Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a reacţionat pe pagina sa de Facebook în urma atacurilor fostului preşedinte al României Traian Băsescu, la adresa secretarului de stat, şeful DSU, Raed Arafat, spunând că fostul şef al statului dezinformează populaţia prin prezentarea unui fake news legat de cazul Timişoara. "La nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) nu s-a solicitat ajutorul în vederea găsirii unui/unor locuri la ATI, în aria Timişoarei şi nici nu a existat o informare în acest sens", arată DSU. Sursa citată susţine că lipsa de personal medical din această perioadă este consecinţa tăierilor de salarii din acest sector din timpul guvernării lui Traian Băsescu, ceea ce a dus la un exod al medicilor specialişti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Fostul preşedinte al României, domnul Traian Băsescu, începe seria atacurilor, dezinformând populaţia prin prezentarea unui Fake News, legat de cazul Timişoara, respectiv incapacitatea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă de a muta pacienţii, în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impuneau acestora. Precizăm opiniei publice dar şi fostului preşedinte că la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) NU s-a solicitat ajutorul în vederea găsirii unui/unor locuri la ATI, în aria Timişoarei şi nici NU existat o informare în acest sens”, se arată în comunicatul DSU. 
 
Sursa citată menţionează că transferul între două unităţi sanitare se poate realiza şi fără implicarea CNCCI sau DSU, situaţie întâmplată la nivelul Timişoarei, unde responsabilitatea trebuia concentrată pe comunicarea celor două spitale, iar mai apoi sesizarea ISU Timiş şi Serviciului de Ambulanţă Timiş, în vederea preluării şi transportării pacienţilor de la o unitate sanitară la alta.
 
"Totodată, pe această cale dorim să reamintim atât opiniei publice cât şi domnului Traian Băsescu, fost preşedinte al României, de repercusiunile pe care le-a avut decizia de tăiere a salariilor din perioada 2010-2011, în sectorul medical, deşi ministrul sănătăţii de atunci şi subsecretarul de stat au avertizat în mod repetat că această decizie ar putea prefigura un exod al medicilor specialişti, rezidenţi de ATI, urgenţă, radiologie, etc., situaţie care s-a şi întâmplat, asistând la o lipsă masivă de personal medical de specialitate, cu care azi, în 2020, ne confruntăm”, mai precizează comunicatul DSU. 
 
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a răspuns apoi acuzaţiilor aduse de Traian Băsescu lui Raed Arafat în cazurile Apuseni, Siutghiol.
 
"În anul 2014, la momentul tragicului accident aviatic amintim faptul că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă nu exista, iar dr. Raed Arafat îndeplinea funcţia de subsecretar de stat, în cadrul Ministerului Sănătăţii, neavând competenţa în rezolvarea problemelor de localizare sau de derulare a acţiunilor de Căutare-Salvare în munţi. Mai mult de atât, la acel moment, dr. Raed Arafat nu era în ţară. În decursul anilor, chiar şi astăzi, o parte a presei dar şi alte persoane publice au continuat seriile de dezinformări, chiar dacă în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin sentinţa definitivă a demonstrat faptul că dr. Raed Arafat NU este vinovat”, transmite DSU.
 
Sursa citată menţionează că, în urma tragicului eveniment din 2014, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, şi a consolidării permanente a sistemului integrat de urgenţă, instituţiile cu rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă aflate în coordonare au fost pregătite în ultimii ani în acest scop al salvării cetăţenilor, dovada fiind sutele de exerciţii, intervenţii, unde cu sprijinul comun al IGSU, Inspectoratului General de Aviaţie, Salvamont au reuşit să salveze oameni aflaţi în situaţii extrem de delicate, în misiuni dintre care cele mai complexe.
 
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă arată că, în cazul Siughiol din 2015, în urma căruia un elicopter SMURD s-a prăbuşit în lac şi cele patru persoane aflate la bordul aparatului de zbor şi-au pierdut viaţa, dosarul a fost clasat de procurori. 
 
"În anul 2015, Raed Arafat, în urma tragicului eveniment din Constanţa, conform celor relatate de o parte a presei dar şi a anumitor persoane publice, a fost <<vinovat>> de faptul că sistemul de urgenţă condus de şeful DSU nu a reuşit să salveze victimele din Lacul Siutghiol. De această dată, procurorii clasează dosarul după cinci ani concluzionând că eventualii vinovaţi nu se mai află în viaţă. Însă în continuare, chiar la momentul anunţării sentinţei, au continuat acuzaţiile şi denigrările, lucru care se întâmplă şi astăzi”, menţionează DSU. 
 
