Reducerea numărului de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială cu cel puţin 7% până în anul 2027 este obiectivul Strategiei naţionale privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei pentru perioada 2022-2027, aprobată miercuri de Guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Astfel, Executivul a aprobat, miercuri, Strategia naţională privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei şi Planul de acţiune pentru perioada 2022-2027, cu scopul de a reduce numărul persoanelor expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială cu cel puţin 7%, până în anul 2027 faţă de anul 2020, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Muncii.
 
Prin adoptarea acestei strategii se îndeplineşte una din condiţiile favorizante necesare pentru accesarea fondurilor europene aferente cadrului financiar multianual 2021-2027.
 
Conform datelor Eurostat publicate anul trecut, procentul persoanelor aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială în 2019 se ridica la 31,2% din populaţia României, respectiv 6.073.000 de persoane, faţă de 44,2% în anul 2008 (9.115.000 persoane).
 
În acest context, strategia naţională prevede măsuri de combatere a sărăciei, dreptul la asistenţă socială, accesul la servicii de interes public general, oportunitate de participare socială şi economică a grupurilor vulnerabile, din perspectiva respectării drepturilor omului, precum şi măsuri de redresare şi rezilienţă în sistemul de servicii sociale, în contextul pandemiei Covid-19 sau a altor situaţii speciale, mai indică sursa citată.
 
Documentul aprobat de Guvern are patru obiective strategice:
 
- asigurarea unui trai decent pentru toţi şi combaterea situaţiilor tranzitorii de sărăcie a resurselor, pentru ca acestea să nu se transforme în probleme structurale de sărăcie şi excluziune socială;
 
- investiţii sociale, intervenţii directe asupra principalelor cauze de transmitere a sărăciei pe mai multe generaţii;
 
- modernizarea sistemului de protecţie socială;
 
- îmbunătăţirea capacităţii administrative pentru coordonarea acestor măsuri.
 
Finanţarea obiectivelor şi a măsurilor prevăzute în planul de acţiune sunt suportate, în principal, din fonduri europene, dar şi din bugetul fiecărei instituţii sau autorităţi publice responsabile sau implicate. Acestea raportează anual Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale stadiul implementării acestora, pe baza indicatorilor prevăzuţi în Plan şi a indicatorilor de incluziune socială aprobaţi prin HG nr. 731/2021.
 
Actul normativ mai prevede că planul de acţiune poate fi revizuit în funcţie de rezultatele monitorizării şi de priorităţile naţionale din domeniul incluziunii sociale identificate de Comisia naţională de incluziune socială din cadrul Mecanismului naţional pentru promovarea incluziunii sociale.
 
Tot în şedinţa de miercuri, Executivul a aprobat un proiect de hotărâre care modifică şi completează normele metodologice de aplicare a prevederilor OG nr.129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, aprobate prin HG nr. 522/2003, conform sursei menţionate.
 
Actul normativ clarifică anumite prevederi cu scopul de a creşte calitatea sistemului de formare profesională a adulţilor, pentru îmbunătăţirea competenţelor profesionale ale salariaţilor şi o mai bună corelare a cererii de pe piaţa muncii cu oferta de formare profesională. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.