Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au avut, miercuri, o întrevedere cu preşedintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer. Cei doi oficiali au subliniat importanţa pregătirii unui pachet consistent de decizii care să fie adoptate la Summit-ul NATO de la Vilnius, ”o nouă etapă în adaptarea pe mai departe a posturii colective, inclusiv pentru punerea în practică a noului construct de adaptare militară a NATO”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrevederea conducerii MApN cu preşedintele Comitetului Militar al NATO a avut loc la sediul Ministerului Apărării Naţionale, în contextul vizitei pe care înaltul oficial o faced în România, în perioada 11-14 aprilie, la invitaţia şefului Apărării, generalul Petrescu.

Potrivit MApN, agenda de discuţii a vizat ”subiecte importante şi de actualitate de pe agenda NATO, o atenţie deosebită fiind acordată recomandărilor şi conceptelor militare care vizează consolidarea posturii colective de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre, având în vedere rolul important pe acest palier al Comitetului Militar în cadrul Organizaţiei Nord-Atlantice”.

Printre temele abordate s-au numărat implicaţiile de securitate ale războiului de agresiune pe care Rusia continuă să îl desfăşoare în Ucraina, obiectivele României în perspectiva Summit-ului NATO de la Vilnius, din 11-12 iulie, precum şi stadiul şi perspectivele consolidării posturii Alianţei în regiunea Mării Negre.

Ministrul Apărării a subliniat importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică, aspect validat în noul Concept Strategic al NATO, şi necesitatea adaptării pe termen lung a posturii colective în regiune, ţinând cont de ameninţările venite din partea Rusiei. Totodată, el a prezentat eforturile României pentru îndeplinirea angajamentelor asumate pe dimensiunea de descurajare şi apărare, solicitând continuarea sprijinului autorităţilor militare NATO pentru implementarea proiectelor subsumate acestei linii de efort.

Potrivit MApN, cei doi oficiali au subliniat importanţa pregătirii unui pachet consistent de decizii care să fie adoptate la Summit-ul NATO de la Vilnius, care va reprezenta o nouă etapă în adaptarea pe mai departe a posturii colective, inclusiv pentru punerea în practică a noului construct de adaptare militară a NATO.

Şeful Apărării a enumerat câteva din măsurile luate de Armata României, după declanşarea invaziei ruseşti în Ucraina.

”A fost redus timpul de reacţie şi intervenţie a forţelor. A fost accelerat procesul de consolidare a capacităţii de apărare. Prin coordonarea dislocării unor forţe aliate, am crescut capacitatea defensivă a scutului NATO în România şi în regiunea Mării Negre. Planurile de apărare au fost actualizate şi armonizate cu cele aliate şi s-au implementat măsuri de răspuns la criză. A fost mărită capacitatea de avertizare timpurie şi s-a intensificat schimbul de date şi informaţii cu aliaţii şi partenerii noştri. Acţiunile de asigurare a vigilenţei, serviciul de Poliţie Aeriană, misiunile de descoperire a minelor marine şi securizarea căilor de comunicaţii maritime sunt activităţi vizibile ale instituţiei apărării, din ultimul an”, a declarat generalul Daniel Petrescu.

În programul din România al preşedintelui Comitetului Militar al NATO sunt incluse vizite la comandamentele aliate (Divizia Multinaţională Sud-Est, respectiv Corpul Multinaţional Sud-Est), dislocate în Bucureşti şi Sibiu, la Grupul de Luptă NATO, dispus în zona Cincu şi în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanţa.

Comitetul Militar al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, constituit din şefii Apărării din statele aliate, are rolul de a furniza recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalităţile în care NATO poate răspunde la provocările globale de securitate. Pe durata unui an, reuniunile la nivelul şefilor apărării se desfăşoară de două ori la sediul NATO din Bruxelles şi o dată într-o ţară membră a Alianţei. Activitatea de rutină este efectuată de Reprezentanţii Militari naţionali, prezenţi permanent la comandamentul NATO din Bruxelles.

Preşedintele Comitetului Militar este principalul consilier militar al Secretarului General al NATO şi principalul comunicator al Alianţei în problematică militară. Din 25 iunie 2021, funcţia de preşedinte al Comitetului Militar este deţinută de amiralul Rob Bauer.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.