Comisia Europeană a propus marţi să fie suspendat integral Acordul UE de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia. „O ţară precum Rusia, care poartă un război de agresiune, nu ar trebui să poată beneficia de facilitarea eliberării vizelor atât timp cât continuă să îşi desfăşoare politica externă distructivă şi agresiunea militară împotriva Ucrainei, demonstrând astfel ignorarea totală a ordinii internaţionale bazate pe norme. Suspendarea vine drept răspuns la riscurile şi ameninţările sporite la adresa intereselor de securitate ale Uniunii şi a securităţii naţionale a statelor membre ca urmare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei”, arată comunicatul de presă al CE. Cu toate acestea, UE va rămâne deschisă anumitor categorii de solicitanţi de viză ruşi care călătoresc în scopuri esenţiale, inclusiv, în special, membrilor de familie ai cetăţenilor UE, jurnaliştilor, dizidenţilor şi reprezentanţilor societăţii civile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform sursei citate, aceasta înseamnă că cetăţenii ruşi nu se vor mai bucura de un acces privilegiat în UE şi vor avea de urmat un proces mai lung, mai scump şi mai dificil de solicitare a vizelor.

Statele membre vor dispune de o marjă largă de apreciere în ceea ce priveşte prelucrarea cererilor de viză de scurtă şedere din partea cetăţenilor ruşi şi vor fi în măsură să asigure un control sporit în ceea ce priveşte resortisanţii ruşi care călătoresc în UE.

UE va rămâne deschisă anumitor categorii de solicitanţi de viză ruşi care călătoresc în scopuri esenţiale, inclusiv, în special, membrilor de familie ai cetăţenilor UE, jurnaliştilor, dizidenţilor şi reprezentanţilor societăţii civile.

Comisia a prezentat marţi şi o propunere privind nerecunoaşterea paşapoartelor ruseşti eliberate în zonele ocupate din Ucraina.

Aceste propuneri survin în urma acordului politic la care au ajuns miniştrii afacerilor externe în cadrul reuniunii lor informale din 31 august privind o cale de urmat comună şi coordonată în ceea ce priveşte eliberarea vizelor pentru cetăţenii ruşi, mai indică sursa menţionată.

„Politica UE în domeniul vizelor este o marcă de încredere – o încredere pe care Rusia a subminat-o complet prin războiul său de agresiune neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei. Atât timp cât continuă agresiunea militară a Rusiei împotriva unei ţări candidate la aderarea la UE, cetăţenii ruşi nu se pot bucura de facilităţi de călătorie către Europa. Încă o dată, UE îşi demonstrează unitatea de nezdruncinat în răspunsul său la agresiunea militară a Rusiei”, a afirmat vicepreşedintele pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas.

De asemenea, comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson a spus că „Rusia continuă să încalce dreptul internaţional prin acţiunile sale militare ilegale, săvârşind atrocităţi împotriva ucrainenilor şi subminând securitatea şi stabilitatea la nivel european şi mondial”.

„Aceste acţiuni încalcă principiile fundamentale în temeiul cărora a fost încheiat Acordul de facilitare a eliberării vizelor şi contravin intereselor UE şi ale statelor sale membre. Propunerea de astăzi arată un răspuns puternic şi unit al UE. Vom prezenta în curând orientări suplimentare pentru a asigura un control sporit al cererilor de viză şi al trecerii frontierei de către cetăţenii ruşi, fără a ne distanţa de dizidenţii ruşi şi de societatea civilă”, a completat Ylva Johansson.

Sfârşitul accesului privilegiat al cetăţenilor ruşi la UE

Propunerea de suspendare a Acordului de facilitare a eliberării vizelor va pune capăt tuturor facilităţilor acordate cetăţenilor ruşi care solicită o viză de scurtă şedere în spaţiul Schengen. În locul acestora, se vor aplica normele generale ale Codului de vize.

În practică, pentru solicitanţii de viză ruşi se vor aplica:

- o taxă de viză mai mare: taxa de viză va creşte de la 35 euro la 80 euro pentru toţi solicitanţii;

- un timp de prelucrare mai lung: termenul standard în care consulatele iau o decizie cu privire la cererile de viză se va mări de la 10 la 15 zile.

Această perioadă se poate prelungi până la maximum 45 de zile în cazuri individuale, atunci când este necesară o examinare suplimentară a cererii;

- norme mai restrictive pentru vizele cu intrări multiple: solicitanţii nu vor mai avea acces uşor la vizele valabile pentru intrări multiple în spaţiul Schengen;

- o listă mai lungă de documente justificative: solicitanţii vor trebui să prezinte lista completă a documentelor justificative atunci când solicită o viză.

