Compania OMV Petrom, deţinătoarea Muzeului Petrolului din Ploieşti, unic în România, transferă către judeţul Prahova toate exponatele din acest muzeu, care va fi administrat de către Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Prahova. Conducerea OMV Petrom şi cea a CJ Prahova au semnat, luni, protocolul privind transferul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania OMV Petrom  va transfera Muzeul Petrolului din Ploieşti în patrimoniul Judeţului Prahova, acesta urmând să intre în administrarea Muzeului Judeţean de Stiinţele Naturii, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Prahova.

Poytrivit unui comiunicat dat publicităţii de CJ Prahova, luni a fost semnat protocolul privind trasferul, la semnarea documentului participând Mariana Gheorghe - CEO  OMV Petrom; Peter  Rudolf  Zeilinger – membru al directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de exploatare şi producţie;  Bogdan Viuleţ – avocat specializat în imobiliare, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Şeful CJ Prahova a declarat pentru News.ro că protocolul semnat, luni, are în vedere transferul cu titlu gratuit al celor peste 8.000 de piese aflate în Muzeul Petrolului.

”Este vorba despre un transfer cu titlu gratuit pentru tot ceea ce înseamnă bunuri aflate în muzeu. În ceea ce priveşte clădirea, aceasta se află într-un litigiu, a fost revendicată în instanţă şi există un proces, care pe fond a fost câştigat de OMV Petrom. În februarie, urmează recursul”, a spus Bogdan Toader.

Muzeul  Petrolului din Ploieşti, singurul muzeu de profil din România, a fost inaugurat în octombrie 1961 şi are un patrimoniu de peste 8.000  de piese. Printre cele mai importante exponate se numără utilaje de foraj din lemn sau metalice din secolul al XIX-lea; panouri exemplificând sistemul de solventare selectivă cu dioxid de sulf, inventat de Lazăr Edeleanu; hărţi geologice; mostre mineralogice; felinare cu petrol; macheta primei instalaţii de foraj mecanic folosită în România.

Patrimoniul Muzeului  Petrolului include, de asemenea, brevete de invenţie, lucrări ştiinţifice care descriu istoricul fabricării parafinei, uleiului, benzinelor; albume, scrisori şi  fotografii document care au aparţinut  fondatorului petrochimiei româneşti, Lazăr Edeleanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.