Deputatul PNL Valentin Făgărăşian, iniţiatorul unui proiect de lege privind digitalizarea unor servicii consulare, a afirmat că, dacă un turist român merge în străinătate şi îşi pierde actele de identitate sau acestea îi sunt furate, va avea posibilitatea să obţină acest titlu de călătorie într-un format digital.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Valentin Făgărăşian a fost întrebat, luni, la Prima News, ce aduce nou acest proiect de lege. 
 
“Proiectul de lege vizează eliberarea acelor programări care, în unele situaţii, durează între trei şi şase luni. Totodată, rezolvă foarte multe probleme pe care le au românii. Aş putea să vă dau ca exemplu faptul că nu neapărat un titlu de călătorie care poate fi eliberat în format digital fără să mai fie nevoie să mergi sau să îţi faci programare la consulat nu este benefică doar pentru cetăţeanul român care locuieşte în străinătate, cât pentru turistul român. Vă dau un exemplu. Dacă mergeţi în Italia, Spania şi vă pierdeţi actele de identitate sau vi se fură documentele, printr-o simplă aplicare pe pagina econsulat, datorită acestei legi, puteţi obţine acest titlu de călătorie într-un format digital care poate să fie ca şi cetăţean identificat, ei vă verifică în baza de date şi verifică dacă existau deja în baze de date a lor, sau ca cetăţean neidentificat, controlul fiind făcut când vă întoarceţi în ţară de către vameşii din aeroport. Este un prim pas pentru digitalizare. Să nu uităm că Marea Britanie a adoptat inclusiv să se poată face paşaportul online. Şi de ce nu am putea şi noi să aducem toate documentele la acel nivel de digitalizare”, a explicat deputatul PNL. 
 
El a precizat că turistul care îşi pierde documentele este nevoit să ajungă la consulat, iar acesta poate fi în alt oraş, la o distanţă mai mare. 
 
“Faptul că vine cetăţeanul român, ajunge acolo, îşi pierde documentele, trebuie să sune la consulat. În multe zone nu avem consulat decât la distanţe foarte mari. Acel cetăţean român, turist, care îşi pierde documentele, portofelul cu cărţile de credit, rămâne blocat acolo, nu va avea bani nici măcar să ajungă unde este consulatul. Prin această aplicaţie se poate reduce acest timp”, a explicat deputatul PNL.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.