Firma Puls are doar ambulanţe pentru transport persoane, cele de urgenţă figurează ca stricate, în maşini au fost găsite defibrilatoare cu baterii descărcate, iar în trusele medicilor şi asistenţilor erau medicamente expirate de un an, inclusiv fiole de adrenalină folosită pentru procedurile de resuscitare, potrivit concluziilor controlului făcut de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi Ministerul Sănătăţii, după decesul fotbalistului Patrick Ekeng.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Echipa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne şi specialiştii Ministerul Sănătăţii au finalizat controlul început sâmbătă la societatea Puls, care asigură servicii private de ambulanţă.

Verificările au arătat că societatea a modificat clasificarea ambulanţelor, fără obţinerea aprobării legale în acest sens. Singurele ambulanţe funcţionale sunt de tip A, destinate doar transportului pacienţilor, celelalte trei ambulanţe de tip B şi C, destinate urgenţelor, figurau ca defecte.

“Toate categoriile de intervenţii, inclusiv cele de urgenţă, se făceau cu ambulanţe tip A, care erau incomplet echipate”, se arată în raport.

De asemenea, au fost găsite medicamente şi materiale sanitare cu termene de valabilitate depăşite. În trusele medicilor şi asistenţilor erau inclusiv medicamente expirate din luna mai 2015. Printre acestea s-au găsit şi fiole de adrenalină, folosită pentru procedurile de resuscitare.

Pe ambulanţele folosite de firma Puls au fost găsite defibrilatoare cu baterii descărcate.

Reprezentanţii firmei nu au putut preciza persoana responsabilă cu activitatea medicală prespitalicească de la nivelul societăţii,  potrivit concluziilor raportului. 

“Aceste aspecte reprezintă neglijenţe şi abateri grave care revin în sarcina societăţii comerciale care asigură servicii private de ambulanţă”, au stabilitişrtii din echipa de control.

În urma acestor nereguli grave s-a dispus suspendarea pe o perioadă de cel puţin 30 de zile a autorizaţiei de funcţionare a firmei private de ambulanţă, până la remedierea tuturor deficienţelor. Măsura suspendării autorizaţiei urmează să fie dispusă, conform legii, de către Direcţia de Sănătate Publică.

De asemenea, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a amendat societatea Puls cu 20.000 de lei, pentru încălcarea regimului privind reclasificarea ambulanţelor.

Firma a mai fost amendată de Direcţia de Sănătate Publică cu 3.800 de lei, pentru medicamentele expirate şi modul de tratare a deşeurilor medicale.

Echipa de control a mai dispus extinderea verificărilor de către Direcţia de Sănătate Publică pe alte aspecte specifice sesizate, de competenţa acesteia.

În cadrul controlului au fost verificate salvările serviciului de ambulanţă privat şi dotările acestora, angajaţii şi calificarea acestora, documentele din cazurile de urgenţă şi dacă a fost respectată legislaţia privind acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi transportul sanitar în regim privat.

De asemenea, au fost verificate respectarea normativelor în vigoare şi a documentelor care atestă formarea continuă a angajaţilor care lucrează pe ambulanţe, precum şi documentele întocmite în urma intervenţiilor la cazurile de urgenţă şi de consultaţii la domiciliu, inclusiv cele care se fac în baza protocolului cu Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi în baza contractului cu Casa de Asigurări.

Ministerul Sănătăţii a sesizat, sâmbătă, Colegiul Medicilor în cazul doctorului de la Ambulanţa Puls care i-a acordat îngrijiri fotbalistului Patrick Ekeng.

Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit vineri seară, după ce s-a prăbuşit pe teren, în minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanţă Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar penal în cazul morţii jucătorului dinamovist Patrick Ekeng şi fac investigaţii "in rem". În cadrul anchetei, sâmbătă au fost ridicate mai multe documente de la Ambulanţa Puls, iar duminică au fost audiaţi medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, şi personalul medical de pe ambulanţa cu care a fost transportat la spital Patrick Ekeng.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.