Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat că există supoziţia că un copil nu poate intra la ce liceu sau la ce profil doreşte decât dacă se pregăteşte suplimentar, cu resurse private. Ea a explicat că prin pachetul de legi ale educaţiei îşi doreşte ca fiecare copil să aibă tot ce are nevoie în şcoală pentru a ajunge la profilul dorit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ligia Deca a explicat, marţi, la Digi24.ro, cum se va desfăşura admiterea la liceu. 
 
“Există două condiţii mari în propunerea legislativă, şi anume liceul să demonstreze concurenţă în anii anteriori pe profilul pe care va scoate locurile la concurs şi să-şi dorească acest lucru. Adică trebuie să existe o opţiune a liceului în acest sens. Ceea ce proiectul de lege stipulează este că întâi se dă Evaluarea Naţională, toată lumea dă Evaluarea Naţională la matematică, limba română şi limba maternă, dacă este cazul. Nu se schimbă nimic în ceea ce priveşte Evaluarea Naţională, după care, pentru cei care intră în clasa a V-a în anul şcolar de după adoptarea legii, ei vor putea să dea şi un examen de admitere la profilul pe care îl doresc dacă liceul pentru care optează organizează acest concurs de admitere. Acest concurs de admitere nu se organizează pe toate locurile de pe profilul respectiv, chiar dacă este un profil foarte căutat, ci pe 60% dintre locuri, 40% rămânând în repartizare computerizată, iar din această proporţie de 40 - 10% dintre locuri se acordă preferenţial pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale şi pentru copiii de etnie romă”, a declarat Deca. 
 
Ea a fost întrebată dacă un copil de clasa a V-a care şi-ar dori, la liceu, să ajungă la un anumit profil trebuie să înceapă pregătirea din prima clasă de gimnaziu la materiile respective. 
 
“Nu cred că pregătirea trebuie să înceapă din clasa a V-a. Cred că există suficient timp şi cred că prin programul Şcoală după şcoală putem organiza pregătiri pentru toţi copiii în aşa fel încât să aprofundeze materiile sau disciplinele la care vor dori ulterior să dea examen de admitere. Există această supoziţie că un copil nu poate intra la ce liceu sau la ce profil doreşte decât dacă se pregăteşte suplimentar, cu resurse private. Ne dorim ca prin noul pachet de legi ale educaţiei să acordăm exact această aplecare personalizată asupra potenţialului fiecărui copil, în aşa fel încât să adăugăm şi ceea ce se predă la clasă şi ceea ce putem preda suplimentar în programul Şcoală după şcoală sau prin alte programe, de exemplu cel de excelenţă, în aşa fel încât să aibă tot ce are nevoie în şcoală pentru a ajunge la profilul dorit”, a mai transmis ministrul Educaţiei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.