Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc, a anunţat, marţi, după o întâlnire avută cu primul-ministru Florin Cîţu, că va fi elaborat un act normativ pentru a asigura returnarea cheltuielilor pe care administraţiile locale le fac cu plata personalului şi cu amenajarea centrele de vaccinare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Am apreciat implicarea primului ministru şi elaborarea unui act normativ care răspunde solicitărilor noastre de a asigura predictibilitatea returnării cheltuielilor pe care administraţiile locale pe fac cu plata personalului şi cu cheltuielile legate de amenajarea centrelor de vaccinare. Un lucru pe care la început nu l-am avut reglementat, acum acest lucru este în ordonanţa de urgenţă”, a declarat Emil Boc.
 
El doreşte ca dozele de vaccin să ajungă în număr suficient pentru a răspunde nevoilor pe care le au administraţiile locale. 
 
"Am discutat câteva nuanţe care vizează procesul de aplicare a vaccinării, speram ca dozele de vaccin să ajungă în număr suficient pentru a răspunde nevoilor pe care administraţiile locale le au. În privinţa asistenţei sociale, am găsit o soluţie bună cu primul ministru, noi am solicitat ca 100% din aceste cheltuieli cu asistenţa socială să fie de la bugetul de stat, s-a convenit ca 90% să vină de la administraţia de stat, 10% de la administraţia locală şi cu implicarea administraţiilor locale în comisiile care decid aceste drepturi de asistenţă socială pentru că noi doar plătim, dar nu avem niciun fel de cuvânt de spus în oferirea acestor drepturi, de a fi siguri că primesc doar aceia care trebuie asistenţă socială şi nu alţii care nu ar trebui să beneficieze de drepturi”, a explicat Boc.
 
Un alt subiect abordat la întâlnirea cu premierul Florin Cîţu a fost legat de zonele metropolitane. 
 
"Am ridicat tema zonelor metropolitane, obligativitatea de a promova în Parlament o lege a zonelor metropolitane care să ofere marilor municipii şansa de a putea decide împreună cu primarii din comunele limitrofe destinul dezvoltării urbane, transportul public, educaţie, calitatea vieţii. Astăzi noi avem competenţa administrativă până la graniţa administrativă a oraşului nostru, ce se întâmplă dincolo nu putem să discutăm, dar tot ce se întâmplă dincolo de oraşul nostru afectează direct calitatea vieţii din municipiile pe care le reprezentăm. Şi s-a convenit să se pregătească un proiect de lege care să fie înaintat Parlamentului cu consultarea Asociaţiei Municipiilor din România”, a explicat preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România. 
 
Emil Boc a anunţat că a fost analizată şi situaţia burselor şi cea a transportului public pentru elevi. 
 
"Problema burselor şi a transportului public, există două prevedere legale. Bursele au fost stabilite ca şi cuantum prin lege şi primul ministru ne-a asigurat că vor fi în legea bugetului de stat banii pentru burse la Ministerul Educaţiei. De asemenea, gratuitatea transportului public se va găsi o formulă de cost per elev astfel încât şi acest lucru să fie rezolvat”, a menţionat preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România. 
 
Emil Boc a mai cerut premierului egalitate de tratament în privinţa clădirilor sau terenurilor aflate în paragină. 
 
"Am cerut ca cetăţenii şi autorităţile publice să fie trataţi egal la nivel local din perspectiva obligaţiilor pe care le au faţă de îngrijirea terenurilor de clădiri pe care le au în proprietate. Cu alte cuvinte, noi putem pune 500% impozit unei persoane fizice că nu îşi întreţine clădirea sau terenul, dar la autorităţile publice, de la companii naţionale, până la instituţii aparţinând deconcentratelor din teritoriu nu putem să-i amendăm pentru că legea îi scuteşte. Noi cerem egalitate de tratament şi pentru cetăţeni, şi pentru autorităţi publice”, a afirmat Emil Boc. 
 
De asemenea, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România a anunţat şi ce se va întâmpla cu sporurile din administraţia publică locală. 
 
"Am răspuns pozitiv solicitării primului ministru de a vedea ce se întâmplă cu sporurile din administraţia publică locală. Noi am spus da pentru legislaţia aferentă care să fie aplicată şi respectată. Adică, dacă există situaţii în care procentul de 30% din sporuri per instituţie nu este respectat, legea să se aplice. Ce spune legea? Poţi să dai sporuri, la unii 10%, la alţii 70%, în funcţie de complexitatea muncii, dar per instituţie să nu depăşeşti 30%. Dacă aceste lucruri s-au depăşit, evident administraţiile publice locale trebuie să revină la matca legală”, a mai declarat Emil Boc.
 
În 9 ianuarie, Asociaţia Municipiilor, condusă de liberalul Emil Boc, a solicitat Ministerului Sănătăţii, condus de Vlad Voiculescu (USR-PLUS), asigurarea resursei financiare pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare precum şi pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, considerând că ministerul trebuie să îşi asume şi responsabilităţi, nu doar să transfere atribuţii către administraţia locală.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.