Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Daniel Suciu, spune că nu mai crede în coincidenţe când se discută despre subiectul Cazinoului din Constanţa, după ce a patra licitaţie a fost din nou contestată, iar din acest motiv contractul pentru reabilitarea monumentului nu poate fi semnat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Suciu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută în Cazinoul din Constanţa, că a sperat ca după şapte ani de discuţii, contestaţii şi orgolii reabilitarea Cazinoului să poată începe. 
 
"Am sperat din tot sufletul ca după şapte ani de zile de discuţii, de contestaţii, de orgolii, de poveşti, de bani, de interese, de tot ce vreţi dumneavoastră, credeam că astăzi ceea ce şi vedeţi pe panou şi pe ecran putea deveni realitate. În opt luni de mandat, nu am pomenit nici măcar o dată niciun nume de firmă pentru că nu acesta era rolul meu, dar trebuie să recunosc că de data aceasta voi face excepţie şi cred că va fi şi ultima excepţie când mă voi referi din nou la orgolii, la interese la bani, şi la haideţi să spun o cronologie a nesimţirii”, a spus ministrul Dezvoltării.
 
Suciu a precizat că nu mai crede în coincidenţe atunci când este vorba despre subiectul Cazinoului din Constanţa. 
 
"Nu cred că am avut în acest mandat un gust mai amar decât în luna septembrie când în ultima zi în care se putea depune contestaţie s-a depus contestaţie pentru procedura de licitaţie. Acelaşi sentiment l-am trăit şi ieri, când în ultima zi în care se putea sau nu se putea depune contestaţie, acest lucru s-a întâmplat. Daţi-mi voie să spun din capul locului: nu mai cred în coincidenţe când discutăm despre subiectul Cazinoului de la Constanţa, chiar nu mai cred”, a explicat Suciu.
 
El a explicat că această ultimă contestaţie are 95 la sută din textul precedentei.
 
"Contestaţia depusă ieri este 95% acelaşi text depus în luna septembrie. Celor care au devenit contestatari de profesie le-au luat zece zile ca să adauge două propoziţii la contestaţia depusă din nou în luna septembrie. Adică mă gândesc cât de intensă trebuia să fie această operaţiune de a încropi un text în care să conteşti o licitaţie încât să adaugi doar o îndoială, cum de a răspuns o firmă în trei zile la clarificări. Aceasta a fost preocuparea firmei Eldiclau în asociaţie cu Telekom şi cu încă două firme. Mi se pare că unele firme devenite contestatare de profesie nu mai au absolut nicio jenă în a-şi bate joc de un simbol, aşa cum este Cazinoul de la Constanţa”, a explicat ministrul Dezvoltării. 
 
Daniel Suciu a afirmat că la cea de-a patra licitaţie organizată pentru Cazinoul din Constanţa s-au prezentat trei firme, una fiind descalificată pentru documentaţie tehnică neconformă.
 
"Când s-a adjudecat licitaţia, această firmă care a fost descalificată a făcut contestaţie la CNSC. Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor i-a respins firmei contestaţia şi a cerut CNI-ului să ceară nişte lămuriri suplimentare celorlalte două firme şi să întocmească un nou raport al câştigătorului, lucru care s-a şi întâmplat, dar aceeaşi firmă care nu mai era parte a acestei licitaţii ieri a contestat din nou licitaţia”, a menţionat Suciu. 
 
El a precizat că marţi era pregătit să semneze contractul pentru reabilitarea Cazinoului dacă nu era această ultimă contestaţie. 
 
"Aveam curajul să vin astăzi în faţa dumneavoastră să se semneze acest contract chiar dacă firma respectivă a atacat la Curtea de Apel, ceea ce s-a şi întâmplat. Nu am luat în calcul şi asta este vina mea şi chiar îmi pare rău pentru constănţeni, nu am luat în calcul că deşi nu mai era parte acestui proces, firma a atacat şi la CNSC şi eu sunt obligat să aştept termenul legal până completul de la CNSC se va pronunţa”, a explicat ministrul. 
 
Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că îşi doreşte ca CNSC să analizeze cu celeritate această contestaţie. 
 
"Pentru mine ceea ce se întâmplat ieri este dincolo de puterea de înţelegere. Cel care nu mai era practic în joc a depus ieri simultan două contestaţii, o contestaţie la raportul, cel de-al doilea raport al procedurii, el nefiind parte a judecăţii şi o contestaţie la Curtea de Apel, o plângere la Curtea de Apel împotriva deciziei CNSC. Chiar dacă legislaţia permite ca în ciuda conflictului din instanţă să se semneze contractul, faptul că este atacată cea de-a doua procedură ne pune în imposibilitatea semnării contractului trebuie să aşteptăm termenul legal, documentaţia aşa cum am vorbit cu domnul ministru, cu colegii de la Compania Naţională de Investiţii, va fi astăzi trimisă aceeaşi documentaţie, la CNSC, sperăm ca acelaşi complet de la CNSC va analiza noua contestaţie şi că va răspunde cu celeritate”, a explicat edilul. 
 
Primarul a menţionat că firma Eldiclau se opune restaurării Cazinoului.
 
"Vreau să ştie toată ţara că Eldiclau se opune restaurării Cazinoului din Constanţa. Face tot ceea ce este posibil să întârzie acest proiect. Ori nu pot să îmi dau seama cum o firmă care nu are experienţa nici Edificia Carpaţi, nici Erbaşu şi care şi-a căutat susţinere prin terţi pentru experienţă similară, o firmă care este descalificată de către CNSC, se opune unui proiect atât de important nu doar pentru Constanţa”, a mai spus Decebal Făgădău. 
 
CNSC are termen legal de 10 zile pentru a analiza această contestaţie. Decizia luată de consiliu poate fi atacată în instanţă.

Premierul Viorica Dăncilă anunţa, în urmă cu o zi, că, de marţi, Cazinoul din Constanţa va avea garanţia că va fi refăcut, precizând că Guvernul a reuşit în urma a numeroase contestaţii să pregătească acest proiect pentru a se asigura că monumentul va fi reabilitat.

”După zeci de ani de aşteptare, mâine, unul dintre simbolurile României, Cazinoul din Constanţa va avea garanţia că va fi refăcut. Guvernul nostru a reuşit în ciuda multor contestaţii, să pregătească în detaliu proiectul astfel încât să ne asigurăm că acest obiectiv simbol va fi reabilitat”, declara Viorica Dăncilă.

Ea i-a cerut vicepremierului Daniel Suciu să meargă la Constanţa pentru a se asigura că acest contract pentru reabilitarea Cazinoului va fi semnat.

“În această noapte, la ora 12:00 expiră şi ultimul pas procedural pentru atribuirea contractului de reabilitare. Domnule vicepremier Suciu, aţi arătat cum trebuie să acţioneze un ministru implicat. Vă rog ca mâine să fiţi la Constanţa şi să vă asiguraţi că acest contract va fi semnat”, a mai transmis Viorica Dăncilă.

Cazinoul a trecut în urmă cu patru ani de la municipalitate la Compania Naţională de Investiţii pentru a fi restaurat, iar de atunci mai multe licitaţii organizate pentru reabilitatea monumentului au fost contestate şi anulate.

Cazinoul din Constanţa a intrat anul trecut pe lista celor mai periclitate şapte situri din Europa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.