Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne a prezentat, miercuri, raportul solicitat de ministrul Dragoş Tudorache referitor la misiunile medicale internaţionale efectuate de ambulanţele SMURD şi ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, arătând că au fost, în total, 112 cazuri de pacienţi transportaţi la spitale din afara României sau preluaţi din străinătate pentru tratament în ţara noastră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dintre cele 112 transporturi cu ambulanţele la care face referire raportul DSU, au fost executate, începând cu 2014, când s-a înfiinţat instituţia, 45 de misiuni de transport medical asistat în afara graniţelor ţării cu echipaje aparţinând serviciilor de ambulanţă judeţene şi Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIF).

În aceeaşi perioadă, au fost 37 de misiuni de transport medical asistat din afara graniţelor ţării - repatrieri.

Tot din 2014, echipajele SMURD au efectuat nouă misiuni de transport medical asistat în afara graniţelor şi 21 de repatrieri.

"Unele dintre aceste misiuni s-au efectuat folosind inclusiv elicoptere sau avioane SMURD, aşa cum a fost cazul aducerii în ţară a victimelor unor accidente grave din Bulgaria sau Serbia. În alte situaţii, pacienţii au fost aduşi în ţară cu un avion de linie, însoţit de o echipă medicală din România. Toate aceste misiuni s-au efectuat de către serviciile publice de urgenţă prespitalicească şi nu de cele private, fiind cazuri în care aparţinătorii nu au putut suporta costurile de transport, respectiv în care a fost nevoie de dotări medicale speciale (spre exemplu transportul nou-născuţilor)”, arată Ministerul Afacerilor Interne.

DSU arată că, raportat la numărul total al intervenţiilor care au fost efectuate, misiunile de transport internaţional reprezintă 0,001 la sută.

Raportul mai precizează că misiunile de transport medical în afara ţării se execută doar în cazul în care tratamentul sau intervenţia chirurgicală la care va fi supus pacientul transportat nu pot fi efectuate în România în intervalul de timp necesar în mod normal, având în vedere starea de sănătate a pacientului şi evoluţia prognozată a bolii, precum şi faptul că pacientul nu poate fi transferat prin alt mijloc din motive medicale sau unele situaţii sociale.

În raport se precizează că nu au fost identificate cazuri prioritizate pe alte criterii decât cele de urgenţă medicală, spun reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.

Pe 29 septembrie, jurnalistul Cătălin Tolontan publica un articol în care susţinea că, potrivit unor angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, sunt efectuate transporturi asistate medical în străinătate "pe pile” şi "pe bani negri”.

"Şoferi şi doctori susţin că au fost puşi de directoarea Alis Grasu să transporte pacienţi «din familia unui multimilionar, un mare avocat, un procuror şi o persoană din conducerea unei mari firme private» deşi nu erau nici urgenţe şi nici cazuri sociale”, se arăta în articol.

Potrivit unei situaţii prezentate, în 29 septembrie, de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, la cererea News.ro, în perioada 2013 - 2016, au fost efectuate 15 transporturi cu ambulanţa în străinătate, până în 2015 cu avizul Ministerului Sănătăţii, iar din 2015 cu avizul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

În 2013 au existat cinci transporturi cu ambulanţa în străinătate: unul în Italia, unul în Grecia, două în Bulgaria şi unul în Republica Moldova, la Chişinău, potrivit cifrelor furnizate de SABIF.

Totodată, în 2014 au existat doar două astfel de transporturi, unul în Bulgaria şi unul în Serbia, în timp ce în 2015 au fost trei transporturi, două în Grecia şi unul la Chişinău.

Potrivit SABIF, în 2016 au fost efectuate patru transporturi cu ambulanţa în străinătate, unul în Grecia, plătit de Gigi Becali pentru un preot, unul în Ungaria,  unul în Bulgaria şi unul în Republica Moldova.

Tot în perioada 2013-2016 a mai existat un transport din Germania, mai precis un pacient a fost dus în Germania, iar la întoarcere a fost adus un alt bolnav, la cererea Ministerului Sănătăţii, potrivit datelor SABIF.

"Nicio ambulanţă nu poate efectua un transport în afara României fără autorizaţie şi fără documentele medicale. Cinci dintre pacienţi erau copii, dar au fost pacienţi cu situaţie materială precară. Un alt pacient a fost un călugăr, pentru care a plătit domnul Gigi Becali. Dar vom face o analiză a tuturor acestor cazuri", a explicat managerul SABIF, Alis Grasu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.