Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti nu a primit nicio solicitare pentru o inspecţie epidemiologică la Spitalul de Arşi, Secţia de Terapie Intensivă nefiind deschisă, iar când va exista o astfel de cerere vor fi recoltate probe de peste tot, aşa cum prevede legea, dar, de regulă, pereţii se izolează cu materiale care nu permit dezvoltarea microbilor, a explicat pentru News.ro, şeful DSPMB, Cristina Pelin. Precizările vin după ce Gazeta Sporturilor a scris că Secţia ATI a Spitalului de Arşi din Capitală ar urma să fie redeschisă, însă clădirea este contaminată în continuare pentru că nu a fost făcută nicio dezinfecţie a pereţilor, iar, potrivit unor analize de laborator făcute în toamnă, în pereţi există în continuare bacterii şi ciuperci.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu am primit nicio solicitare pentru un control epidemiologic la Spitalul de Arşi. Secţia de Anestezie Terapie Intensivă nu a fost deschisă. Când vom primi solicitarea vom face toate analizele aşa cum prevede legea.  Vom recolta probe şi de pe pereţi şi de pe jos şi de pe instrumentar,  de pe masă", a spus directorul general al DSPMB, dr. Cristina Pelin.

Ea a explciat că pereţii trebuie trataţi cu anumite substanţe şi că sunt izolaţi cu produse speciale, care să nu permită dezvoltarea microbilor.

"Dacă există o suspiciune că ar exista microbi în pereţi, vom recolta probe şi de acolo. Dar la pereţi este important cu ce material au fost izolaţi, pentru că sunt materiale izolante care nu permit dezvoltarea microbilor", a mai spus directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti.

Inspecţia pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare în cazul Secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi va urmări dacă sunt respectate circuitele, dacă sterilizarea şi dezinfecţia sunt efectuate corect, a precizat dr. Cristina Pelin.

"Vom analiza dacă sterilizarea şi dezinfecţia sunt efectuate corect. Vor fi recoltate probe de pe toate suprafeţele, din sală, de pe pereţi, de pe mese, de pe instrumentar, din aerul condiţionat, care acum este oprit. Probele vor fi analizate în laboratoare acreditate pentru aceste servicii", a mai spus dr. Pelin.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi, dr. Adrian Stănculea, a spus că probele analizate până acum de unitatea sanitară sunt negative.

"Analizele pe care le-am făcut au avut rezultat negativ", a spus Stănculea.

Gazeta Sporturilor a scris, luni, că lucrările la Secţia ATI a Spitalului de Arşi din Capitală, închisă în iulie 2016, sunt aproape gata, iar secţia ar urma să fie redeschisă, însă clădirea este contaminată în continuare pentru că nu a fost făcută nicio dezinfecţie a pereţilor, fiind pus rigips peste cărămida care nu a fost curăţată şi decontaminată.

Potrivit unor analize de laborator făcute în toamnă, în pereţi ar există în continuare bacterii şi ciuperci, mai arată Gazeta Sporturilor.

GSP susţine că lucrările sunt terminate în proporţie de 95 la sută, iar costul acestora se ridică la aproape cinci milioane de lei, mai mult faţă de costurile estimate de autorităţi.

Inspecţia Sanitară a dispus, în 14 iulie 2016, suspendarea activităţii în secţia ATI a Spitalului de Arşi din Capitală, iar lucrările au început în septembrie şi au fost finanţate de Primăria Sectorului 1.

Ministerul Sănătăţii preciza atunci că măsurile pe care trebuie să le ia spitalul sunt: igienizarea totală a secţiei ATI, montarea de plase la geamuri acolo unde este nevoie şi remedierea instalaţiei de climatizare.

Măsurile au fost luate după ce Gazeta Sporturilor a publicat mai multe materiale care au vizat Spitalul de Arşi.

Într-unul dintre ele a fost vorba despre o femeie de 68 de ani care a murit la câteva zile după ce i s-a administrat o transfuzie cu altă grupă de sânge, iar în alt caz, un bărbat de 77 de ani, cu arsuri, a murit la câteva zile după ce medicul anestezist Camelia Roiu din acest spital i-a filmat larvele din zona urechilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.