Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) nu cere graţiere, prin decizia pronunţată marţi, ci rezolvarea unor probleme generale din penitenciarele din România, a declarat pentru News.ro Maria Andreescu, director executiv al APADOR-CH, precizând că hotărârea CEDO ar putea intra în vigoare peste trei luni, după ce va fi definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Decizia CEDO este una aşteptată. Nu mă surprinde. Aceasta ar putea intra în vigoare peste trei luni, după ce va fi definitivă. Deciziile CEDO se referă la lucruri generale din penitenciare, precum igiena, calitatea cazarmamentului, lipsa apei, a tratamentelor medicale, a hranei, nu la graţiere”, a declarat, pentru News.ro, Maria Andreescu, director executiv APADOR-CH.

Ea a mai spus că o Lege a graţierii nu rezolvă astfel de probleme. ”Nu acesta este modul de implementare a deciziei CEDO. Curtea nu cere graţiere. Statul român nu a făcut nimic din 2012. CEDO dispune sancţiuni pe probleme generale şi sper ca în al 13-lea ceas să se întâmple ceva”, a completat ea.

Condiţiile de detenţie din penitenciarele din România contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi arată o disfuncţionalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale de către stat, a decis marţi Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Potrivit CEDO, România are la dispoziţie şase luni pentru a stabili un calendar de rezolvare a situaţiei din închisori, iar instanţa lasă statului dreptul de a stabili ce demersuri trebuie să facă pentru a rezolva problemele, precizând, însă, că, dacă statul nu poate garanta fiecărui deţinut condiţii de detenţie conforme Articolului 3 din Convenţie, atunci recomandă reducerea numărului de persoane din penitenciare.

CEDO a decis că România trebuie să plătească, în total, 16.000 de euro despăgubiri morale şi 1.850 de euro cheltuieli de judecată, după ce instanţa europeană a fost sesizată de Daniel Arpad Rezmiveş, Laviniu Moşmonea, Marius Mavroian şi Iosif Gazsi în legătură cu condiţiile din închisorile din România. Cei şapte judecători CEDO însărcinaţi cu dosarul au decis, în unanimitate, că România a încălcat Articolul 3 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, ce interzice tratamentele inumane sau degradante.

Instanţa europeană a decis să aplice în acest dosar o hotărâre pilot, estimând că situaţia reclamanţilor arată o problemă generală care îşi are originea într-o disfuncţionare structurală proprie sistemului carcelar român.

În aceste condiţii, CEDO cere României să implementeze măsuri care să diminueze supraaglomerarea din închisori şi să amelioreze condiţiile de detenţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.