Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat că va solicita o informare de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov privind verificările făcute lunar în cazul centrelor de îngrijire a bătrânilor, în cazul în care DIICOT a deschis o anchetă privind vârstnicii torturaţi în azile. El a mai spus că au fost puse la dispoziţia procurorilor toate probele în acest dosar, date începând cu luna februarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Acesta a prezentat, în briefingul din presă, mai multe poze â din dosarele de licenţiere ale azilelor de bătrâni din Voluntari care arată condiţii cu totul diferite de ceea ce există în ancheta procurorilor DIICOT.

„Am făcut o analiză privind autorizarea acestor centre. Sunt supărat şi indignat de ceea ce am văzut la televizor. Sunt şocat de ceea ce am văzut la televizor E revoltăror şi şocant şi sper ca într-un termen scurt anchetatorii să acţioneze, astfel încât cei vinovaţi să răspundă, iar noi să aflăm adevărul. În cazul Asociaţiei Sfântul Gabriel cel viteaz am constatat că prima licenţă provizorie a fost dată în 2021, iar în noiembrie 2022 a fost reînnoită. Anual, Agenţia Naţională de Protecţie şi Inspecţie Socială trebuie să facă controale la aceste centre. Ceea ce m-a contrariat foarte mult e ceea ce am găsit la nivelul dosarelor de acreditare, o discrepanţă majoră cu ceea ce se prezintă public şi ce au prezentat procurorii. Trebuie să fim foarte atenţi la fotografiile pe care vi le arăt care sunt într-o discrepanţă majoră cu ce au prezentat procurorii DIICOT. Veţi vedea că sunt nişte condiţii de hotel lux, în totală discrepanţă cu ceea ce practic public s-a prezentat până acum. Trebuie să vedem cum a fost posibil aşa ceva. Eu sper şi cred, şi pozele continuă sunt foarte multe fotografii de la dosarul de licenţiere şi cu paturi, cu condiţiile de locuit. Lipsesc de aici din unele dosare, lipsesc fotografiile cu oameni, însă discrepanţa fiind uriaşă trebuie să vedem cum a fost posibil aşa ceva. Toate aceste probe, începând cu februarie 2023 au fost puse la dispoziţia DIICOT şi sper ca aceste organe să facă lumină cât mai rapid”, a declarat Marius Budăi, la finalul şedinţei de vineri a Executivului.

El a adăugat că va cere Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov o informare privind verificările făcute lunar la aceste centre de îngrijire şi asistenţă a bătrânilor.

„Voi solicita o informare şi de la DGASPC Ilfov cu privire la verificările pe care le-au făcut lunar atunci când ordonanţau la plată facturile. DGASPC Ilfov era în contract cu aceste centre de îngrijire şi asistentă, iar lunar ordonanţau la plată şi verificau tot ceea ce înseamnă respectarea condiiţiilor minine. Cred că e obligatoriu ca CJ Ilgov să ceară control la DGASPC Ilfov, iar aceştia să demareze controale”, a completat Budăi.

Acesta a mai spus că a luat act de solicitarea premierului Marcel Ciolacu de demitere a conducerilor Agenţiei Naţionale de Protecţie şi Inspecţiei Sociale.

„Prin ordin de ministru se vor forma comisii pentru verificări în toate centrele sociale, că vorbim de copii, vârstnici sau persoane cu dizabilităţi”, a mai precizat Budăi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.