Traficanţi care au exploata persoane prin muncă sau care au obligat tinere să se prostitueze, unele având HIV sau hepatită, precum şi traficanţi de migranţi sirieni şi irakieni au fost prinşi în prima jumătate a anului de poliţişti, în urma operaţiunilor "Cuib de viespi”, "SIDA” şi "Jihad”. Aproape 140 de traficanţi de persoane din 24 de grupări au fost puşi sub acuzare de procurorii DIICOT în prima jumătate a anului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Poliţiei Române, în primul semestru al anului, poliţiştii au făcut 373 de percheziţii pentru destructurarea a 24 de grupări de traficanţi de persoane, 138 de membri ai acestora fiind cercetaţi şi 76 arestaţi.

Poliţiştii au avut 253 de sesizări, dintre care 179 din oficiu. În dosarele deschise de anchetatori, 438 de persoane au fost cercetate, dintre care 183 au fost reţinute, 155 arestate şi 93 puse sub control judiciar, iar autoturismele şi imobilele suspecţilor şi inculpaţilor au fost puse sub  sechestru asigurător.

De asemenea, au fost aduse la îndeplinire 48 de comisii rogatorii solicitate de autorităţile străine, iar 43 de comisii rogatorii au fost solicitate autorităţilor străine.

Acţiunile poliţiştilor au avut loc în cadrul unor dosare instrumentate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), printre cele mai cunoscute operaţiuni pentru prinderea traficanţilor fiind "Cuib de viespi”, "SIDA” şi "Jihad”.

La operaţiunea "Cuib de viespi”, în 10 martie, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, sub coordornarea procurorilor DIICOT Arad, au făcut 20 de percheziţii în judeţele Botoşani, Vrancea, Mureş, Constanţa şi în Bucureşti, pentru prinderea membriilor unei  grupări care, din 2012, ar fi recrutat peste 100 de persoane, cu o situaţie materială precară, cărora le-ar fi promis locuri de muncă bine plătite în Danemarca.

Victimele ar fi fost transportate şi adăpostite în Danemerca, unde, neavând nicio sursă de finanţare, ar fi fost obligate să execute activităţile impuse de membrii grupării. În numele victimelor, membrii grupării ar fi constituit firme „fantomă”, ar fi deschis conturi bancare şi ar fi obţinut cărţi de credit, pe care le-ar fi utilizat în vederea comiterii de fraude, cauzând un prejudiciu de aproximativ şapte milioane de euro.

În urma acţiunii, 19 persoane au fost duse la audieri şi 11 dintre acestea au fost arestate preventiv. Anchetatorii au găsit la percheziţii 1.238.400 de lei, 6.800 de euro, cinci laptopuri, un notebook, 10 telefoane mobile şi produse de contrabandă, fiind puse sub sechestru şase autoturisme de lux.

În aceeaşi cauză, în 25 februarie 2015, poliţiştii români, în colaborare cu autorităţile daneze, au reuşit să prindă 20 de persoane aflate în Danemarca, acestea fiind ulterior arestate pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, înşelăciune, fraude informatice şi evaziune fiscală.

La operaţiunea "SIDA”, în 19 februarie, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au făcut percheziţii în Bucureşti, la locuinţele a cinci bărbaţi suspectaţi de trafic de persoane şi de minori.

Membrii grupării infracţionale, între care există relaţii de rudenie, au racolat din Bucureşti şi din judeţele limitrofe tinere dependente de droguri, cu situaţie materială precară, provenite din familii dezorganizate, cu venituri modeste, pe care le-au cazat la locuinţele lor şi le-au obligat să practice prostituţia "la stradă”, banii obţinuţi fiind însuşiţi în totalitate de aceştia.

Pe fondul consumului de droguri de mare risc, prin injectarea intravenoasă a acestora, precum şi ca urmare a întreţinerii repetate de relaţii sexuale, o parte dintre tinere ar fi fost infectate cu virusul HIV şi ar fi avut diferite forme de hepatită. Deşi ştiau că tinerele aveau probleme grave de sănătate, membrii grupării au continuat să le exploateze sexual, atât în România, cât şi în Marea Britanie, la Londra.

Cei cinci traficanţi au fost trimişi în judecată, în arest preventiv, împreună cu o femeie, victimă a traficului de persoane, pentru tentativă la infracţiunea de transmitere a sindromului imunodeficitar dobândit. Pentru documentarea activităţi infracţionale, poliţiştii şi procurorii au cooperat cu poliţiştii din Marea Britanie.

Operaţiunea "Jihad” a vizat prinderea unor traficanţi de migranţi, în 28 februarie fiind depistat un transport, la frontiera României cu Ungaria, de către poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale, sub coordonarea  procurorilor DIICOT.

Migranţii, opt sirieni şi irakieni, printre care şi trei copii, erau transportaţi cu două autoturisme, pe ruta Bucureşti – Sibiu – Deva - judeţul Arad, de către un grup infracţional organizat format din romani şi din cetăţeni străini, care acţionau pe diferite paliere, respectiv recrutare, găzduire, îndrumare, apoi transport spre graniţa de vest a României.

Şapte traficanţi au fost trimişi în judecată, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la infracţiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat şi trafic de migranţi.

Poliţia Română precizează că, în primele şase luni ale anului, poliţiştii specializaţi în combaterea traficului de persoane au participat la 7 Joint Investigation Team,  încheiate la nivelul Eurojust şi la operaţiuni comune cu alte state, ce s-au derulat cu sprijinul Europol.

Totodată, Poliţia Română a participat la reuniunea organizată în cadrul task-force-ului MIRAGE, dedicat combaterii traficului de fiinţe umane şi migranţi în Centrul şi Sud-Estul Europei, Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane fiind coordonator regional.

Poliţia Română este partener în cadrul a trei proiecte cu finanţare externă, centrate pe combaterea acestui fenomen infracţional, aflate deja în implementare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.