România organizează, până în 5 octombrie, exerciţiul naţional ”Valahia 2023”, prin care se simulează o urgenţă la CNE Cernavodă, pentru a testa capacităţile de intervenţie în situaţii de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În perioada 3-5 octombrie a.c., se desfăşoară exerciţiul naţional privind producerea unei urgenţe nucleare/radiologice «Valahia 2023». (...)Scopul principal al acestui exerciţiu este de a verifica şi confirma integrarea planurilor şi procedurilor de răspuns la urgenţe nucleare în cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă în conformitate cu Planul Naţional de Răspuns la Situaţii de Urgenţă Nucleară sau Radiologică”, a transmis, marţi seară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Exerciţiul este organizat de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU)/ Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN)/CNE Cernavodă, precum şi cu alte organizaţii naţionale implicate în răspunsul la urgenţă, cu suportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA) şi al Autorităţii pentru Radioprotecţie din Norvegia (DSA).

”Prin simularea unei urgenţe nucleare la CNE Cernavodă vor fi testate capacităţile de intervenţie în situaţii de urgenţă ale tuturor actorilor implicaţi, titular de autorizaţie, autorităţi publice locale şi naţionale, precum şi asistenţa internaţională primită prin intermediul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre), RANET, precum şi pe baza acordurilor bilaterale încheiate de România”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit acesteia, parteneri din Norvegia, SUA, Franţa, Israel, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova şi a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică sunt implicaţi în buna desfăşurare a exerciţiului.

Forţe şi mijloace din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Agenţia Nucleară pentru Deşeuri Radioactive, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare, CNE Cernavodă/ Nuclearelectrica, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), Institutul Naţional de Sănătate Publică, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Sănătăţii, Primăria Cernavodă, Prefectura Constanţa, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti participă la desfăşurarea exerciţiului, conform Planului Naţional de Răspuns la Situaţii de Urgenţă Nucleară sau Radiologică.

”Până la acest moment, peste 250 de pompieri, din 18 judeţe şi Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă sunt angrenaţi în misiunile de răspuns la situaţiile în dinamică, fiind operaţionalizat un Punct Operativ Avansat şi o Baza de Operaţii în localitatea Feteşti şi mijloace din toate regiunile ţării pentru acţiuni de cercetare, decontaminare şi desfăşurare de acţiuni în sprijinul cetăţenilor aflaţi în zonele afectate”, a mai transmis IGSU.

Coordonarea acţiunilor de răspuns, precum şi suportul decizional, pentru comandantul acţiunii, respectiv CNSU, este realizat integrat de la nivelul Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, iar la nivel judeţean activităţile operative sunt coordonate prin intermediul Centrelor Judeţene de Conducere şi Coordonare a intervenţiei din Constanţa, Călăraşi şi Ialomiţa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.