Colegiul Psihologilor din România (CPR) anunţă, miercuri, că, în ultimele două zile, o grupare autointitulată "conducerea interimară" a intrat în sediul forului profesional ameninţând angajaţii şi paza, în încercarea de a prelua în forţă şefia Colegiului. La rândul ei, gruparea incriminată de CPR anunţă mutarea alegerilor pentru conducerea Colegiului, din 18 aprilie, în 15 iulie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Colegiul Psihologilor din România a fost în ultimele două zile supus tentativei de preluare a conducerii în mod abuziv şi ilegal de către o grupare de psihologi care nu mai poate candida în mod legal. Mai concret, în ultimele două zile acest grup de psihologi a intrat forţat în sediul Colegiului Psihologilor din România intimidând angajaţii CPR şi agenţii de pază sub pretextul că reprezintă noua conducere interimară, în frunte cu doamna psiholog Florinda Golu, care s-a autoproclamat preşedinte interimar, neexistând nicio bază legală în acest sens. Cele mai multe persoane din autoproclamata conducere interimară sunt persoane care au exercitat deja două mandate şi, potrivit legii 213/2004 nu mai pot candida. În fapt, sloganul «Ne luăm Colegiul înapoi» vine de la persoane care s-au legat de scaun şi nu doresc să renunţe la funcţiile deţinute în ultimii opt ani", anunţă Mihai Aniţei, preşedintele în exerciţiu până în 19 aprilie al Colegiul Psihologilor din România.

Potrivit lui Aniţei, care subliniază "dimensiunea ridicolului acestor acţiuni abuzive", directorul Departamentului de psihologie al Universităţii din Bucureşti, Avram Eugen, a escaladat gardul instituţiei, sub privirile agenţilor de pază.

"Site-ul oficial al instituţiei www.copsi.ro şi pagina oficială de Facebook nu mai reflectă poziţia oficială a instituţiei, fiind blocate de Alexandru Vochiţă, angajat al CPR care şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, fiind în acest moment în cercetare disciplinară", mai arată Mihai Aniţei.

În aceste condiţii, Colegiul Psihologilor din România precizează că preşedinte legal al CPR este Mihai Aniţei, conform mandatului obţinut în 19 aprilie 2013, mandat care expiră la 19 aprilie 2017.

"Mandatul profesorului Aniţei la conducerea CPR poate fi revocat doar de Convenţia Naţională, potrivit art 27, lit. b, din legea 213/2004. În data de 18 aprilie va avea loc Convenţia Naţională, ce va alege conducerea Colegiului pentru următorii patru ani. Convenţia Naţională convocată pentru 18 aprilie este singurul for care poate alege conducerea CPR. Orice altă conducere proclamată este ilegală şi nu are nicio atribuţie reală. Orice decizii date de această grupare autoproclamată ca fiind conducerea interimară a CPR sunt nule şi ilegale", susţin reprezentanţii Colegiului Psihologilor din România.

Potrivit lui Mihai Aniţei, conflictul a debutat odată cu imposibilitatea ca unii psihologi să mai poată candida la un nou mandat datorită interdicţiei legale, conform căreia o persoană poate exercita doar două mandate consecutiv în forurile de conducere.

"Colegiul Psihologilor din România funcţionează în baza Legii nr. 213/2004 şi a actelor normative subsecvente. În acest sens, precizăm faptul că orice şedinţă a forurilor de conducere ale CPR este valabilă numai în cazul în care este convocată de către preşedintele Colegiului Psihologilor din România, în temeiul art. 41 lit. c) din Legea nr. 213/2004", mai spune Aniţei.

Potrivit Legii nr. 213/2004, persoanele alese în forurile de conducere ale Colegiului exercită un mandat de patru ani şi nu mai mult de două ori consecutiv. În prezent, majoritatea preşedinţilor filialelor teritoriale au exercitat deja cele două mandate prevăzute de lege, precizează preşedintele CPR.

Pe de altă parte, pe site-ul Colegiului apare, miercuri, ca preşedinte interimar al Colegiului Psihologilor din România, conf. univ. dr. Florinda Golu, care anunţă că "primii paşi în restabilirea legalităţii, a democraţiei şi a colegialităţii în funcţionarea Colegiului Psihologilor din România au fost realizaţi".

Astfel, Consiliul Colegiului şi Comitetul director au decis, în 10 aprilie, suspendarea din funcţie a preşedintelui Colegiului Psihologilor din România, Mihai Aniţei, "ca urmare a exercitării abuzive, discreţionare, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a mandatului care i-a fost încredinţat".

Florinda Golu, preşedintele Comisiei de Metodologie a Comitetului Director al CPR, mai arată că, prin hotărârea Consiliului Colegiului şi a Comitetul director, a fost aleasă preşedinte interimar al Colegiului Psihologilor din România şi va coordona în această perioadă toate demersurile pentru derularea "corectă şi democratică" a alegerilor pentru forurile de conducere, atât pentru filialele Colegiului, cât şi pentru celelalte foruri de conducere ale Colegiului.

Potrivit anunţului, Consiliul Colegiului şi Comitetul director au decis revocarea Convenţiei din 18 aprilie şi convocarea şedinţei Convenţiei Naţionale a Colegiului Psihologilor din România la data de 15 iulie, la sediul Facultăţii de Drept, Aula Magna, Universitatea din Bucureşti.

"Întregul proces al alegerilor, viciat de intervenţiile fostului preşedinte şi ale altor persoane din structura de suport a Colegiului, prin dispoziţii, comunicate şi interpretări abuzive ale reglementărilor în vigoare, va fi reluat, restabilindu-se astfel drepturile tuturor membrilor Colegiului de a alege şi a fi aleşi", mai spune Golu.

Ea precizează că mandatele preşedinţilor filialelor, ale membrilor comitetelor filialelor şi ale membrilor Comitetului director, aflate în vigoare 18 ianuarie, data dispoziţiei iniţiale de convocare a Convenţiei Naţionale, au fost prelungite până la încheierea procesului electoral pentru forurile de conducere ale Colegiului Psihologilor din România.

Potrivit lui Golu, Mihai Aniţei încearcă să împiedice ducerea la îndeplinire a acestor hotărâri.

Preşedintele Colegiului Psihologilor din România (CPR), Mihai Aniţei, a fost trimis în judecată pentru conflict de interese şi folosire de documente false în scopul obţinerii, pe nedrept, de fonduri europene, a anunţat, în 24 martie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Aniţei ar fi încheiat, în numele CPR, contracte cu el însuşi şi cu soţia sa, prejudiciul creat fiind, potrivit procurorilor, de aproximativ 340.000 de lei.

Anchetatorii au precizat că, pentru a justifica sumele primite, în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2012, Mihai Aniţei a prezentat la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă 28 de rapoarte care conţineau date inexacte, nereale, cu privire la orele prestate ca expert, în condiţiile în care aceste ore nu puteau efectiv, fizic, să fie prestate.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.