Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) solicită Ministerului Educaţiei să menţină vacanţa de iarnă în forma stabilită iniţial, iar una dintre săptămânile de "vacanţă impusă" să fie recuperată în săptămâna "Şcoala altfel" din semestrul al doilea. Totodată, reprezentanţii elevilor cer suspendarea organizării tezelor pentru semestrul I, având în vedere că materia nu va putea fi parcursă în integralitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul Naţional al Elevilor arată că a lansat o consultare adresată elevilor, profesorilor şi părinţilor, în contextul declaraţiilor privitoare la modificarea structurii anului şcolar 2021-2022 din cauza vacanţei de două săptămâni impuse în perioada 25 octombrie - 5 noiembrie.

"Din peste 60.000 de răspunsuri, peste 80% dintre respondenţi au declarat faptul că nu îşi doresc scurtarea vacanţei de iarnă şi prelungirea semestrului I începând cu data de 3 ianuarie 2022, considerând că această modificare ar destabiliza foarte mult întregul proces educaţional. De asemenea, aproximativ 90% dintre elevi, profesori şi părinţi sunt de părere că nu este oportună susţinerea tezelor pentru semestrul I, cu atât mai puţin după vacanţa de iarnă, în condiţiile în care semestrul va fi fost deja fragmentat de două ori, fără posibilitatea acoperirii întregii programe şcolare", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de CNE.

Potriivit sursei citate, recuperarea unei săptămâni de vacanţă în săptămâna 3-7 ianuarie ar reprezenta un factor suplimentar care afectează actul instructiv-educativ, mai ales în contextul în care se aşteaptă o creştere vertiginoasă a numărului de infectări cu COVID-19 după sărbători, fenomen ce va fi asociat, implicit, cu redeschiderea prematură a şcolilor.

"De aceea, Consiliul Naţional al Elevilor solicită ferm Ministerului Educaţiei să menţină vacanţa de iarnă în forma stabilită iniţial, cu recuperarea uneia dintre săptămânile de vacanţă în săptămâna „Şcoala altfel” din semestrul al II-lea. În acest sens, aducem în vedere şi prevederile art. 66, alin. (3) din Legea educaţiei naţionale, care prevede că, pentru fiecare disciplină de studiu, programa şcolară acoperă 75% din ore, lăsând la dispoziţia profesorului un procent de 25% de ore pe care le are la dispoziţie pentru aplicarea unor strategii individuale de predare şi evaluare", scrie în comunicat.

Totodată, Consiliul Elevilor solicită din nou suspendarea organizării tezelor pentru semestrul I, având în vedere că materia nu va putea fi parcursă în integralitate. În acest caz, este elementară menţinerea unei forme de evaluare sumativă, dar care să nu pună accentul pe notă, ci pe feedback real din partea profesorului, şi care să puncteze clar conţinuturile pe care elevul ar trebui să le asimileze mai mult pe parcursul acestui an şcolar.

"Există cadru legal, există o poziţie fermă exprimată nu doar de elevi, ci şi de părinţi şi profesori, prin consultarea la care au răspuns peste 60.000 de persoane. Anul şcolar trebuie să rămână un element predictibil şi, de aceea, este necesar ca vacanţa de iarnă să rămână în forma stabilită iniţial, cu regândirea conceptului de teză", a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.