Ioana Stamatin are 17 ani şi este elevă la un liceu din Constanţa. Este în acelaşi timp şi membru în Asociaţia Elevilor din Constanţa. Tânăra spune că a iniţiat o acţiune în anulare prin intermediul Avocatului Poporului, împotriva Ministerului Educaţiei, vizând Ordinul de ministru în urma căruia a rămas fără bursa socială care o ajuta să achite transportul de la Agigea, unde locuieşte, la Constanţa. Eleva spune că părinţii ei pot achita cu greu sumele necesare transportului, mai ales că şi ceilalţi membri ai familiei fac naveta la Constanţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cererea adresată Avocatului Poporului, adolescenta reclamă că ordinul de ministru nu a respectat procedura de consultare publică, precum şi că ordinul nu pare a fi motivat, astfel încât cei vizaţi să înţeleagă conduita de urmat, dar şi faptul că elevii nu au fost consultaţi. Ea mai invocă şi faptul că ordinul discriminează elevii în funcţie de vârstă şi ciclul de învăţământ, având în vedere că bursele sociale sunt menţinute pentru elevii din ciclurile primar şi gimnazial din mediul rural care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu.

„Luna aceasta s-a dat acel Ordin de ministru prin care se reglementează tăierea burselor pentru mediul rural, practic elevii care sunt domiciliaţi într-o localitate în afara oraşului Constanţa şi nu au un liceu în localitatea lor sau nu au liceu pe specializarea dorită nu mai iau bursele acelea de ajutor social pentru mediul rural.

Aici intervine şi cazul meu, eu locuiesc în comuna Agigea, unde nu există liceu sub nicio formă, şi sunt nevoită să merg în Constanţa la liceu.

Zilnic trebuie să dau undeva la suma de 18 lei, ceea ce lunar aproximează undeva la 360 de lei, sumă pe care părinţii mei nu şi-au permis-o întotdeauna, mai ales că de cele mai multe ori se triplează, astfel încât şi fratele meu, şi mama mea trebuie să o plătească zilnic.

Din acest motiv, am iniţiat o acţiune în anulare prin intermediul Avocatului Poporului, împotriva Ministerului Educaţiei reprezentat de domnul Sorin Câmpeanu, pentru anularea Ordinului de ministru care taie bursele.

Pe lună primeam bursa de 200 de lei, care acoperea mai mult de jumătate din cheltuielile de transport şi mai rămânea doar suma de 160 de lei pe care părinţii mei să o achite”, a explicat Ioana Stamatin.

Ce i-ar spune Ioana Stamatin Ministrului Educaţiei dacă acesta s-ar afla faţă în faţă cu ea. „I-aş spune că în situaţia mea se află foarte mulţi copii cu situaţii mai grave ca a mea”, spune Ioana.

„Exact asta i-aş spune, că în situaţia mea se află foarte mulţi copii, copii cu situaţii chiar mai grave, copii care vin din sate de unde trebuie să dea 22 de lei doar ca să ajungă în Constanţa, deci lunar trece suma de 1000 de lei, i-aş spune să se gândească la toţi copiii din ţară până la urmă, nu doar din judeţ, că sunt puşi în nişte situaţii pe care ei nu le pot controla şi părinţii lor sunt puşi în nişte situaţii în care trebuie să aleagă dacă să aibă un acoperiş deasupra capului, să-şi plătească ratele la casă, sau să le dea copiilor bani să ajungă la şcoală.

Da, mi se pare o nedreptate, mai ales că rata de abandon şcolar este în continuă creştere, mi se pare o măsură care accentuează, nu face decât să se accentueze faptul că o să se ajungă la cât mai mulţi copii care să abandoneze şcoala, pentru că în momentul în care ei nu au cu ce să ajungă la liceu vor alege să-l abandoneze.

În condiţiile astea mi se pare o măsură absolut aberantă”, a precizat eleva.

Ioana este atrasă de meseria de poliţist, dar şi de cea de avocat. Îşi doreşte să dea la Academia de Poliţie şi speră ca România să evolueze pe viitor, mai ales în ceea ce priveşte sistemul educaţional. Reforma trebuie începută de jos, spune Ioana, care atrage atenţia din nou asupra şcolilor care au încă toaleta în curte.

