Elevul care a obţinut medalia de bronz la Balcaniada de Matematică pentru seniori, desfăşurată săptămâna trecută în Macedonia este în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” din Constanţa, el fiind cel mai mic din lotul României la această competiţie şi aflându-se şi în lotul naţional lărgit al ţării noastre pentru Olimpiada Internaţională de Matematică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mihai Teodor Iliant, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân”, a făcut parte din lotul României la Balcaniada de Matematică pentru seniori, desfăşurată între 2 - 7 mai în Macedonia, obţinând medalia de bronz la această competiţie, după ce în urmă cu doi ani luase aurul la Balcaniada de Matematică pentru juniori.

Elevul a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că această competiţie a fost dificilă, fiind prima pentru el la seniori.

“Am avut de rezolvat patru probleme în patru ore şi jumătate. Au fost probleme de combinatorică, teoria numerelor, algebră şi geometrie şi pot spune că rezultatul a fost unul foarte bun. A fost un concurs greu. Nu aveam la ce să mă aştept pentru că a fost prima competiţie de seniori şi problemele sunt foarte grele. A fost o problemă care ne-a departajat pe cei extrem de buni de ceilalţi şi dacă nu îţi venea ideea nu prea aveai cum să o rezolvi”, a povestit Mihai Teodor Iliant.

El spune că şi-a descoperit pasiunea pentru matematică în clasa a treia, atunci când a participat la concursul Arhimede şi a obţinut locul întâi pe judeţ, performanţă pe care a repetat-o în clasa a patra.

“Am observat că pot face performanţă şi mi-am propus să devin din ce în ce mai bun”, a explicat elevul constănţean.

El a mai spus jurnaliştilor că cea mai mică notă la matematică a fost un 9 în clasa a VI-a, la un test şi că mai este pasionat de informatică, o materie asemănătoare cu matematica.

Profesoara de matematică Gabriela Constantinescu a povestit că Mihai Teodor Iliant a avut încă de mic aptitudini pentru matematică, acestea fiind dublate de perseverenţă şi rigoare.

“Mihai este un copil special, a fost special de mic, în sensul că are o deosebit de mare determinare, abilitatea şi aptitudine matematică, cu care este înzestrat de la natură. Acestea sunt dublate de o perseverenţă, o sete de cunoaştere, o dorinţă de rigoare şi de competiţie cu totul şi cu totul deosebite. Este un copil care lucrează de plăcere. Le spunem copiilor că este bine să lucreze din pasiune, dar greu găsim, majoritatea copiilor sunt împinşi mai mult sau mai puţin de la spate. La Mihai nu există această noţiune”, a povestit profesoara de matematică.

Gabriela Constantinescu a mai afirmat că Mihai Teodor Iliant se află în lotul naţional lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Matematică. Este convocat la lotul naţional. Face parte dintr-un lot de 26 de elevi selectaţi în urma unui baraj după olimpiada naţională, din care, după mai multe baraje se vor cerne şi vor rămâne şase care merg la Olimpiada Internaţională. El este pe locul trei în acest lot, dar urmează nişte baraje dure”,a mai spus profesoara.

Directorul Colegiului Naţional “Mircea cel Bătrân”, Vasile Nicoară, a spus în cadrul conferinţei de presă, că Mihai Teodor Iliant este unul dintre cei mai străluciţi elevi ai instituţiei de învăţământ.

“Este unul dintre cei mai străluciţi elevi performeri ai noştri şi obţinerea medaliei de bronz la Balcaniada de Matematică pentru seniori, în condiţiile în care este pentru prima dată la vârsta senioratului, conform reglementărilor, şi mezinul echipei. Este o strălucită victorie şi asigură o perspectivă foarte bună. Pentru şcoala noastră este cea mai bună victorie obţinută în ultimii ani la o astfel de competiţie chiar dacă Mihai, acum doi ani, în clasa a opta, a obţinut medalia de aur, atunci era la juniori şi sigur gradul de dificultate mai scăzut. Dacă ne imaginăm aşa plastic că avem o coroană a domnitorului Mircea, el este fără îndoială un giuvaier central în coroana aceasta”, a spus directorul instituţiei de învăţământ.

El a precizat că lângă Mihai Teodor Iliant sunt şi alţi elevi ai Colegiului Naţional “Mircea cel Bătrân” în loturile naţionale la diverse discipline.

“Nu este însă o plantă rară în grădina noastră pentru că avem opt elevi în loturile naţionale ale României, şi la chimie, la fizică, la Ştiinţele Pământului, la astronomie. Are concurenţă şi se creează competiţie în şcoală. La olimpiadele naţionale am avut 71 de elevi participanţi, aşa că este un spirit competitiv şi de muncă serioasă aici”, a precizat Vasile Nicoară.

Lotul României, format din şase elevi, a obţinut la Balcaniada de Matematică pentru seniori o medalie de aur, două de argint şi trei de bronz.

Mihai Teodor Iliant a fost cel mai tânăr participant din lotul naţional, fiind singurul elev în clasa a X-a, ceilalţi fiind în clasa a XI-a, respectiv a XII-a. În lot au mai fost patru elevi din Bucureşti şi unul din Braşov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.