Media orelor de predare săptămânale în Uniunea Europeană este de 19,6, potrivit celui mai recent raport Eurydice. În România, profesorii predau în medie 17,4 ore pe săptămână, sub nivelul european. Informaţiile oficiale contrazic direct datele utilizate de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (IŞE) într-o analiză care susţinea că România ar depăşi media UE dacă norma didactică ar fi majorată la 20 de ore, relatează educatieprivata.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Eurydice este o reţea aflată în subordinea Comisiei Europene, a cărei misiune este să analizeze date referitoare la sistemele de educaţie.

Potrivit raportului Eurydice 2023, profesorii din România predau în medie 17,4 ore pe săptămână, faţă de o medie europeană de 19,6. În ciuda acestor cifre, analiza redactată de IŞE – dar refuzată oficial de Minister – susţinea că „valoarea medie a normei didactice în Europa este de 18-19 ore”, iar majorarea normei din România la 20 de ore ar depăşi media UE,  conform educatieprivata.ro.

Informaţia transmisă de ISE apare într-un document obţinut de Edupedu.ro, după ce redacţia a solicitat oficial o analiză privind efectele măsurilor incluse în legea reformei: creşterea normei didactice, mărirea numărului de elevi în clasă, reorganizarea reţelei şcolare şi eliminarea burselor.

Ministerul Educaţiei a transmis presei doar două pagini cu extrase din documentul original, în care paragraful referitor la media europeană a normei didactice a fost şters, Edupedu.ro acuzând Ministerul că a „manipulat” datele cercetătorilor şi a refuzat să facă publice concluziile complete ale IŞE.

Potrivit ministrului, cifrele comunicate de ISE sunt dintr-un raport Eurydice 2021, deci mai puţin relevant decât cel publicat în 2023.

Ministrul Educaţiei, Daniel David, respinge acuzaţiile de cenzură şi justifică intervenţiile prin lipsa unui proces de validare ştiinţifică a documentului.

„Nu am reproşuri privind demersul jurnalistic, dar mă miră unele practici ale colegilor din cadrul Institutului. În draftul propus ministerului, citarea Eurydice este greşită”, a declarat oficialul. El a argumentat că orice document ştiinţific trebuie să treacă prin „peer-review” înainte de a fi asumat instituţional şi a susţinut că formularea „18-19 ore” este derivată, nu preluată corect din sursă, precizează ministrul David într-un comunicat de presă transmis joi.

El a precizat că Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei are autonomie în cercetare, dar că rezultatele trebuie asumate personal dacă nu sunt validate oficial.

„Dacă îţi asumi sarcini primite din afara instituţiei, trebuie să o faci în nume personal”, a adăugat ministrul.

Potrivit raportului Eurydice 2023, România nu doar că are o normă didactică sub media europeană, ci şi un timp total de lucru mai scăzut: 34,5 ore pe săptămână, faţă de 39 în UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.