Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, duminică, la Digi24, că reforma administraţiei publice este următorul mare proiect al Guvernului, schimbările vizând inclusiv structura funcţionarilor publici, despre care Dîncu a spus că este” absolut aberantă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Funcţionarii publici au, în acest moment, o structură care este absolut aberantă la noi. Să luăm un exemplu: 5% din funcţionarii publici sunt debutanţi şi 62% sunt funcţionari superiori, deci asta arată un dezechilibru major. Nu poţi înnoi sistemul dacă nu găsim un mecanism pentru asta. Apoi, în 9 ani de zile un funcţionar public reuşeşte să ajungă la maximul carierei sale şi de acolo nu mai poate nici să avanseze şi nici nu mai poţi să îl dai afară”, a declarat Vasile Dîncu.

El a spus că pentru modernizarea administraţiei se va înfiinţa un institut naţional de administraţie şi va fi organizat un concurs pentru intrarea în administraţia publică, după model european.

”Vom schimba şi modul de intrare în sistemul administraţiei publice. Va fi un concurs naţional de genul concursurilor pentru funcţionari europeni, vom înfiinţa un institut naţional de administraţie care va avea câteva caracteristici. Va pregăti, inclusiv, primarii pentru că pe un primar, conform Constituţiei nu poţi să îl obligi ca atunci când candizează să aibă studii, dar poţi, în schimb, ca după ce a intrat în sistem să-l obligi să facă anumite stagii de formare”, a precizat vicepremierul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.