Vicepremierul Vasile Dîncu a propus, luni, la o dezbatere privind integrarea în societate a persoanelor cu dizabilităţi, semnarea unui parteneriat între Ministerul Muncii, cel al Dezvoltării Regionale, Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi şi Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România pentru realizarea unei evaluări naţionale şi monitorizarea modului în care se aplică articolul 63 din legea 448/2006 republicată privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, care asigură accesul neîngrădit în clădirile publice al acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Îmi propun să facem în acest an, începând chiar de acum, o evaluare naţională privind aplicarea în practică a articolului 63 din legea 448/2006 republicată privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, prin care se asigură accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilităţi. Eu am câteva obiective clare: cum se aplică practic aceste reguli pentru clădirile de locuit, cum se realizează adaptarea accesului în clădirile publice. De asemenea, vorbim şi de legea 10/1995 privind calitatea în construcţii. Astfel, stabilim normele unui chestionar de control şi vreau să avem o evaluare naţională în câteva luni. Aş vrea să semnăm un protocol, să facem, eventual, un parteneriat între ministere şi Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi şi cu Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România, pentru a monitoriza această situaţie, a accesului”, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu la o dezbatere cu tema "Mobilitate, educaţie, angajare - premise pentru integrarea persoanelor cu dizabilităşi în societate”.

Acesta a mai spus că va propune să fie angajate persoane cu dizabilităţi în interiorul Inspectoratul de Stat în Construcţii care să se ocupe de problema accesului.

"Am încercat să verific cadrul legislativ în ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi. Am observat că, dacă ne uităm la cadrul legal, al nostru, chiar şi cel european şi la proiectele pe care le avem, stăm foarte bine. Dacă am studia în practică acest lucru, să vedem cum fucţionează, stăm foarte rău. Cred că în acest an Guvernul a făcut un pas important în această direcţie, pentru că am aprobat strategia naţională Societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru perioada 2016-2020 şi un plan operaţional care este anexat acestei strategii. Cred că este un lucru bun, chiar dacă am văzut, în ultima vreme, mai ales în mediul politic, că există un fel de aversiune faţă de termenul de strategie, asta pentru că România se dezvoltă haotic în ultimii 25 de ani”, a spus viceprim-ministrul, care este de părere că o componentă importantă a acestui plan este monitorizarea aplicării normelor impuse în societate.

"Sigur că acest plan are ca obiective principale stimularea participării persoanelor cu dizabilităţi la activităţile sociale, la activităţile comunităţii şi a creşterii calităţii serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilităţi. Dar cred că este foarte importantă şi o componentă a acestui plan, monitorizarea. Una este să emitem principii generoase şi alta e să verificăm cum funcţionează ele în societate. Se poate observa şi în România că se nasc oligarhii în fiecare domeniu. Competiţia este foarte mare între oameni şi organizaţii şi solidaritatea este prima victimă în faţa competiţiei”, a adăugat Dîncu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.