Răzvan Niţu, directorul director general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), a declarat, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, că fosta conducere a Spitalului Colentina este vinovată că generatorul nu a pornit în urma unei pene de curent care a afectat zona Ştefan Cel Mare în 11 aprilie, precizând că generatorul nu avea apă distilată, deoarece firma care a făcut revizia doar a încasat banii, fără a remedia defecţiunile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În fiecare spital există două generatoare. În cazul de aici, de la Colentina, unul dintre ele nu a funcţionat niciodată. Cum e posibil ca un spital să nu fi rezolvat ani de zile ce se putea rezolva cu cel mult 1.000 de euro? S-a demonstrat ulterior că reviziile au fost făcute doar pe hârtie. Toate aceste operaţiuni tehnice nu au fost efectiv făcute, ci doar parafate”, a susţinut Răzvan Niţu.

Incidentul petrecut în 11 aprilie, când generatorul nu a pornit, în timpul unor operaţii, a fost detaliat de managerul spitalului, Silvi Ifrim.

"În 2007, după ce un pacient de la ortopedie a murit, s-au cumpărat două generatoare. Unul de 1.000 KW şi altul de 400 KW. Au mers un an, cât au fost în garanţie. Ulterior, mentenanţa celor două generatoare nu a mai fost plătită de spital, iar revizia s-a făcut anual. Firma care s-a ocupat cu asta a avut un contract cu spitalul până în iulie anul trecut. Apoi nu a mai existat cine să facă mentenanţă specializată. A doua zi după incident, am chemat firma care a montat generatoarele şi a constatat că în singurul generator care funcţiona nu exista apă distilată. Acum suntem cu ei în negocieri să ne asigure mentenanţă. Efectiv, nu dădea nimeni drumul la aparat, deşi angajaţii noştri scriau pe hârtie că aparatul funcţionează. Mentenanţa necalificată era făcută de angajaţii noştri”, a declarat Silvi Ifrim, managerul spitalului Colentina.

Răzvan Niţu, directorul ASSMB, a arătat că apa distilată nu avea cum să dispară din generator şi că impresia lui este că reviziile au fost făcute fără să se verifice aparatul.

"Nu putea să dispară apa distilată peste noapte. Acea revizie nu a fost făcută. Firma iniţială care a montat sistemul este una din Craiova.  A subcontractat unui apropiat. Generatorul nu a pornit că nu avea apă distilată”, a susţinut Niţu.

În continuare, Silvi Ifrim a arătat că firma care a făcut revizia şi care a semnat că aparatul este în funcţiune a încasat 14.000 de lei pentru acesta operaţiune.  

"Am făcut sesizare către ASSMB. Sectorul administrativ este slab, funcţionarii sunt foarte slab pregătiţi. Mă chinui de câteva luni să caut jurişti. Am scos două posturi la concurs, nu se înscrie nimeni. Plătim o firma de avocatură cu cinci mii de lei pe lună în condiţiile în care contractul semnat de fosta conducere nu prevede nimic”, a continuat managerul spitalului Colentina, unitate care înregistrează o medie de 2.000 de internări pe lună.

Conducerea Spitalului Colentina din Capitală susţinea şi în 11 aprilie că ultima revizie a generatorului - ce nu a putut fi pus în funcţiune în timpul penei de curent - a fost făcută în iulie 2016, iar acesta a pornit fără probleme atât la ultima avarie, din februarie, cât şi la ultima verificare făcută în martie de către serviciul tehnic al spitalului.

Pana de curent care a afectat Spitalul Colentina a avut loc în jurul orei 11.45. Şeful Secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Colentina, Lelia Iliescu, declara pentru News.ro că la acel moment aveau loc două operaţii, iar în Secţia de Terapie Intensivă erau cinci pacienţi intubaţi şi ventilaţi.

Ea spunea că generatorul spitalului nu a pornit, astfel că pentru doi dintre pacienţi s-a recurs la ventilaţie mecanică.

"La terapie intensivă erau cinci pacienţi intubaţi şi ventilaţi, aparatele pentru trei dintre ei aveau acumulatori şi atunci nu a fost problemă, dar pentru ceilalţi doi a fost nevoie de ventilaţie mecanică la balon. Din nefericire, nu a pornit generatorul spitalului, am anunţat conducerea, iar noi am alergat între blocul operator şi terapie intensivă", afirma şeful Secţiei ATI de la Spitalul Colentina.

Reprezentanţii E-Distribuţie Muntenia au precizat pentru News.ro că alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în urma unei avarii pe un cablu de medie tensiune din zona bulevardului Ştefan cel Mare din Capitală, alimentarea cu energie electrică fiind restabilită la ora 12.22, inclusiv pentru Spitalul Colentina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.