Operatorul de apă şi canalizare Hidro Prahova, firmă deţinută de Consiliul Judeţean (CJ) Prahova şi de mai multe consilii locale din judeţ, a plătit peste 800.000 de lei taxe şi comisioane bancare aferente unui credit de 9,2 milioane de lei contractat de la BERD în anul 2013, fără ca banii împrumutaţi pentru modernizarea sistemelor de alimentare cu apă din judeţ să fie folosiţi, conform raportului pe anul 2015 publicat de Curtea de Conturi. În document se mai arată că nu există perspectiva ca finanţarea să fie utilizată, întrucât termenul contractat pentru decontarea costurilor eligibile a fost depăşit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit raportului pe anul 2015 publicat de Curtea de Conturi, SC Hidro Prahova SA, societate care se ocupă de alimentarea cu apă şi operarea reţelei de canalizare în cea mai mare parte a judeţului Prahova, a plătit 844.000 de lei taxe şi comisioane aferente unui credit luat în anul 2013 de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, însă nu a folosit niciodată aceşti bani.

”S-a constatat că, începând cu data de 15.02.2013, când a fost încheiat contractul de finanţare cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi până la data controlului, derularea contractului amintit nu a respectat principiile de eficacitate, eficienţă şi economicitate pentru SC Hidro Prahova SA. La data controlului, entitatea a înregistrat costuri în sumă de 844.331,60 lei (189.519,99 euro) reprezentând taxe şi comisioane bancare plătite de societate Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, fără a se fi folosit de finanţarea contractată, cu perspectiva ca acest lucru să nu se întâmple nici până la data limită pentru efectuarea tragerilor, respectiv 15.02.2017, având în vedere faptul că în contractul de finanţare nr. 121443/20.05.2011 termenul contractat pentru decontarea costurilor eligibile (31.12.2015) a fost depăşit”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Acelaşi document precizează şi că, în urma controlului făcut la Hidro Prahova, auditorii au constatat că firma Consiliului Judeţean a plătit un bilet de avion pentru Londra, acolo unde a fost semnat contractul cu BERD, pentru o persoană care nu a făcut parte din delegaţia oficială a operatorului de apă din Prahova, banii fiind consideraţi cheltuială nelegală.

În 15 februarie 2013, operatorul regional de apă SC Hidro Prahova SA a semnat cu BERD un contract de credit în valoare de 9,2 milioane de lei, banii preconizându-se la acea dată a fi folosiţi pentru modernizarea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă din judeţul Prahova.

În mai 2016, Consiliul Judeţean Prahova, acţionar majoritar al SC Hidro Prahova, a aprobat un act adiţional la contractul cu BERD, creditorul solicitând acest lucru în condiţiile în care nu au fost efectuate trageri din împrumut, iar calendarul initial pentru efectuarea investiţiilor din banii contractaţi a fost depăşit.

Numele SC Hidro Prahova apare în mai multe dosare instrumentate de DNA Ploieşti. În anul 2015, procurorii anticorupţie au deschis un dosar în care l-au pus sub acuzare pe cumnatul fostului premier Victor Ponta, omul de afaceri Cristian Iulian Herţanu, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi de deturnare de fonduri europene, fapte care ar fi fost comise în legătură cu un contract încheiat între firma controlată de Herţanu şi SC Hidro Prahova SA, prejudiciul fiind calculat la aproape opt milioane de lei. În acelaşi dosar, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fiul acestuia, fostul deputat PSD Vlad Cosma şi fostul deputat Sebastian Ghiţă sunt acuzaţi că au sprijinit grupul infracţional organizat pe care l-ar fi înfiinţat cumnatul fostului premier Victor Ponta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.