilor slujitori ai catedralei mitropolitane, precum şi toate spaţiile obişnuite desfăşurării activităţii specifice unei mănăstiri. Odată cu desfăşurarea lucrărilor de construire a Palatului Camerei Deputaţilor de pe Dealul Mitropoliei (actualul Palat al Patriarhiei), aceste chilii ale călugărilor şi ale preoţilor slujitori ai catedralei mitropolitane au început să fie demolate. Clădirea care cuprindea chiliile călugărilor şi ale preoţilor slujitori ai catedralei mitropolitane – casa clerului este atestată şi de unele planuri sau fotografii ale epocii respective (conform celor patru anexe)”, se arată în documentul citat.

Arhiepiscopia Bucureştiului susţine că reconstruirea sub o formă nouă, pe un teren mai restrâns de 656 m2, a acestei case a clerului este urgent necesară pentru buna desfăşurare a activităţii ansamblului patriarhal de pe Dealul Mitropoliei.

”Această clădire poate fi reconstruită într-o formă mai restrânsă ca amprentă la sol, dar mai practică, astfel: La demisolul clădirii trebuie construite câteva grupuri sanitare pentru pelerinii care vin să se roage la Catedrala Patriarhală şi pentru turiştii care vizitează Catedrala Patriarhală şi Palatul Patriarhiei. Aceste grupuri sanitare au fost şi sunt frecvent solicitate de pelerini şi turişti; La parterul clădirii este nevoie de amenajarea unui magazin de obiecte bisericeşti (pangar), pentru eliberarea intrării de sub clopotniţă, acolo unde funcţionează în prezent magazinul, blocând poarta unui monument istoric. Spaţiul de la intrarea de sub clopotniţă îşi va regăsi utilizarea iniţială, aceea de acces în incinta Catedralei; La etajele 1 şi 2 ale clădirii este nevoie de amenajarea unor spaţii pentru doi ghizi care vor prezenta pelerinilor şi turiştilor ansamblul patriarhal (Catedrala Patriarhală şi Palatul Patriarhiei) şi a unor spaţii pentru trei-patru îngrijitori de la Catedrala Patriarhală (paraclisieri şi portari), care trebuie să fie disponibili în orice moment pentru slujbe, ceremonii solemne, pelerinaje, vizite turistice etc.”, menţionează instituţia.

Arhiepiscopia Bucureştilor vrea să ridice un bloc de trei etaje pe Dealul Patriarhiei, a semnalat directorul ARCEN (Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate) într-un mesaj publicat pe Facebook. Proiectul e în fază de consultare şi reprezintă, în viziunea lui, distrugerea peisajului cultural.

Edmond Niculuşcă a anunţat joi: „Arhiepiscopia Bucureştilor vrea să ridice un bloc de 3 etaje pe Dealul Patriarhiei, lângă strada în trepte care coboră în strada Ienăchiţă Văcărescu, peste drum de clopotniţa ridicată de Constantin Brâncoveanu în anul 1698. Proiectul e în faza de consultare, se pot trimite sugestii şi observaţii timp de 15 zile”.

Imobilul va avea funcţia de locuire şi comerţ, conform panoului afişat de Primăria Municipiului Bucureşti.

Potrivit regulamentului de Zonă Protejată pentru Dealul Mitropoliei, se protejează valorile arhitectural - urbanistice, istorice şi de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul şi valoarea urbanistică. În plus, nu sunt permise decât intervenţii care conservă şi potenţează gruparea ca atare.

Cât priveşte intervenţiile, este acceptată accentuarea prezenţei în imaginea urbană a Dealului Mitropoliei şi a ansamblului arhitectural prin: conservarea spaţiilor, construcţiilor şi plantaţiei valoroase existente; realizarea unei pieţe a ansamblului la baza dealului, care să privilegieze vizual axul Mitropoliei în dauna celui al Casei Poporului, concomitent cu eliminarea barierelor vizuale (blocul de la baza dealului); rezolvarea zonei de contact cu ţesutul învecinat prin prelucrarea axului de acces dinspre Pia]a Unirii şi prin crearea unui spaţiu public spre strada Principatele Unite; completarea palatului fostei Camerei Deputaţilor; interzicerea clădirilor care pot crea rupturi de scară/ gabarit.

În plus, în vederea autorizării intervenţiilor asupra clădirilor existente sunt necesare studii de inserţie, fotomontaje sau machete. Pentru faza Certificat de urbanism este necesară organizarea unui concurs public de urbanism, iar pentru faza Proiect de autorizaţie de construire este necesar avizul Ministerului Culturii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.