Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) discută marţi rapoartele instituţiilor în urma tragediei de la Caracal. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat marţi, pe Facebook, înaintea şedinţei CSAT, că va propune ca grupul de lucru interinstituţional să se transforme în comandament dedicat, condus de Raed Arafat. De asemenea a cerut demiterea celor care au gestionat defectuos apelul fetei la 112 şi a precizat că a solicitat o anchetă a Corpului de control al prim-ministrului, dar şi revizuirea procedurlor de angajare în serviciul 112.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Dăncilă, înaintea CSAT: Grupul interinstituţional să se transforme în comandament dedicat, condus de Raed Arafat. Cer demiterea celor care au gestionat apelul la 112 în cazul Caracal. Corpul de control face anchetă

Ministrul de Interne Nicolae Moga a demisionat cu puţin timp înaintea şedinţei CSAT.

În ultimele zile, şeful Poliţiei Române a fost demis, iar şeful STS a demisionat. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seara, la Cotroceni, că toţi cei responsabili de tragedia de la Caracal vor trebui aspru sancţionaţi, de la Interne, STS, de la toate instituţiile. Preşedintele a precizat că respinge abordarea politicianistă a Guvernului, care ar trebui să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al tragediei. Klaus Iohannis a precizat că sunt soluţii punctuale cu care va veni în CSAT, inclusiv modificarea legislaţiei privind percheziţiile şi extinderea atribuţiilor DIICOT.

Şeful statului a spus că în aceste zile a comunicat constant cu autorităţile.

„Instituţii ale statului român nu au reuşit de această dată să-şi facă datoria, aceea de a proteja dreptul fundamental la viaţă. Este o realit sumbră care din nefericire nu mai poate fi schimbată. Cei responsabili vor trebui aspru sancţionaţi: de la Interne, STS, de la toate instituţiile. Dar pedepsele, oricât de severe şi binemeritate ar fi, nu aduc vieţile înapoi. Obligatoriu e să identificăm toate mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii”, a adăugat preşedintele.

Iohannis a precizat că nu se va pronunţa pe detaliile acestui caz până la finalizarea anchetei şi a rapoartelor care vor fi discutate în CSAT.

„În mod normal însă, nu ar fi trebuit să ajungem să discutăm un asemenea caz în CSAT şi resping abordarea politicianistă a Guvernului României care ar trebui să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al acestei tragedii. Călcarea în picioare a legilor justiţiei, a codurilor, a instituţiilor responsabile de siguranţa cetăţeanului  a fost şi este una dintre liniile directoare ale acestei majorităţi parlamentare. Am auzit apelurile doamnei premier de a nu politiza această situaţie. Ar fi un îndemn onest doar dacă ar veni de la oameni oneşti, care caută deschis şi sincer soluţii pentru rezolvarea situaţiei. Atunci când vine de la cei care au masacrat legi, au dat afară oameni competenţi pentru a-şi numi apropiaţii în funcţii, au scăzut pedepsele unor infractori şi au vrut să îşi subordoneze politic toată justiţia pentru a scăpa de răspundere, atunci când aceşti oameni vorbesc despre referendumuri legate de justiţie, atunci când fac apeluri ca şi când nu au avut nicio legătură cu această temă, ei nu mai au nicio credibilitate, iar îndemnurile lor nu au nicio valoare! Politizarea Ministerului Afacerilor Interne este, din păcate, o realitate în România anului 2019!”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a declarat că există soluţii şi că la CSAT va cere prim-ministrului, ministrului Justiţiei şi ministrului de Interne să identifice soluţii concrete, inclusiv dacă se impune, de modificare a legilor şi a procedurilor.

„În urma repetatelor intervenţii asupra legislaţiei penale şi procesuale penale, precum şi în contextul ultimelor acţiuni ale noilor instrumente inventate de PSD, s-a ajuns în situaţia în care cooperarea dintre poliţişti şi procurori se face deficitar, iar cel care suferă este cetăţeanul român. Dacă autorităţile nu au instrumente legale clare pentru combaterea eficientă a criminalităţii, acest lucru trebuie rezolvat rapid! Aceasta nu scuză şi nici nu justifică însă atitudinea celor implicaţi!”, a continuat şeful statului.

Klaus Iohannis a susţinut că legislaţia penală trebuie modificată în interesul apărării drepturilor fundamentale şi nu al apărării infractorilor.

