Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, vineri, la Alba Iulia, în legătură cu dezbaterea din jurul indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, că nu este adeptul luării de decizii în funcţie de faptele excepţionale care ies dintr-un sistem, precizând că din cauza riscului demografic pe care îl are România trebuie găsite soluţii ”pentru a încuraja politicile nataliste”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vasile Dîncu a spus, vineri, într-o conferinţă la Alba Iulia, că dacă există nişte ”vârfuri” în sistem nu se poate spune că întreg proiectul privind indemnizaţiile pentru creşterea copilului nu este bun.

”Pentru că există nişte vârfuri sau aberaţii în sistem, să spunem, nu putem cataloga un program că nu este bun. După părerea mea, în situaţia noastră, a riscului demografic pe care îl are România în acest moment, a sporului demografic negativ, noi trebuie să găsim soluţiile cele mai bune pentru a încuraja politicile nataliste. Nu sunt adeptul luării de decizii în funcţie de faptele excepţionale care ies dintr-un sistem. Eu sunt statistician, sunt sociolog şi ştiu că trebuie să te uiţi la grosul problemei şi nu poţi să arunci odată cu apa din albie şi copilul, aşa cum se mai întâmplă câteodată la noi” a spus Vasile Dîncu vineri, într-o conferinţă la Alba Iulia.

Vicepremierul a adăugat că situaţia creată de creşterea indemnizaţiilor pentru mame şi posibilul impact asupra bugetului vor fi analizate la nivelul Guvernului şi vor fi comunicate în scurt timp soluţiile.

”Vom analiza această situaţie, sigur că la început a fost o emoţie mai mare, o emoţie de presă. Ministrul Muncii a explicat că nu vrea să facă modificări esenţiale acolo, doar că s-a pronunţat asupra unei realităţi pe care a descoperit-o. Sigur că asta a creat într-un spaţiu electoral, când ceea ce spui poate fi folosit împotriva ta, a creat o anumită emoţie. Vom analiza cu raţionalitate acest lucru şi vom comunica în scurt timp care sunt soluţiile noastre” a mai spus Dîncu. 

Circa 250 de persoane, reprezentând 0,17 la sută din numărul beneficiarilor indemnizaţiilor de creştere a copilului, consumă o treime din bugetul alocat la nivel naţional, cea mai mare indemnizaţie ajungând la 35.000 de euro, a anunţat, luni, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

În topul indemnizaţiilor pentru creşterea şi îngrijirea copilului, la nivel naţional, conduce o persoană din judeţul Sibiu, care primeşte lunar 159.084 de lei (circa 35.000 de euro). Aceasta a realizat venituri ca membru asociat sau persoană autorizată să desfăşoare o activitate independentă, potrivit Ministerului Muncii.

Locul doi al topului realizat de MMFPSPV este ocupat de o persoană din Bucureşti care încasează lunar 94.168 de lei, în urma aceluiaşi tip de activitate.

Ministerul Muncii a apreciat că după numai o lună de aplicare a măsurii adoptate în prima parte a anului de către Parlament - prin care cuantumul acestei indemnizaţii a fost majorat la 85 la sută din media veniturilor nete realizate în ultimul an înainte de naşterea copilului, adopţia, încredinţarea în vederea adopţiei, luarea în plasament sau în tutelă -  se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar această situaţie trebuie dezbătută public în următoarea perioadă.

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a solicitat, marţi, ANAF să facă verificări privind cea mai mare indemnizaţie de creştere a copilului, de 35.000 de euro, beneficiar fiind o persoană din Sibiu.

Conform reprezentanţilor ANPIS, aceste verificări erau necesare, având în vedere nivelul indemnizaţiei primite, iar dacă ANAF va stabili că toate documentele sunt în legalitate şi că aceasta este indemnizaţia cuvenită, atunci beneficiarul va primi retroactiv sumele care au fost blocate.

Directorul AJPS Sibiu, Ioan Bota, a declarat, marţi, corespondentului News.ro, că indemnizaţia de 35.000 de euro pe care ar fi trebuit să o încaseze un beneficiar din judeţul Sibiu a fost suspendată temporar, până la noi verificări.

"Noi, împreună cu Agenţia Naţională am suspendat temporar această indemnizaţie de creştere a copilului, pentru efectuarea de noi verificări. Se verifică la firmă veniturile obţinute de către persoana care a depus cererea, atât pentru liniştea noastră, cât şi pentru liniştea beneficiarului”, a declarat Ioan Bota.

Potrivit acestuia, persoana respectivă nu a încasat până în prezent niciun ban, suma aferentă lunii august aflându-se încă în conturile AJPS Sibiu.

"Persoana a depus cererea în luna iulie şi ar fi trebuit să primească banii începând cu luna august. Nu a încasat niciun ban până în prezent. Suma este foarte mare şi am vrut să facem verificări suplimentare. Dacă totul se dovedeşte a fi în regulă, în luna septembrie persoana respectivă va primi atât banii pentru august, cât şi pentru septembrie”, a mai declarat Ioan Bota.

Potrivit lui Bota, beneficiarul a avut venituri foarte mari în perioada luată în calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizaţiei de creştere a copilului, adică 12 luni consecutive în ultimii doi ani de muncă.

Surse oficiale au precizat pentru News.ro, că beneficiarul este un bărbat care ar obţine venituri din două surse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.