MInistrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat că, pânâ în prezent, 21 de cetăţeni români au fost repatriaţi, după cutremurul din Turcia, iar în cursul zilei de miercuri un grup de alţi cinci cetăţeni români vor fi repatriaţi printr-un zbor de linie. El a adăugat, referitor la Siria, că nu au existat solicitări de repatriere, până acum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Ieri am discutat telefonic cu omologul meu. I-am asigurat pe colegii turci de tot sprijinul şi solidaritatea concretă a României în aceste momente extrem de dificile. Autorităţile Turciei, după cum cunoaşteţi, mulţumesc foarte mult pentru acest sprijin concret pe care l-am acordat, mai ales că România a fost primul stat dintre statele membre ale Uniunii Europene care au ajuns concret pe teren în modul cel mai rapid cu putinţă. Ambasada României la Ankara se află în contact permanent cu toţi cetăţenii români care au semnalat prezenţa pe teritoriul Turciei, mai ales în zonele care sunt afectate de cutremur. Au fost făcute demersuri pentru a-i ajuta pe cei care doresc să se repatrieze pentru a reveni cu bine în România. Până în prezent, 21 de cetăţeni români au fost repatriaţi cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale. De asemenea, în cursul zilei de astăzi, un grup de alţi cinci cetăţeni români se repatriază printr-un zbor de linie. Ambasada României la Ankara a sprijinit urcarea în avion a acestora astăzi, deci sper că ei ajung în curând în siguranţă în România”, a afirmat Bogdan Aurescu, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului.
 
Ministrul de Externe a mai precizat că în ceea ce priveşte situaţia din Siria nu există solicitări de repatriere din partea unor cetăţeni români.
 
De asemenea, mai există în atenţia Ambasadei României la Ankara încă 10 cetăţeni români, împreună cu trei membri de familie, care se află însă în zone îndepărtate de unde se află aeroporturile care pot să-i preia în mod direct. Facem eforturi pentru a-i ajuta să ajungă la aceste aeroporturi şi suntem în contact permanent cu ei. De asemenea, există un număr de 36 de cetăţeni români care se află în contact cu Ambasada României la Ankara care nu au solicitat repatriere, dar care au semnalat sau au avut întrebări concrete referitoare la diverse aspecte legate de situaţia din Turcia.După cum cunoaşteţi, am întreprins demersuri pe lângă autorităţile siriene de a ne pune la dispoziţie o listă de echipamente şi necesităţi concrete pentru un ajutor umanitar. Am transmis operativ această listă la colegii de la Ministerul de Interne, la Ministerul Sănătăţii”, a mai spus Aurescu.
 
La rândul său, premierul Ciucă a adăugat că România va continua să acorde sprijin şi ajutor umanitar, în contextul cutremurului care a avut loc în Turcia.
 
„Încă din primul moment ne-am coordonat cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a putea să derulăm toate aceste urgenţe. Am avut date concrete şi pe baza lor am putut să prezentăm toate elementele specifice de care am avut nevoie, inclusiv privind ajutorul umanitar pentru Siria. Am discutat cu DSU şi în coordonare cu instituţiile europene vom participa la ajutorarea cetăţenilor afectaţi de acest cutremur”, a explicat prim-ministrul. 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.