Douăzeci şi trei de elevi de la Şcoala Generală nr 31, din cartierul braşovean Triaj, care au făcut, vineri, toxiinfecţie alimentară după ce au băut lapte primit la şcoală, au fost transportaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov, pentru investigaţii şi tratament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit medicilor Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov, copiii care au fost transportaţi, vineri după-amiază, în unitatea spitalicească sunt în stare bună şi urmează să fie supuşi unor investigaţii medicale şi vor primi tratament adecvat.

Peste 20 de elevi de la două şcoli din judeţul Braşov au avut nevoie de îngrijiri medicale, vineri, din cauză că li s-a făcut rău la scurt timp după ce au băut laptele primit la şcoală, inspectorii pentru protecţia consumatorilor făcând verificări la cele două şcoli.

Potrivit autorităţilor locale, vineri dupa-amiază, şase elevi de la Şcoala generală numărul 2 din localitatea braşoveană Coldea au fost duşi la spital, după ce au băut lapte, iar apoi s-au simţit rău, având dureri de burtă, greaţă şi stări de ameţeală.

Tot vineri după-amiază, alţi cinci copii de la Şcoala numărul 31 din municipiul Braşov au acuzat dureri abdominale, stări de greaţă şi ameţeli, primind îngrijiri medicale la faţa locului şi fiind ulterior transportaţi la spital.

Potrivit autorităţilor locale din Braşov, inspectorii braşoveni pentru protecţia consumatorilor au început să facă verificări la cele două şcoli, fiind verificat atât laptele distribuit elevilor, cât şi ambalajele din hârtie în care este pus laptele.

Cutiile de hârtie în care este furnizat laptele sunt verificate în condiţiile în care în ultima săptămână zeci de elevi de la şcoli diferite, din judeţele Braşov, Galaţi şi Argeş au suferit toxiinfecţii alimentare după ce au băut lapte primit la şcoală şi produs de două companii diferite, respectiv Olympus şi La Dorna.

Analizele preliminare ale laptelui de la Olympus au ieşit bine, produsul neavând germeni patogeni, însă la ora actuală se aşteaptă şi rezultatele probelor prelevate de Protecţia Consumatorului la sfârşitul săptămânii trecute de la fabrica Olympus din Hălchiu.

"Suntem acum pe teren şi facem verificări la cele două şcoli din judeţul Braşov. Am propus suplimentar să facem analize şi la cutiile de hârtie în care se pune laptele. Aşteptăm în continuare rezultatul analizelor de la probele recoltate de la fabrica Olympus şi vom recolta probe şi din laptele primit astăzi (n.r. - vineri) de către elevii din Braşov“, a declarat pentru News.ro Sorin Susaru, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Braşov.

Laptele La Dorna primit de copii este de tip UHT, care poate fi ţinut la temperatura camerei dacă nu este desfăcut. Laptele distribuit, vineri, în şcoli are termen de valabilitate până în iulie 2016. Pe etichetă este menţionat că doar dacă este desfăcut trebuie ţinut la frigider şi consumat în 2 - 3 zile.

În ultima perioadă, s-au înregistrat mai multe cazuri de toxiinfecţie alimentară la elevi din judeţele Galaţi şi Argeş, unde copiilor li s-a făcut rău la şcoală după ce au băut lapte primit prin programul "Cornul şi laptele".

Mai multe ambulanţe au fost solicitate, joi, la Şcoala generală nrn. 40 "Iulia Haşdeu", din municipiul Galaţi, pentru a acorda primul ajutor unui număr de aproape 40 de elevi din şcoală cărora le-a venit rău după ce au băut laptele distribuit prin Programul guvernamental "Laptele şi Cornul”.

”Sunt 40 de copii din clasele IV-VIII, de la Şcoala 40 din Galaţi. Sunt la faţa locului inspectori sanitari de la DSP, dar şi de la DSVSA. Copiii au unii greaţă, alţii vomită, alţii au diaree. Li s-a dat în cadrul programului Cornul şi laptele - Lăptic La Dorna UHT cu termen de valabilitate 20.09.2016. Era în termen, cutiile nu aveau nicio modificare”, declara, joi, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, Liliana Iordăchescu.

La sfârşitul săptămânii trecute, 17 copii - opt băieţi şi nouă fete - cu vârste între 11 şi 14 ani, au fost internaţi la Spitalul de Copii din Galaţi cu toxiinfecţie alimentară, după ce au fost preluaţi cu ambulanţele de la şcoala din localitatea Pechea, reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică spunând că elevilor li s-a făcut rău după ce au băut lapte primit la şcoală în cadrul programului guvernamental "Laptele şi cornul", în acest caz furnizorul fiind Fabrica de lapte Olympus, din Braşov.

Purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi, Liliana Iordăchescu, declara, joi, pentru News.ro, că o posibilă cauză a îmbolnăvirii copilului ar fi defectele materialului din care au fost confecţionate cutiile de lapte, "defecte - nişte pori mai exact - care au permis pătrunderea aerului în cutii şi devidarea acestora”.

Miercuri, nouă elevi din clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a de la şcoala din localitatea Dragoslavele, judeţul Argeş, au ajuns la spital, acuzând stări de greaţă şi vărsături.

Unii dintre ei au spus că s-au simţit rău după ce au mâncat lapte şi biscuiţi primiţi la şcoală prin cadrul programul ”Lapte şi corn”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.