Folosirea banilor pe care RADET îi primeşte ca subvenţie de la Primăria Capitalei pentru reparaţii reprezintă "artificii la limita legalităţii", pentru că acele sume ar trebui folosite pentru plata unor servicii prestate anterior, a declarat Gabriel Dumitraşcu, preşedintele demisionar al Consiliului de Administraţie al regiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a atras atenţia Primăriei Capitalei să nu mai facă o confuzie între costuri.

"Într-o companie, sunt două genuri de costuri: de capital şi operaţionale. Subvenţia vine să acopere o cheltuială trecută şi este o cheltuială operaţională. Nu poţi să iei din această subvenţie şi să spui că asta este soluţia miraculoasă. Deci, nu poţi să îmi dai subvenţia pe ultimele trei luni pentru reparaţii, pentru că ea acoperă o cheltuială trecută. Cu ea te duci să îţi plăteşti furnizorii de servicii care deja ţi-au prestat. (...) Investiţiile se fac pe cost de capital. Deci ce aţi văzut în ultima perioadă sunt artificii undeva la limita legalităţii.", a spus Dumitraşcu.

El a mai spus că dacă banii ar fi venit din contul de investiţii cu capitalizare, ei nu ar mai fi putut fi popriţi, pentru că legea protejează aceste sume.

Dumitraşcu a arătat că trage un semnal de alarmă şi asupra faptului că se merge în ilegalitate şi în ce priveşte tariful pentru consumatorii non-casnici, care nu sunt protejaţi de lege. Ei ar trebui să plătească tariful integral, aşa cum este stabilit pe baza calculelor în temeiul costurilor reale ale sistemului, dar la nivelul Capitalei, din 2011, există un tarif pentru aceşti consumatori, diferit, mai mic decât preţul real.

“Asta înseamnă vreo 20 de milioane pe care le dă Primăria Capitalei în ilegalitate, dar aceşti bani acoperă programul de reparaţii majore al RADET pe un an", a mai arătat preşedintele demisionar al CA.

Acesta a spus că a transmis tuturor primarilor din ultimele 15 luni că cea mai proastă situaţie este să nu decidă, dar acest lucru se întâmplă la nivelul Primăriei, şi nu din cauza primarilor, cât din cauza aparatului de lucru.

El a mai spus că, din punct de vedere conceptual, ar trebui să fie încrezător în capacităţile noului CA al RADET şi i-a recomandat primarului general ca cel care a redactat capitolul de termoficare al Programului de guvernare locală să facă parte din viitorul CA.

Dumitraşcu a mai arătat că pe viitor ar trebui să se acţioneze pe două paliere strategice: asigurarea continuităţii serviciului şi pe perioada iernii 2016-2017 şi realizarea unui sistem integrat de termoficare eficient, performant, care să răspundă aşteptărilor consumatorilor. El a spus că pentru primul obiectiv sunt necesare câteva intervenţii urgente, lucruri semnalate tuturor primarilor, inclusiv lui Sorin Oprescu.

"În anul 2008, CGMB şi-a asumat o parte din datoria RADET către ELCEN. Din suma totală, de peste 700 de milioane, s-a plătit aproape 500, dar a mai rămas o restanţă de 259 de milioane neplătită. Imaginaţi-vă că prin contracte la acest debit de bază se calculează în fiecare zi penalităţi de 0,02 la sută. Imaginaţi-vă că, în decursul acestor opt ani, numai acest debit a dat penalităţi de vreo 150 de milioane de lei. Bani aruncaţi în vânt. Insist să spun că această plată va debloca fluxul financiar între RADET - ELCEN, în caz contrar nu văd cum s-ar putea rezolva problema", a spus Dumitraşcu.

Gabriel Dumitraşcu a ţinut să menţioneze că, în urma cu un an şi trei luni, cei care joi şi-au anunţat demisia au acceptat mandatul de membru al Consiliului de Administraţie al RADET şi s-au angajat să genereze schimbarea în bine a sistemului de termoficare centralizată în Bucureşti.

“Ne-am îndeplinit primul obiectiv, acela de a asigura cotinuitatea furnizării energiei termice pe parcursul iernii 2015-2016, că am reuşit în septembrie anul trecut să finalizăm documentele pentru transformarea regiei în societate comercială, că am reuşit să elaborăm pentru prima dată în ultimii 25 de ani o viziune strategică pentru RADET, care demonstrează viabilitatea conceptului centralizat de alimentare cu energie termică a Bucureştiului, că am reuşit să despresurizăm, pentru perioade lungi de timp, constrângerile de natură financiară la care era şi este supus în continuare RADET”, a spus Dumitraşcu, precizând că există şi o serie se insatisfacţii, pentru că s-ar fi putut face şi alte lucruri.

Membrii Consiliului de Administraţie  al RADET Bucureşti şi-au anunţat, joi, demisia, din cauza comunicării deficitare cu CGMB şi Primăria Capitalei.

Directorul RADET, Valentin Viţalariu, a spus că şi-a prezentat intenţia de a nu mai rămâne la conducerea regiei după 1 septembrie. "Intenţia este acelaşi lucru cu demisia. Am contract de mandat şi am posibilitatea să îmi dau demisia”, a precizat Viţalariu.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea,  a anunţat, miercuri, că va vira 19 milioane de lei în conturile RADET pentru ca regia să poată continua programul de reparaţii.

“Când am preluat mandatul de primar general datoria pe care Primăria Capitalei o avea către RADET era de 64 de milioane de lei, această sumă reprezentând neplata subvenţiei pentru perioada martie - mai 2016. Până astăzi (miercuri, n.r.), am plătit RADET suma de 45 de milioane de lei, iar zilele următoare se va face viramentul şi pentru suma de 19 milioane de lei, aşa că putem spune că vom fi la zi cu subvenţia", a declarat Gabriela Firea.

Ea a precizat că a luat toate măsurile pentru ca RADET să poata demara în această perioadă lucrarile de reparaţii la reţeaua de termoficare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.