Comitetul Interministerial pentru Implementarea, Monitorizarea şi Evaluarea Strategiei Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2022-2027 (CIIMES) a avut, joi prima reuniune, la Palatul Victoria, coordonat de Irina-Dumitriţa Solomon, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, şi de Iulian Paraschiv, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în deschiderea reuniunii, secretarul de stat Irina-Dumitriţa Solomon a subliniat că măsurile incluse în Strategia de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2022-2027 trebuie să producă rezultate concrete şi durabile, iar în acest sens este nevoie ca ministerele şi instituţiile să trateze cu seriozitate şi profesionalism îndeplinirea obiectivelor asumate.
 
De asemenea, a precizat că rolul Comitetului interministerial este de a se asigura că monitorizarea şi evaluarea strategiei sunt realizate într-un mod optim, iar măsurile produc efectele dorite. 
 
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Iulian Paraschiv, a subliniat că, deşi procesul de adoptare a strategiei a fost anevoios, este, în continuare, nevoie ca toate instituţiile implicate să depună eforturi şi să găsească cele mai bune soluţii pentru a face paşi semnificativi în implementarea strategiei, cu realizarea măsurilor destinate îmbunătăţirii situaţiei cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome, mai arată sursa citată.
 
Totodată, s-a menţionat că, în perioada următoare, vor continua să existe întâlniri între reprezentanţii instituţiilor şi structurilor cu atribuţii în domeniu şi coordonatorii CIIMES pentru a armoniza mecanismele de lucru.
 
În cadrul întâlnirii, participanţii au prezentat informări cu privire la stadiul demersurilor întreprinse, până la momentul actual, în implementarea strategiei, s-a prezentat Planul de monitorizare al acesteia, precum şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CIIMES.
Informaţii suplimentare:
 
În data de 28 aprilie 2022, Guvernul României a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, Strategia de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2022-2027, iar în data de 26 mai 2022, a fost înfiinţat, prin Decizia Prim-Ministrului nr. 336, Comitetul Interministerial pentru Implementarea, Monitorizarea şi Evaluarea Strategiei Guvernului României de Incluziune a Cetăţenilor Români aparţinând Minorităţii Rome pentru perioada 2022-2027.
 
Potrivit sursei menţionate, prin această strategie, Guvernul României îşi asumă o nouă paradigmă pentru politicile adresate romilor bazată pe realităţile din comunităţi şi concentrată prioritar pe elaborarea de programe naţionale în domeniul educaţiei, al ocupării forţei de muncă, al sănătăţii şi al locuirii, domenii care rămân pilonii principali de intervenţie în comunităţile defavorizate, în perspectiva reducerii decalajelor faţă de populaţia majoritară. O altă noutate pe care strategia o aduce este aceea că fondurile europene sunt văzute ca resurse complementare, care să susţină efortul naţional, judeţean şi local.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.