Aceştia nu vor mai beneficia de lista simplificată inclusă în Acordul de facilitare a eliberării vizelor.

UE a încheiat acorduri de facilitare a eliberării vizelor doar cu un număr restrâns de ţări. Aceste acorduri se bazează pe încrederea reciprocă între UE şi ţara respectivă şi pe respectarea valorilor comune. Invadarea Ucrainei de către Rusia este incompatibilă cu o relaţie de încredere şi contravine spiritului de parteneriat pe care se întemeiază acordurile de facilitare a eliberării vizelor. Aceasta justifică luarea de măsuri de protejare a intereselor esenţiale în materie de securitate ale UE şi ale statelor sale membre.

De la începutul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia s-a înrăutăţit, cu consecinţe umanitare tragice pentru civili şi distrugerea pe scară largă a infrastructurilor esenţiale.

Nerecunoaşterea paşapoartelor ruseşti eliberate în regiunile ocupate din Ucraina

Comisia Europeană propune, de asemenea, o abordare comună la nivelul UE privind nerecunoaşterea paşapoartelor ruseşti eliberate în regiunile străine ocupate, deoarece Rusia extinde în prezent practica eliberării de paşapoarte simple ruseşti la mai multe zone din Ucraina care nu sunt controlate de guvern, în special la regiunile Herson şi Zaporijia. Statele membre nu ar trebui să recunoască paşapoartele ruseşti eliberate în zonele ocupate ale Ucrainei drept documente valabile în scopul eliberării unei vize şi al trecerii frontierelor externe ale UE.

Potrivit sursei amintite, această propunere legislativă va asigura o abordare obligatorie, aplicabilă în toate statele membre, care să înlocuiască acţiunile voluntare întreprinse de statele membre după anexarea ilegală a Crimeei. Aceasta reprezintă încă un pas în răspunsul comun al UE la agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei şi la practica Rusiei de a elibera paşapoarte în regiunile străine ocupate.

Etapele următoare

Este acum rândul Consiliului să examineze şi să adopte propunerea de suspendare a Acordului de facilitare a eliberării vizelor. Odată adoptată, suspendarea va intra în vigoare în a doua zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE. Decizia de suspendare va fi notificată Rusiei cel târziu cu 48 de ore înainte de intrarea sa în vigoare.

Este de competenţa Parlamentului European şi a Consiliului să decidă cu privire la propunerea privind nerecunoaşterea documentelor de călătorie ruseşti eliberate în regiunile străine ocupate. Măsurile vor intra în vigoare în prima zi după data publicării lor în Jurnalul Oficial al UE.

Comisia va prezenta în curând orientări suplimentare pentru a sprijini consulatele statelor membre cu privire la chestiunile generale legate de vize cu Rusia, inclusiv pentru a pune în aplicare suspendarea Acordului de facilitare a eliberării vizelor.

Facilitarea eliberării vizelor între UE şi Rusia a intrat în vigoare în iunie 2007. Acest lucru uşurează eliberarea vizelor pentru cetăţenii Uniunii şi ai Federaţiei Ruse pentru şederile preconizate a căror durată nu depăşeşte 90 de zile în cursul oricărei perioade de 180 de zile.

La 1 septembrie 2022, aproximativ 963 000 de ruşi deţineau vize valabile în spaţiul Schengen.

Cu ocazia reuniunii lor informale din 31 august, miniştrii afacerilor externe au convenit cu privire la calea de urmat comună şi coordonată în ceea ce priveşte eliberarea vizelor pentru cetăţenii ruşi, inclusiv suspendarea totală a Acordului de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia. Miniştrii au convenit, de asemenea, că paşapoartele eliberate de autorităţile ruse în zonele ocupate ale Ucrainei nu vor fi recunoscute. Cererile de viză vor fi prelucrate în continuare în mod individual, pe baza unei evaluări de la caz la caz.

La 25 februarie 2022, UE a suspendat deja parţial Acordul de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia în ceea ce priveşte demnitarii şi oamenii de afaceri ruşi. Propunerea de astăzi va însemna suspendarea totală a acordului, fiind suspendate toate facilităţile pentru toţi solicitanţii ruşi.

Propunerea privind nerecunoaşterea paşapoartelor intervine după ce Comisia a publicat o serie de orientări pentru statele membre în 2014, 2016 şi 2019 cu privire la modul de tratare a cererilor de viză pentru rezidenţii din Crimeea, Doneţk şi Luhansk, precum şi privind nerecunoaşterea anumitor paşapoarte ruseşti.

Uniunea Europeană îşi reafirmă sprijinul fără echivoc pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional, mai arată comunicatul de presă al CE. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.