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă s-a referit şi la acuzaţiile aduse de Traian Băsescu în legătură cu cazul Colectiv. 
 
"În anul 2015, după tragicul incendiu de la clubul Colectiv, atât şeful DSU cât şi IGSU sunt responsabili de <<modul haotic de intervenţie>>.
În acest sens au fost date mai multe precizări inclusiv realizarea unor interviuri cu specialişti care au explicat intervenţia din seara de 30 octombrie 2015, precum Kobi Peleg, profesor în managementul dezastrelor la Universitatea din Tel Aviv şi director al Centrului Naţional de Traumă şi Medicina Dezastrelor din Israel, Henry Jullien, medic, general în rezervă, specialist ATI, Preşedintele Societăţii Franceze de Medicină pentru Dezastre, dar şi Ian Cameron, jurnalist, producător, editor de ştiri cu experienţă de peste 35 de ani la BBC, expert în comunicarea de risc şi mass-media în cadrul NATO”, mai precizează comunicatul. 
 
DSU notează că, deşi ultimele atacuri au caracter politic, se delimitează categoric de acest factor, precizând că a fost "înfiinţat şi continuă să existe şi să se axeze pe salvarea cetăţenilor, în speţă pe prevenirea, conştientizarea şi salvarea comunităţilor în situaţii de urgenţă”. 
 
În finalul comunicatului, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă menţionează că dotarea cu echipamente şi pregătirea personalului reprezintă principalele sale priorităţi. 
 
"Fiind vorba de evoluţie, direcţia în care am acţionat a fost aceea de a întări capacitatea de răspuns în salvarea de vieţi. Dotarea structurilor cu echipamente, pregătirea personalului şi îndeosebi pregătirea populaţiei au reprezentat priorităţile noastre principale.
Toate proiectele, exerciţiile derulate nu ne oferă decât garanţia că vom fi şi mai pregătiţi în oferirea unui răspuns eficient în situaţii de urgenţă. DSU a reuşit în timp să formeze o echipă complexă, să evolueze şi să se poziţioneze la un nivel înalt, alături de celelalte servicii de urgenţă internaţionale în ceea ce priveşte calitatea răspunsului în situaţii de urgenţă. Dovadă a acestui lucru sunt vizitele dese ale mai multor state care sunt interesate de funcţionalitatea sistemului de urgenţă din România, în vederea implementării unor idei, în propriile ţări. 
Scopul DSU în continuare este de a crea acea legătură strânsă, unitară, comună, integrată, pentru a creşte eficienţa sistemului de urgenţă din România”, mai arată DSU.
 
Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că ISU, structură militarizată, are ca obiectiv fundamental ”eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă”, lucru care în pandemia de Covid-19, ca şi în alte situaţii, s-a dovedit că nu poate face sub coordonarea lui Raed Arafat. 
 
”Domnule doctor Arafat, nu-ţi vreau răul! Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, i se mai spune ISU. Este o structură militarizată care are ca obiectiv fundamental al activităţii «eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă». În criza Covid-19, ISU gestionează locurile disponibile la ATI şi mijloacele de transport destinate bolnavilor aflaţi în situaţie critică. Cât timp au fost 200 de bolnavi pe cele circa 1100 de locuri de la ATI nu au fost probleme. Când s-a ajuns la 1000 de bolnavi pe circa 1100 de locuri, ISU a ajuns la «performanţa» de a nu îi transfera în timp util pe cei şase bolnavi de la Timişoara, pe locurile disponibile din alte spitale, ceea ce a dus pur şi simplu la uciderea a şase oameni din spitalul bramburitului doctor Mustea”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Traian Băsescu.
 
Potrivit acestuia, ”s-a ajuns la un moment de criză pentru care era necesar un cap limpede care să dirijeze misiunea de salvare a celor şase bolnavi”.
 
”La fel s-a întâmplat în Apuseni, cu ocazia prăbuşirii avionului pilotat de Iovan, care trebuia să asigure un transport pentru un transplant de inimă. La fel s-a întâmplat la Colectiv, unde lipsa unui cap limpede a îndepărtat salvările private şi a accentuat harababura organizatorică.  La fel s-a îmtâmplat la accidentul cu elicopterul prăbuşit pe lacul Siutghiol din Mamaia. Concluzie, Arafat este foarte bun pentru achiziţii de salvări vopsite în roşu sau pentru funcţia de purtător de cuvânt şi de imagine tv. Pentru acţiune în situaţie de criză, ISU are nevoie de un cap limpede”, a mai scris Băsescu.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.