Românii afectaţi de cutremurul din Italia urmează să primească ajutoare de urgenţă din partea Guvernului României, până în prezent fiind 23 de dosare în lucru, iar alte cinci complete şi urmează să fie depuse. Sumele vor fi de până la 10.000 de euro pentru cei care aveau case în proprietate şi vor să reconstruiască, a anunţat ministrul Muncii Dragoş Pîslaru, luni, la Digi24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Muncii a precizat că documentele sunt gestionate de o echipă special trimisă în zonă formată din psiholog, asistent social şi ataşatul pe probleme de muncă în Italia, astfel că victimele cutremurului nu vor fi nevoite să meargă la ambasadă şi să completeze hârtii.

„În premieră, deci niciodată n-a mai existat aşa ceva pentru o comunitate de români. Avem acolo psiholog, deci doctor psiholog trimis de Ministerul Sănătăţii, asistent social care este trimis din partea Ministerului Muncii şi ataşatul de muncă care era deja acolo la ambasadă din partea Muncii care se duc în acest trio şi fac mini anchete să vadă eligibilitatea şi să-i ajute pe oameni cu dosarele. Nu e o chestie să-i pui pe oameni să se ducă ambasadă să completeze”, a declarat Dragoş Pîslaru luni seară la Digi24.

Ministrul spune că o parte dintre dosare deja au fost finalizate şi urmează procedura de dare în plată.

„În acest moment avem 26 de familii pe care am făcut anchetă, 23 de dosare sunt în lucru, un dosar a fost deja trimis şi depus la Timiş, avem 5 dosare care sunt complete şi urmează să fie depuse şi am început procedurile de angajare a sumelor care ar trebui să fie transmise”, a precizat Pîslaru.

Una dintre poblemele întâlnite de echipa trimisă în Italia este că multe dintre persoanele eligibile pentru ajutoarele de urgenţă nu au conturi bancare astfel că urmează să fie găsită o soluţie pentru plata în numerar a acestor sume.

 

Lista ajutoarelor de urgenţă acordate de statul român

- 10.000 euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuinţe proprietate personală au fost distruse în proporţie de peste 50 la sută şi îşi menţin reşedinţa în Italia iar cuantumul cumulat al formelor de sprijin primite din partea statului român şi italian nu depăşeşte valoarea estimată a locuinţei; ajutorul se acordă şi familiilor sau persoanelor singure care decid să se întoarcă in România;.

- 1.000 euro pentru fiecare persoană decedată din familie acordată membrului supravieţuitor al familiei sau rudei până la gradul 2;

- 1.000 euro pentru o rudă până la gradul 2 care se deplasează în Italia pentru sprijinirea membrilor supravieţuitori ai familiilor afectate;

- 6.000 euro pentru copiii rămaşi orfani în urma decesului părinţilor şi se acordă rudelor până la gradul 4 sau altor persoane cetăţeni români la care se dispune măsura de protecţie specială a copilului/copiilor pentru creştere şi îngrijire;

- 3.000 euro pentru familiile sau persoanele singure care nu au locuinţă proprie, dar care nu mai au unde locui prin distrugerea imobilului unde locuiau, indiferent dacă aceştia decid să îşi menţină reşedinţa în Italia sau să se întoarcă în România;

- 3.000 euro pentru persoanele adulte apte de muncă care se întorc în România în vederea sprijinului acestora pentru reintegrare;

- acoperirea cheltuielilor de spitalizare şi recuperare pentru cei care nu sunt incluşi în sistemul de asigurări şi a căror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.