Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) şi Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA" (CNS „Cartel ALFA") transmit vineri un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Muncii Decente, în care arată că este timpul pentru a creşte salariul, pentru a uşura presiunea enormă asupra lucrătorilor şi a gospodăriilor lor din cauza inflaţiei. Sindicatele afirmă că prea mulţi lucrători nu câştigă suficient pentru a trăi cu demnitate, iar sistemele de protecţie socială inadecvate şi subfinanţate amplifică inegalitatea socială şi sărăcia iar Ziua Mondială a Muncii Decente este o ocazie de a reaminti rolul esenţial al sindicatelor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, pentru salarii echitabile şi pentru drepturile lucrătorilor într-o economie în evoluţie şi cu spectrul unui nou val de politici de austeritate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu ocazia Zilei Mondiale a Muncii Decente din acest an, 7 octombrie,  trConfederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) şi Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA" (CNS „Cartel ALFA")ansmit un mesaj comun, subliniind importanţa crucială a asigurării de locuri de muncă decente şi venituri echitabile pentru lucrători. Declarăm împreună, alături de sindicatele din toată lumea, că „E timpul pentru a creşte salariul" pentru a uşura presiunea enormă asupra lucrătorilor şi a gospodăriilor lor din cauza inflaţiei”, transmit cele două confederaţii, prin liderii Igor ZUBCU Preşedinte al CNSM şi Bogdan Iuliu HOSSU Preşedinte al CNS „Cartel ALFA".

Sindicatele arată că ”valoarea reală a salariilor a ajuns la niveluri atât de scăzute, încât familiile se luptă să supravieţuiască”. 

”Prea mulţi lucrători nu câştigă suficient pentru a trăi cu demnitate, iar sistemele de protecţie socială inadecvate şi subfinanţate amplifică inegalitatea socială şi sărăcia. Ziua Mondială a Muncii Decente este o ocazie de a reaminti rolul esenţial al sindicatelor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, pentru salarii echitabile şi pentru drepturile lucrătorilor într-o economie în evoluţie şi cu spectrul unui nou val de politici de austeritate”, spun sindicaliştii. 

Sindicatele mai afirmă că ”modelul economic actual global nu îi serveşte pe cei care muncesc”.

”Este timpul pentru un nou contract social între lucrători, guvern şi întreprinderi, care ar trebui să includă un nivel minim de garanţie universală a muncii pentru toţi lucrătorii. Punerea în aplicare a unui nou contract social ar asigura respectarea drepturilor lucrătorilor, locuri de muncă decente, cu salarii minime adecvate şi negocieri colective, protecţie socială universală, responsabilitate în afaceri şi un dialog social, care să asigure măsuri de tranziţie echitabile pentru climă şi tehnologie”, se precizează în comunicat.

Potrivit sindicatelor. ”salariile sunt esenţiale pentru noul contract social şi reprezintă baza unor economii durabile şi echitabile”.

”Cea mai bună şi, adesea, singura modalitate prin care lucrătorii pot obţine salarii decente, este aderarea la sindicat. În cadrul parteneriatului dintre Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova şi CNS „Cartel ALFA" din Romania, cele două confederaţii naţionale realizează acţiuni comune, prin care ambele organizaţii, membre ale Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor (ITUC) şi ale Confederaţiei Europene a Sindicatelor (ETUC), depun eforturi pentru a sprijini procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana pe plan social. În acest context, pentru a sublinia semnificaţia Zilei Mondiale a Muncii Decente, vineri, începând cu ora 10.00, are loc o masă rotundă la Institutul Muncii (mun. Chişinău, str. Zimbrului 10) cu tema „Salariul minim conform standardelor europene", la care vor participa reprezentanţii celor două organizaţii şi ai partenerilor sociali”, anunţă dele două sindicate.

”Munca decentă nu este un lux, ci un drept fundamental al omului. iar sindicatele joacă un rol esenţial în eforturile continue de a crea o lume în care toţi lucrătorii să se poată bucura de beneficiile unui loc de muncă sigur, demn şi corect remunerat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.