Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă susţine că în raportul Corpului de control privind cazul Colectiv sunt neconcordanţe, neclarităţi şi aspectelor care sunt neconforme cu realitatea, iar aceste date prezentate în raport ar fi putut să fie evitate dacă s-ar fi solicitat un punct de vedere al instituţiilor implicate, inclusiv DSU, înainte să fie prezentat premierului pentru aprobare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne a transmis în 23 martie un punct de vedere privind Raportul Corpului de control al premierului referitor la intervenţia în urma incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv. Răspunsul a fost postat luni pe site şi urmează să aibă loc o întâlnire cu autorii raportului, au declarat pentru News.ro surse din cadrul DSU.

Raportul Corpului de control al premierului cu privire la intervenţia de urgenţă din 30 octombrie 2015, de la clubul Colectiv, transmis în 17 martie şi înregistrat la Ministerul Afacerilor Interne în 18 martie, a fost analizat de către specialiştii din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, fiind observate mai multe aspecte care necesită clarificări din partea colectivului care a redactat acest raportul întrucât “nu corespund cu informaţiile existente la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, conţin recomandări ce nu corespund cu diferite acte normative sau care reglementează proceduri naţionale sau internaţionale”, se arată în răspunsul DSU.

“Majoritatea neconcordanţelor, neclarităţilor sau chiar a aspectelor care sunt neconforme cu realitatea şi care au fost prezentate totuşi în acest raport ar fi putut să fie evitate dacă, în conformitate cu uzanţele în astfel de situaţii, s-ar fi solicitat un punct de vedere al instituţiilor implicate, inclusiv al DSU, pe un proiect al raportului, înainte ca acesta să fie prezentat domnului Prim-Ministru Dacian Cioloş pentru aprobare”, potrivit documentului citat

În acest sens, sunt necesare clarificări pentru a înţelege, la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi al altor instituţii, în totalitate, sensul raportului şi raţionamentul care a stat la baza unor afirmaţii şi recomandări, arată specialiştii DSU.

Din punctul de vedere al DSU, acest raport are un impact practic şi istoric major, de aceea este necesar ca, bazându-se pe experienţa lor în domeniul situaţiilor de urgenţă, cei care au redactat acest raport, să ofere clarificările care să permită DSU să implementeze recomandările şi propunerile, în vederea atingerii scopului ca “mecanismele de intervenţie să fie îmbunătăţite în continuare”.

În răspunsul DSU se mai arată că un plus de coerenţă pentru Raportul Corpului de Control ar fi putut să fie adus, iar răspunsul la multe din semnele de întrebare pe care le ridică autorii raportului ar fi putut să fie identificat prin analizarea Raportului privind lecţiile învăţate în urma incendiului de la clubul Colectiv, redactat la nivelul DSU şi transmis de către Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, către premierul Dacian Cioloş prin adresa din 9 martie.

“Acest document a fost elaborat de către specialişti din cadrul DSU, pe baza raportărilor şi a şedinţelor de evaluare în care toţi cei care au fost implicaţi în intervenţia de la incendiul de la clubul Colectiv şi-au exprimat opiniile cu privire la modul cum s-a desfăşurat intervenţia şi, respectiv, cu privire la măsurile care trebuie implementate pentru optimizarea, în viitor, a intervenţiilor în situaţii similare. Acest Raport privind lecţiile învăţate a fost, de asemenea, făcut public prin afişarea pe website-ul DSU şi conţine atât deficienţele identificate cât şi măsurile propuse pentru corectarea acestora. Trebuie să subliniem încă odată faptul că o bună parte dintre problemele identificate de către Raportul Corpului de control al Primului-ministru se regăsesc deja în Raportul privind lecţiile învăţate în urma incendiului de la clubul Colectiv, inclusiv cu propuneri şi recomandări clare şi bine definite, unele dintre ele fiind deja aplicate”, se mai arată în punctul de vedere al DSU.

DSU susţine că autorii raportului, enumerând sursele de informare, afirmă că au purtat discuţii cu “persoane din conducerea respectivelor entităţi”, însă cu secretarul de stat Raed Arafat, şeful departamentului, a existat o singură discuţie, în care i s-a adus la cunoştinţă demararea acţiunii de control.

În răspuns se mai arată că analizele de tip ”lecţii învăţate” reprezintă un element utilizat constant şi în România în evaluarea intervenţiilor de amploare. Analizele acţiunilor desfăşurate în noaptea incendiului de la clubul Colectiv, care au fost realizate la nivelul DSU pe baza rapoartelor primite şi a discuţiilor cu persoanele implicate în intervenţie de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, SMURD şi ISU Bucureşti-Ilfov, precum şi de la nivelul dispeceratului ISU, au evidenţiat problemele apărute şi au propus mecanismele de imbunătăţire.

DSU răspunde fiecărei probleme semnalate de Corpul de control al premierului şi prezintă documente naţionale sau internaţional care reglementează diferite aspecte la care se face referire în raportul, făcând menţiunea că, probabil, acestea nu au stat la dispoziţia autorilor raportului.

Direcţia de Sănătate Bucureşti, spitalele unde au fost internate victimele, ISU şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, sunt cele patru instituţii care au intervenit necorespunzător în noaptea tragediei de la Colectiv, potrivit concluziilor raportului Corpului de control al primului ministru.

Premierul Dacian Cioloş susţine, referitor la rezultatele raportului Colectiv, că nu îl interesează să facă demiteri ”de dragul de a satisface pe cineva”, ci vrea schimbări profunde în sistem.

”Sunt proceduri lipsă, nu e clară responsabilitatea, coordonarea lasă de dorit. În douăzeci şi ceva de minute după ce a fost anunţat incendiul la Colectiv s-au succedat la comanda operaţiunilor 5 sau 6 poziţii ierahice diferite. Nu cred că în felul acesta putem vorbi de o eficienţă în comandă şi în luarea deciziilor. Nu poţi, la fiecare 5 minute vine un nou şef ierahic superior şi preia el comanda, după 5 minute vine un alt şef ierahic superior şi preia el comanda şi de fiecare dată trebuie dat raportul”, a declarat, premierul Dacian Cioloş la Pro TV.

Premierul a anunţat că va avea, în curând, întâlniri cu şefi din ministerele Sănătăţii şi Internelor şi cu Raed Arafat.

”Nu mă interesează să tai capete de dragul de a satisface pe cineva. Eu vreau să se schimbe acolo nişte lucruri şi dacă asta presupune şi schimbări de responsabili la nivel de management, într-o poziţie sau alta, voi face asta. Aţi văzut, la nivelul ISU au fost luate deja nişte măsuri şi dacă va fi cazul şi în altă parte, la ministerul Sănătăţii, la ministerul de Interne şi în teritoriu”, a arătat Cioloş. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.