Cristian Greşanu, preşedinte al Uniunii Editorilor din România, a mărturisit că Legea manualului şcolar este o "făcătură”, iar într-o discuţie pe care a avut-o cu ministrul Educaţiei, Liviu Pop, acesta a rămas impenetrabil la argumentele editorilor cu privire la lansarea manualului unic, motivând că aceasta este dorinţa prim-ministrului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele UER a contestat Legea manualului şcolar, subliniind faptul că cei care vor pierde în urma acestei soluţii sunt copiii.

"Dincolo, să zicem, de afaceri, care nu sunt de neglijat, adică şi noi avem oameni, avem resurse, în 20 de ani ne-am calificat personalul, am plătit impozite şi taxe şi, dintr-o dată, suntem eliminaţi în mod brutal şi injust de pe această piaţă, (...) cei care vor pierde extraordinar de mult sunt copiii, sunt elevii", a spus Greşanu, la dezbaterea "Manualele alternative - singura cale către educaţia de calitate!", organizată joi de Uniunea Editorilor din România, la Gaudeamus. 

Reprezentantul UER a pledat pentru o diversitate de manuale şcolare.

"Dacă nu ai o diversitate de surse de informare, dacă nu le oferi unghiuri diferite de abordare şi de interpretare, te îndrepţi, practic, spre acelaşi manual care poate fi făcut prin relaţii clientelare, de casă, cu o echipă aleasă. E atât de desuet să vorbim în anul 2017 despre manualul unic. Este îngrozitor, este incredibil. (…) În '94 - '95 a fost un entuziasm general al întregii societăţi că scăpăm de aşa-numitele tare ale comunismului, printre care şi manualul ăsta (manualul unic, n.r). Şi după 25 de ani ne întoarcem la acest manual şi domnul ministru îl prezintă ca fiind o mare realizare şi un beneficiu extraordinar. Se mai laudă că mai face şi nişte economii. Păi dacă spune că manualul este bun de interes strategic, acolo trebuie să dai dovadă de mai multă largheţe la pungă", a argumentat preşedintele UER.

Uniunea Editorilor din România a făcut câteva sugestii ministerului cu privire la procedura de achiziţie a manualelor.

“Să schimbe procedurile, chiar Consiliul Concurenţei le-a sugerat câteva chestiuni, să facă o procedură care să nu mai fie supusă Legii achiziţiiilor publice , care să scurteze termenul. Altă idee: nu prezinţi in integrum manualul, îl prezinţi cum s-a procedat înainte, iei un interval corespunzător de 9 luni şi, sub asumarea responsabilităţii fiecărei edituri, nu se va întârzia nicio zi. Trebuie modificată puţin procedura de achiziţie. Din 2013, ei repetă aceleaşi greşeli, vin cu nişte variante cronofage, cu contestaţii care întârzie şi sunt lucruri care scapă de sub control. Ar trebui să-şi revizuiască propriile proceduri, să discute şi cu editorii şi noi cu toţii să ne asumăm responsabilitatea ca piaţa să fie funcţională”, a sugerat Cristian Greşanu.

Preşedintele UER a precizat pentru News.ro că a sesizat Consiliul Concurenţei European de la Bruxelles cu privire la impunerea manualului unic de către Ministerul Educaţiei. 

"Noi am făcut toate demersurile posibile, am sesizat şi Consiliul Concurenţei, şi diverse instituţii de care depind anumite avize, dar şi anumite organisme externe. Federaţia Europeană a Editorilor a trimis scrisori către preşedinţie, către prim-ministru prin care atrage atenţia că este deosebit de nocivă această politică şi neeuropeană, nu este în sensul vremurilor pe care le trăim. La Bruxelles, am depus şi la Consiliul Concurenţei European, aşteptăm să se ia o decizie”, a afirmat preşedintele UER, care a precizat că „din declaraţia ministrului Educaţiei, proiectul de lege va fi depus în Parlament în două, trei săptămâni, astfel încât în ianuarie, februarie să treacă”.

Cristian Greşanu a declarat că a participat la discuţii cu Liviu Pop pe tema manualului unic.

"Personal am fost într-un grup restrâns de editori, am stat de vorbă cu ministrul, a fost impenetrabil la orice fel de argument, ne-a spus că e dorinţa prim-ministrului, a fost singurul argument, că domnul prim-ministru agreează această idee. Au fost prezentate argumente raţionale, 99%, şi emoţionale, în sensul că nu este bine, este profund greşit, este ca şi cum toţi ne-am îmbrăca cu acelaşi costum. A fost impenetrabil, iar când nu mai avea argumente spunea: "da, dar este o idee agreată de prim-ministru”.

Legea Manualului şcolar este "o făcătură” şi "o bătaie de joc” în opinia specialiştilor din UER.

"Nu mi-a venit să cred că acesta este proiectul de lege, toţi juriştii care l-au văzut au început să râdă, subliniind că niciun student de anul I nu l-a făcut, o ciornă cu 12 clauze în care majoritatea sunt minciuni care pot fi demontate. Aproape fiecare paragraf este o minciună. Ei pornesc de la premisa că trebuie să confişte această piaţă şi vin cu nişte afirmaţii mincinoase. Noi ne aşteptam să fie vreo 20 de pagini, argumentate, cu expunere de motive, este o chestie şcolărească”, a spus Greşeanu, care a adăugat că Ministerul Educaţiei a făcut "o adevărată jonglerie” cu această lege.

"Ministrul a început în august cu manualul unic. A sărit societatea civilă, intelectualitatea care a spus că nu ne întoarcem simbolic la trecut. Nu le-a plăcut ce a spus Mircea Cărtărescu şi atunci s-au reconfigurat: editură unică, dar mai multe manuale, după care au revenit, şi-au dat seama că nu au posibilitatea tehnică să facă mai multe şi au zis: manual de bază, care va fi unic. Vă daţi seama ce echilibristică verbală!”, a conchis el.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.