Toate instituţiile publice care au date colectate cu fonduri de la buget sau din granturi ar putea fi obligate să publice aceste informaţii şi să le transmită Institutului Naţional de Statistică, a anunţat, vineri, la dezbaterea "Statistica oficială, suport în fundamentarea deciziilor politice”, vicepremierul Vasile Dîncu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vreau să promovez un proiect de lege, la care scriu acum, o obligaţie a tuturor instituţiilor publice care produc, care au date din fonduri publice, din granturi, din orice formă de anchete de teren, studii, să fie făcute publice şi să fie transmise la Institutul Naţional de Statistică. Este important să deschidem acest orizont al descrierii societăţii. (...) Ţările care au dezvoltat pentru prima dată contabilitatea socială au fost ţările care au dezvoltat capitalismul şi după aceea au dezvoltat societatea eficientă”, a spus Dîncu.

Vicepremierul a apreciat că Institutul Naţional de Statistică (INS) este o instituţie modernă care a luat-o cu mult înaintea altor instituţii din România, iar faptul că în ultimii ani a beneficiat de proiecte comune cu Eurostat şi că a simţit nevoia de modernizare a adus rezultate foarte bune până acum.

El a mai spus că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a lucrat excelent cu INS în ultimii ani pentru a pune la punct un instrument cu care se va putea lucra mult mai bine în viitor în ceea ce priveşte planificarea dezvoltării, respectiv Observatorul teritorial.

"Când îl vom termina, când vom reuşi să alimentăm cu date acest Observator teritorial, cred că va dispărea o parte din ceea ce face acum disfuncţional inclusiv politica şi decizia politică. Faptul că prioritizăm investiţiile fără să ne folosim de date şi mai degrabă după feeling sau după presiuni care ţin de vot, presiuni electorale, faptul că nu avem o imagine clară asupra dezvoltării unei zone şi rămâne totul doar un discurs, cred că aici Institutul Naţional de Statistică poate oferi un foarte bun ajutor Guvernului şi ministerelor”, a spus Vasile Dîncu.

Pe de altă parte, el a spus că încearcă împreună cu preşedintele INS, Tudorel Andrei, să îi convingă pe colegii din Guvern să devină partenerii INS, pentru că oricât ar fi de bogat în specialişti, oricât ar avea bugete de mari, nu poate să constituie singur statistica naţională.

"Pentru asta, fiecare instituţie publică ar trebui să aibă un mic compartiment de statistică şi din aceste compartimente să putem constitui o reţea pe care circulă datele şi care produce date. În ultimii ani, provocările statisticii mondiale şi naţionale sunt legate de viteza producerii datelor. E o viteză a schimbării, o dinamică socială extraordinară şi dacă nu suntem foarte bine pregătiţi, datele vor veni întotdeauna prea târziu ca să mai poată ajuta la ceva înviitor. De aceea, acest lucru este, de asemenea, foarte important, să alocăm resurse pentru a urmări fenomenele statistice", a mai spus Dîncu.

Vicepremierul a precizat că, la ministere, sistemele au fost construite până acum pentru a consolida autoritatea celor care le-au condus.

"Noi acum avem o mare bătălie la Guvern pentru asigurarea interoperabilităţii, pentru că sistemele la ministere au fost construite mai degrabă pentru a consolida autonomia unui individ sau autoritatea celor care au condus fiecare minister. A deschide datele spre ceilalţi este şi o posibilitate de a te controla reciproc, care este cel mai bun lucru pentru a avea costuri mai mici în ceea ce facem. Nivelul statisticii dintr-o ţară, nivelul de organizare, fiabilitatea datelor, încrederea pe care oamenii o au într-un institut de statistică este un indicator de dezvoltare al ţării respective”, a mai spus Dîncu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.