Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bacău au anunţat, marţi, că, în două-trei zile, se va afla cauza îmbolnăvirii celor peste 100 de persoane care au ajuns la spital, în ultimele două zile, după ce au mâncat la un parastas, în localitatea Traian, unde produsele au fost furnizate de o firmă de catering.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit autorităţilor sanitare băcăuane, cauza îmbolnăvirii celor peste 100 de persoane care au ajuns la spital, luni şi marţi, cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară, se va stabili în următoarele două zile, odată cu efectuarea analizelor de laborator pe probele recoltate atât din locul unde a fost servită masa, cât şi de la persoanele care au venit în contact cu mâncarea, inclusiv gazdele parastasului.

Astfel, au fost recoltate două probe de apă din locaţia unde s-a pregătit hrana, patru exudate faringiene de la membrii familiei unde s-a desfăşurat parastasul, 17 teste de sanitaţie de la angajaţii firmei de catering, precum şi o aeromicrofloră din bucătărie. În plus, întreg personalul care a pregătit mâncarea va trebui să se prezinte cu probe de coprocultură la Direcţia de Sănătate Publică Bacău, au precizat reprezentanţii DSP Bacău.

"Pe lângă toate aceste teste ce vizează persoane şi spaţiile unde s-a pregătit hrana, au fost recoltate probe de mâncare de la familia organizatoare întrucât la firma de catering nu s-a mai găsit absolut niciun aliment. Este vorba de borş de perişoare, sarmale, pulpe de pui cu orez, prăjituri, suc şi vin. În două-trei zile, vor fi gata analizele de laborator şi atunci am putea spune cauza îmbolnăvirii”, a declarat, marţi, pentru News.ro inspectorul şef al DSP Bacău, Dana Maria Marcu.

Pentru derularea anchetei, a fost constituită o echipă pluridisciplinară, formată din reprezentanţi ai DSP Bacău, Inspecţiei Sanitare de stat şi Igienei Sanitare, precum şi epidemiologi. Toţi aceşti specialişti verifică ce anume a stat la baza îmbolnăvirii celor 104 persoane din localitatea Traian, care au ajuns la spital în ultimele două zile, cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară.

Dintre cei prezentaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe, 33 de adulţi şi 13 copii au rămas internaţi, restul fiind trimişi acasă cu reţetă şi recomandări medicale. Toţi aceştia au acuzat dureri abdominale, diaree, febră, greaţă şi vărsături, după ce, duminică, au mâncat la un parastas, la care se estimează că au participat peste 200 de persoane.

La spitalul din Bacău a ajuns inclusiv primarul comunei Traian, Sorin Gherghelucă, însă acesta nu a rămas internat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.