Maria Nistor, director general al Editurii Didactice şi Pedagogice (EDP) din 2017, a declarat pentru News.ro că afirmaţiile făcute de Liviu Pop privind mafia manualelor dovedesc că „un ministru ştie mai mult decât un director general” şi a precizat că manualele de Matematică, Istorie şi Chimie pentru anul acesta sunt aprobate, dar nu pot fi postate pe platforma online pentru a fi alese de profesori pentru că nu există un ordin de ministru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legat de afirmaţiile făcute de Liviu Pop, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat şi fost ministru al Educaţiei, Maria Nistor a declarat: „Este clar că un ministru ştie mai mult decât un director general, pentru că are acces la mai multe informaţii. Am colaborat excelent şi cu Liviu Pop, şi cu Valentin Popa”.

Pop şi Popa au fost miniştri ai Educaţiei în perioada iunie 2017 - septembrie 2018.

În ceea ce priveşte situaţia manualelor de anul acesta, ea a afirmat: „Problema de acum este că Ministerul Educaţiei nu este condus. Manualele de Matematică, Istorie şi Chimie sunt aprobate, dar nu pot fi postate pe platformă pentru a fi alese de profesori pentru că nu există ordin de ministru. Am preferat paradigma de anul trecut. Dacă în 2017 au fost 25 de titluri noi, licitate public, în 2018 au fost 158 de titluri, anul acesta s-au soluţionat contestaţiile şi sunt 53 de titluri intrate în licitaţie”.

Nistor a specificat că, anul trecut, într-un singur manual al editurii Didactice, cel de Geografie de clasa a VI-a, au fost greşeli, iar volumul a fost retipărit integral.

Acum, a continuat directoarea, „pentru al treilea an, există pe băncile elevilor un manual de Istorie în care românii se învecinează cu polonezii şi ruşii, dar nimeni nu a vorbit despre asta, pentru că este vorba despre o editură privată”.

Nistor a precizat că anul trecut au existat manuale unice de Istorie şi Geografie pentru că „nu s-au declarat admise mai multe”.

În 2019, există două manuale unice pentru Educaţie Muzicală şi Fizică, publicate de editura Art, „iar acum nu mai zice nimeni nimic”, a completat ea.

Maria Nistor a revenit, după prânz, cu precizări pentru News.ro: Manualele de Matematică şi Chimie pentru clasa a VII-a nu sunt aprobate prin ordin de ministru, dar au fost adăugate pe platformă. Cel de Istorie se află în procedură de recontestare.

Pop a declarat pentru Digi24 că Ministerul Educaţiei e condus de baronii manualelor din 2011. El a vorbit despre şpăgile indirecte şi directe care se dau şi de care ştiu şi DNA, şi preşedintele, precum şi despre faptul că „în zona manualelor şi a auxiliarelor, tentaculele baronilor sunt bine infiltrate”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.