„Voi cere ministrului Justiţiei să analizeze de urgenţă în ce măsură se impun modificări ale legislaţiei penale în privinţa percheziţiei, a procedurilor de acţiune atunci când viaţa sau integritatea fizică a unui cetăţean este în pericol. De asemenea, se impune o analiză a legislaţiei sub aspectul competenţei materiale a parchetelor pentru infracţiunile de răpire şi omor cu victime multiple. Voi cere, de asemenea, în CSAT, ministrului Justiţiei să analizeze în ce măsură se impune modificarea competenţei materiale a DIICOT după modelul competenţei materiale a unor instituţii occidentale, care instrumentează inclusiv toate cazurile de infracţiuni grave îndreptate împotriva persoanelor, precum răpiri sau omoruri cu victime multiple, întrucât, la acest moment, DIICOT anchetează doar omorurile comise de un grup organizat, nu şi fapte precum crime de acest tip, care prezintă o gravitate la fel de mare. Sunt soluţii punctuale, cu care voi veni în CSAT, pentru ca Guvernul să nu se mai plângă că nu ştie ce are de făcut. Le cer să uite de referendumuri absurde, să îşi asume răspunderea, pentru că ei sunt cei care pot lua decizii şi să adopte soluţiile pe care oamenii competenţi din sistemul de justiţie le ştiu”, a subliniat preşedintele.

Premierul Viorica Dăncilă a criticat declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, subliniind că nu a auzit decât un discurs de campanie, o declaraţie marcată de oportunism, plină de sincope şi total lipsită de empatie.

Preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, declarat, luni seara, că discuţia din CSAT va fi „mai contondentă decât de obicei”.

În şedinţa CSAT urmează să fie discutate în primul rând rapoartele făcute de MAI şi STS în legătură cu modul în care au acţionat aceste instituţii.

Opt poliţişti - cinci ofiţeri şi trei agenţi - sunt cercetaţi pentru modul de intervenţie în perioada de la dispariţia fetei de 15 ani din judeţul Olt, până la prima percheziţie la domiciliul suspectului, care a avut loc vineri. "În acelaşi timp, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza şi dispune cu privire la situaţia de fapt reţinută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112", a anunţat luni Ministerul Afacerilor Interne.

"Pe parcursul verificărilor Corpului de control al ministrului, au rezultat mai multe deficienţe, inclusiv pe linia exercitării actului managerial la nivelul conducerii IPJ Olt, care denotă o lipsă de implicare din partea factorilor de conducere ai inspectoratului în coordonarea efectivelor din subordine", scrie în comunicat.
 
Ca urmare, ministrul Nicolae Moga a dispus încetarea împuternicirii inspectorului şef al IPJ Olt, precum şi a celor doi adjuncţi ai acestuia, şi schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei municipiului Caracal, precum şi a adjunctului acestuia.
 
De asemenea, ministrul Afacerilor Interne a aprobat propunerea conducerii Poliţiei Române de a împuternici în funcţia de inspector şef al IPJ Olt pe comisar-şef de poliţie Vasile Armaşu (director al Direcţiei de Ordine Publică, din cadrul I.G.P.R.). Totodată, ministrul Nicolae Moga a dispus noului inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt măsuri urgente pentru evaluarea eficienţei actului managerial de la toate subunităţile de poliţie din judeţul Olt, în urma căreia să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea unui serviciu poliţienesc de calitate.
 
"În urma verificării tuturor aspectelor referitoare la modul de intervenţie a poliţiştilor de la sesizarea privind dispariţia unei minore în data de 24.07.2019, până la prima percheziţie la domiciliul suspectului din data de 26.07.2019, Corpul de control al ministrului a propus, în conformitate cu art.  59 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, cercetarea prealabilă faţă de 5 ofiţeri şi 3 agenţi, în raport cu atribuţiile funcţionale prevăzute în fişa postului, a actelor normative incidente în materie, a instrucţiunilor şi dispoziţiilor în vigoare. În acelaşi timp, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza şi dispune cu privire la situaţia de fapt reţinută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112", se arată în comunicat.
 
Conform sursei citate, ministrul de Interne a înaintat, luni, Guvernului şi Preşedintelui României un raport referitor la acţiunile desfăşurate în cauză anterior datei de 26 iulie a.c., urmând ca, după analizarea în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, acesta să fie făcut public.
 
Şi Comisia de apărare din Camera Deputaţilor face audieri în urma tragediei. Luni a venit la comisie prim-adjunctul STS, general de brigadă Sorin Bălan.
 
Bălan a precizat că Poliţia a deschis aplicaţia de localizare a apelului Alexandrei la mai bine de o oră după ce fata a sunat la 112. Deputaţii au ascultat, cu uşile închise, înregistrările convorbirilor fetei la 112. Stelian Ion (USR) a declarat ulterior că „este răvăşitor, pur şi simplu devastator” şi şi-a exprimat dezamăgirea.
 
Reprezentanţii MAI nu au venit la audiere invocând că trebuie să prezinte raportul mai întâi în CSAT, astfel că vor fi invitaţi din nou, marţi după-amiază.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.