Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că a emis o instrucţiune privind prioritatea la vaccinare pentru pacienţii cu transplant şi cei aflaţi pe lista de aşteptare pentru transplant, prevăzuţi în etapa a doua, precum şi pentru însoţitorii acestora sau cei care au aceeaşi adresă de domiciliu cu ei. Centrele de transplant întocmesc listele cu persoanele prioritare la vaccinare, fără a fi necesară programarea în platformă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit CNCAV, pentru vaccinarea acestei categorii de bolnavi cronici împotriva COVID-19 se va utiliza produsul a cărui schemă de vaccinare se realizează în cel mai scurt interval de timp între doza 1 şi doza 2. Vaccinarea împotriva COVID-19 poate fi efectuată după un consult medical prealabil: înainte de transplant, în cazul pacienţilor aflati pe lista de aşteptare pentru transplant sau la şase luni după transplant.
 
Pentru a veni în sprijinul pacienţilor care vor să se vaccineze, centrele de transplant au obligaţia de a elabora listele cu persoanele care solicită vaccinarea şi de a le înainta direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB).
 
Pacienţii care sunt transplantaţi sau se află pe lista de aşteptare pentru transplant pot declara pe proprie răspundere şi datele persoanelor care locuiesc la acelaşi domiciliu, respectiv însoţitorii acestora, pentru a fi incluşi pe lista celor care solicită vaccinarea.
 
Direcţiile de sănătate publică judeţene şi/sau DSPMB vor aronda persoanele de pe aceste liste la centrele de vaccinare care funcţionează în judeţ, pe criterii funcţionale şi va comunica această arondare centrelor de transplant.
 
Persoanele respective se pot vaccina în centrul de vaccinare la care sunt arondate, fără a fi necesară o programare în platforma informatică, sens în care reprezentanţii centrelor de transplant trebuie să informeze centrul de vaccinare cu 72 de ore înainte şi să pună la dispoziţie şi lista nominală a celor care solicită vaccinarea.
 
În centrul de vaccinare, la efectuarea triajului medical, conform procedurilor, persoanele vor prezenta documentul de identitate valid, care să ateste că domiciliază la aceeaşi adresă cu pacientul transplantat sau care se află pe lista de aşteptare.
 
Astfel, centrele de vaccinare vor înregistra persoanele din această categorie de bolnavi cronici care se prezintă pentru vaccinare în Registrul electronic naţional de vaccinări precum şi persoanele care locuiesc la aceeaşi adresă cu pacientul transplantat sau care se află pe lista de aşteptare, corespunzător categoriei din care fac parte.
 
Direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv DSPMB şi centrele regionale de distribuţie vor asigura dozele necesare pentru vaccinarea persoanelor respective, în funcţie de solicitările centrelor de vaccinare.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.