Ancheta epidemiologică făcută de autorităţi la rude şi apropiaţi ai familiei fetiţei din Piteşti diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic şi internată la Spitalul ”Marie Curie” din Capitală arată că trei dintre cele patru persoane cărora li s-au recoltat probe pentru analize sunt purtători ai bacteriei E-coli.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile din judeţul Argeş au primit rezultatele analizelor făcute la rude şi apropiaţi ai fetiţei de un an şi opt luni internată în urmă cu două săptămâni la Spitalul ”Marie Curie”, acestea arătând că unii dintre adulţii cu care copilul a intrat în contact sunt purtători ai bacteriei E-coli.

”S-au recoltate probe pentru analize la patru persoane, parte din familie, parte din afara familiei, iar din aceste patru persoane trei sunt pozitive pentru bacteria E-coli producătoare de verotoxină” a declarat, joi, pentru News.ro directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Argeş, medicul Adrian Stoica.

Întrebat dacă cele trei persoane vor urma tratament medical, reprezentantul DSP Argeş a precizat că acest lucru va fi stabilit de către medicii care îi iau în evidenţă pe cei trei, întrucât nu este oblligatoriu ca o persoană purtătoare a bacteriei să aibă manifestări.

”Faptul că la un moment dat o persoană, oricare ar fi aceasta, poartă această bacterie fără manifestări clinice nu înseamnă că este periculoasă în continuare pentru că portajul la oameni este de regulă trecător”, a precizat medicul Adrian Stoica.

Anterior, autorităţile din domeniul sănătăţii publice recoltaseră probe pentru analize atât de la rude ale copilului, cât şi de la persoana care furnizează lapte de vacă, întrucât familia fetiţei obişnuieşte să procure produse alimentare şi de la producători, nu doar din magazine. Analizele făcute pe probele din alimente şi apă prelevate de la familia copilului au arătat că acestea nu sunt infestate.

Fetiţa de un an şi opt luni, care avea simptome ale sindromului hemolitic uremic, a fost transferată, în 13 mai, de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti la Spitalul ”Marie Curie” din Capitală, pentru investigaţii amănunţite. Ulterior, medicii din Capitală au confirmat diagnosticul, în prezent ea fiind în stare stabilă.

În 12 aprilie, ultimul copil cu sindrom hemolitic uremic internat la Spitalul "Marie Curie” din Capitală, o fetiţă de doi ani din Braşov, a fost externat. Din 29 ianuarie, la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti au fost transferaţi 18 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic uremic sau cu suspiciuni de SHU.

Totodată, trei fetiţe din Argeş au murit în acest spital, pe 4, 15 şi 16 februarie.

Cauza îmbolnăvirii copiilor din judeţul Argeş care au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic este o tulpină de E.coli, anunţa, în 25 februarie, fostul ministru al Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu. Cauza a fost identificată în urma anchetei făcute de către specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu experţii români.

Ulterior, au fost găsite tulpini de E.coli la brânza produsă de Lactate Brădet, dar şi la angajaţi ai fabricii, însă oficialii au spus că nu există nicio legătură între procesatorul de lapte şi îmbolnăviri. 

Ministerul Sănătăţii reaminteşte importanţa măsurilor de prevenţie, în special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător.

Specialiştii MS recomandă achiziţionarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar, recomandând spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar şi tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că demarează, de luni, un plan naţional de control pentru depistarea E.coli în produse alimentare de origine animală, urmând să fie prelevate peste 1.000 de probe din unităţi de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri şi pieţe agroalimentare şi dozatoare de lapte.

Potrivit Autorităţii, vor fi prelevate, în total, până la sfârşitul anului, 1.096 de probe, care vor fi transmise Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară pentru a fi analizate. Autoritatea a precizat că va anunţa public, săptămânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate în cadrul acestui Plan Naţional de Control.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.