„,Acum sunt a 11-a, eu mi-aş dori să merg la Academia de Poliţie, pe secţiunea Drept,ulterior, m-a atras mereu domeniul ăsta, între Poliţie şi Drept şi asta mi-aş dori să fac pe viitor, însă sper ca în viitor să evoluăm oarecum ca ţară şi ca sistem educaţional şi de aceea sunt în Asociaţie şi lupt pentru elevii care nu au curajul să-şi spună ofurile şi să lupte pentru drepturile lor.

Încurajăm pe toţi cei care se află în situaţia mea, noi, pe pagina de Facebook a Asociaţiei elevilor, am pus şi un model de cerere către Avocatul Poporului pe care o pot completa în cazul în care se află în situaţia mea şi să o trimită către Avocatul Poporului, este o cerere făcută către un avocat, deci exact ca aceea pe care am trimis-o eu.

Trebuie să începem de jos, să nu mai existe toalete în curte, să nu mai existe elevi care învaţă la lumina lumânării

Mi se pare de-a dreptul trist că am ajuns să învăţăm, cum sperăm la o modernizare a sistemului şi la reforme precum masa caldă în toate şcolile şi toate aceste lucruri, însă trebuie să începem oarecum de jos, să nu mai existe toalete, să nu mai existe şcoli cu toalete în curte, să nu mai existe elevi care învaţă la lumina lumânării, să nu mai existe aceste condiţii, să fie peste tot un sistem echitabil, să existe posibiliatte de a învăţa pentru orice elev.

În Agigea este o singură şcoală unde există wc turcesc, nu există toaletă în sine, deseori copiii se mai duc la baie pe unde apucă sau lucruri de genul acesta.

Momentan, aşteptăm să se sesizeze Avocatul Poporului, să primim un răspuns la solicitarea noastră, şi apoi practic Avocatul Poporului va continua demersurile către Minister”, a explicat eleva Ioana Stamatin pentru News.ro.

Ce spune Radu Szekely, consilier al Ministrului Educaţiei despre această situaţie. „Am vrut să evităm situaţii de abuz, familii care nu aveau nevoie de această bursă au accesat-o totuşi, pentru copiii care au nevoie de aceşti bani încercăm să găsim soluţii de compensare”, spune Radu Szekely.

„Doar liceul, pentru nivelul primar şi gimnazial se acordă în continuare aceste burse, dacă nu există în localitatea de domiciliu o şcoală gimnazială sau primară. Acum pentru nivelul liceal nu există obligativitatea unei unităţi administrativ-teritoriale de a organiza un liceu şi atunci am ajuns în situaţia în care, deşi această bursă s-a acordat doar pe perioada semestrului 2 a anului trecut, foarte uşor a devenit un drept subiectiv, însă explicaţia din spatele acestei decizii, de a nu mai acorda bursa socială pentru elevii din mediul rural care nu au liceu în propria localitate are la bază două aspecte: pe de o parte se decontează naveta la liceu într-un anumit cuantum, în funcţie de distanţa până la liceu, şi, pe lângă asta, pentru familiile cu venituri mici există în continuare posibilitatea de a accesa această bursă socială în funcţie de veniturile pe care le au, dacă nu se încadrează într-o anumită limită.

Pe de altă parte, am vrut să evităm situaţii  care ne-au fost semnalate de abuz, familii care nu aveau nevoie de această bursă, pentru că îşi puteau permite suplimentarea costului transportului până la liceu au accesat-o totuşi, oarecum golind-o de conţinut pentru că scopul este să-i sprijnim pe aceia care au chiar nevoie de acest sprijin”, a declarat Radu Szekely.

Au fost afectaţi copii care au nevoie de bursele sociale, recunoaşte Radu Szekely

„Este adevărat, pentru aceştia trebuie găsite nişte soluţii de compensare şi să ştiţi că ne gândim la aceste posibilităţi, la cum să venim în sprijinul celor care chiar au nevoie de aceşti bani. În continuare se discută modul de decontare a transportului, o să încercăm să găsim nişte soluţii care sunt echitabil, şi nu duc fonduri care sunt absolut necesare copiilor din mediul rural către cei care nu au neapărat nevoie de ele”, a precizat pentru News.ro consilierul Ministrului Educaţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.