Un contract de finanţare în valoare de 1,6 milioane de lei pentru realizarea de hărţi de risc natural pentru 20 de localităţi din judeţ, între care şi satul Izvoarele, unde s-au produs de-a lungul vremii mai multe cutremure, dar şi alunecări de teren, a fost semnat, miercuri, între Consiliul Judeţean Galaţi şi Ministerul Dezvoltării. Contribuţia fiecărei instituţii fiind de 50%, urmând să fie declanşată procedura de achiziţie pentru stabilirea firmei care va elabora hărţile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este un contract pe care l-a semnat CJ Galaţi cu Ministerul Dezvoltarii, contract de finanţare pentru Programul privind elaboarea hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren. Este vorba despre un proiect în valoare de 1,6 milioane de lei, unde CJ vine cu 50% aport, adică 800.000 de lei şi Ministerul Dezvoltării cu 50%, respectiv tot 800.000 de lei, pentru 20 de localităţi", a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, la sfârşitul şedinţei de CJ.

Potrivit lui Fotea, se vor face hărţi de risc natural pentru alunecări de teren şi cutremure pentru municipiul Galaţi, pentru Faleza Brateş şi Faleza Dunării, precum şi pentru localităţile Cerţeşti, Bereşti-Meria, Suceveni, Cavadineşti, Bălăşeşti, Bereşti, Vânători, Băleni, Brăhăşeşti, Corni, Cosmeşti, Cuca, Gohor, Nicoreşti, Pechea, Slobozia Conachi, Smârdan, Ţepu şi Valea Mărului.

"Pasul următor, vor fi scoase în procedură de achiţie şi probabil o firmă specializată pentru că nu oricine are competenţă să facă astfel de hărţi de risc, va face hărţile de risc (...) Sunt necesare pentru că Galaţiul aşa cum aţi văzut şi la Izvoarele şi la Suceveni şi în multe alte localităţi din judeţul Galaţi, localităţi care sunt prinse şi în acest proiect, au fost de-a lungul timpului foarte multe aluncări de teren pentru că proiectul se referă la programul privind elaborarea hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren, or la Izvoarele ştiţi câte cutremure am avut de-a lungul timpului, iar alunecări de teren am avut peste tot, inclusiv la Ţepu, Suceveni, Izvoarele, Bereşti Meria şi multe altele. Practic structura solului din judeţul Galaţi şi faptul că nu mai sunt atât de multe suprafeţe împădurite sau suprafeţe cu plantaţii prezintă astfel de riscuri", a mai spus preşedintele CJ Galaţi. 

El a adăugat că după elaborarea hărţilor de risc se vor putea demara şi proiecte pentru lucrările necesare.

"În primă fază, trebuie să aşteptăm concluzia specialiştilor să ne spună ei care sunt riscurile, cât de mari sunt riscurile pentru ca apoi după ce identificăm nivelul de risc să identificăm şi sursa de finanţare ori tot aşa în colaboare cu Ministerul Dezvoltării sau din fonduri proprii sau din alte surse de finanţare pentru zonele expuse la un risc mare să încercăm să venim cu un proiect", a mai declarat Fotea.

În satul Izvoarele, din comuna Slobozia Conachi, s-au produs de-a lungul timpului mai multe cutremure, dar şi alunecări de teren.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.