Preşedintele Klaus Iohannis a înmânat, miercuri, la Mausoleul „Mormântul Ostaşului Necunoscut” din Parcul Carol, drapelele de luptă pentru 11 unităţi din subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, cu ocazia Zilei Pompierilor din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În alocuţiunea rostită, şeful statului a menţionat că astăzi este un moment special, în care este rememorat, cu respect, eroismul pompierilor militari care, în timpul Revoluţiei Române de la 1848, s-au jertfit pentru apărarea idealurilor de libertate naţională şi emancipare socială.

”Prin sacrificiul lor, cei căzuţi în încleştările armate din Dealul Spirii au contribuit decisiv la construirea României moderne. Pentru devotamentul faţă de ţară de care au dat dovadă în cele mai grele momente din istoria naţiunii noastre, pompierii militari merită întreaga noastră recunoştinţă. Nu este mai mare onoare decât aceea de a păstra vie memoria eroilor şi nu este mai mare privilegiu decât acela de a purta mai departe crezul lor. Astăzi, prin profesionalismul şi abnegaţia cu care îşi îndeplinesc misiunile, pompierii români sunt, cu adevărat, continuatorii tradiţiilor de glorie ale pompierilor militari care au luptat pentru libertatea naţiunii române”, a subliniat preşedintele Iohannis.

Klaus Iohannis le-a spus pompierilor că ei au mai mult decât o meserie, au o viaţă dedicată vocaţiei de a face bine, de a ajuta şi de a se pune în slujba celorlalţi.

”Sunteţi, de cele mai multe ori, ultima speranţă de salvare pentru cei aflaţi în pericol. În acelaşi timp, aveţi un rol esenţial în menţinerea siguranţei publice, în buna gestionare a situaţiilor de urgenţă, dar şi în protejarea mediului înconjurător. De aceea, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru dificila dumneavoastră activitate, înmânez, în acest moment festiv, drapelele de luptă pentru unsprezece Inspectorate Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă”, a completat preşedintele.

Şeful statului a menţionat că drapelul de luptă simbolizează onoarea, vitejia şi gloria militară şi, în acelaşi timp, aminteşte datoria sfântă de a servi cu credinţă patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, suveranitatea şi independenţa României.

”Dragi pompieri, credibilitatea şi funcţionarea eficientă a instituţiilor statului, precum şi respectarea angajamentelor României faţă de partenerii din Uniunea Europeană şi NATO depind inclusiv de responsabilitatea cu care dumneavoastră acţionaţi zi de zi. Vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi şi vă îndemn să menţineţi aceleaşi înalte standarde de competenţă! Acolo unde vă trimite datoria, fiţi demni de înaintaşii voştri şi nu uitaţi că nimic nu este mai onorant decât a fi în serviciul semenilor, garanţi ai siguranţei lor!”, le-a transmis preşedintele.

”O Românie democratică, prosperă şi respectată se poate consolida doar într-o societate în care valorile fundamentale ale cetăţenilor sunt respectate, iar comunităţile se simt apărate în faţa primejdiilor. Dumneavoastră, prin munca, dăruirea şi eforturile permanente, faceţi posibilă tocmai asigurarea unui climat de securitate. Închei prin a vă transmite, la ceas aniversar, de Ziua Pompierilor din România, mulţumirile, aprecierea şi recunoştinţa noastră. La mulţi ani!“, a afirmat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a înmânat drapelul de luptă celor 11 unităţi de pompieri ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din Argeş, Sibiu, Giurgiu, Gorj, Dolj, Constanţa, Călăraşi, Brăila, Bistriţa-Năsăud, Alba şi Bucureşti-Ilfov, moment urmat de defilarea trupelor pe tonurile "Treceţi batalioane române Carpaţii".
 
Ceremonia de înmânare a drapelului a fost precedată de o slujbă religioasă şi de intonarea imnului naţional.
 
La evenimentul organizat cu ocazia Zilei Pompierilor au mai participat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şeful IGSU, Raed Arafat şi premierul Mihai Tudose, precum si pompieri militari ai unităţilor IGSU.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.