Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a afirmat că sunt areale din partea de est şi sud-est a ţării în care seceta este prezentă şi a menţionat că nevoia de precipitaţii distribuite uniform în timp şi spaţiu este una acută în condiţiile în care avem precipitaţii intense pe perioade foarte scurte de timp, care nu permit o înmagazinare bună în sol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Elena Mateescu a fost întrebată marţi, la Prima News, dacă va mai fi secetă în acest an sau va fi o vară mai bună pentru agricultori.
“Şi la acest moment discutăm de areale din partea de est, sud-est a ţării în care seceta este prezentă pentru că dacă în jumătatea de vest cantităţile importante de precipitaţii la nivel local, chiar de două, trei ori media climatologică a intervalului din 22 mai şi până în prezent, acolo vorbim de o aprovizionare optimă, mai ales Oltenia, Banat, Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureş, nordul Moldovei, în timp ce în Dobrogea, Bărăgan sau sudul Moldovei deficitul de apă este prezent, nevoia de precipitaţii distribuite uniform în  timp şi spaţiu este una acută pentru că în condiţiile în care avem precipitaţii intense pe perioade foarte scurte de timp acestea nu permit o înmagazinare bună în sol astfel încât solul să se poată reface după o perioadă lungă de secetă şi mai ales că anul anterior a fost cel mai secetos an din istoria măsurătorilor meteorologice pentru agricultură”, a afirmat Elena Mateescu.
Ea a precizat că în partea de est şi sud-est a ţării insuficienţa apei în sol rămâne una acută. 
“Cu siguranţă, ceea ce urmează în vara 2023 va influenţa foarte mult ceea am semănat în această primăvară. Nevoia pentru apă în partea de est, sud-est a ţării,  zona cea mai vulnerabilă, de altfel, an de an în ceea ce înseamnă lipsa sau insuficienţa apei în sol rămâne una acută. Pe măsură ce înaintăm în vară şi temperaturile mai frecvente pentru 32 de grade Celsius care reprezintă pragul de stres termic pentru agricultură asociate cu insuficienţa precipitaţiilor pot creşte consumul de apă prin transpiraţie al culturilor de porumb sau floarea soarelui”, a mai transmis directorul ANM.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.