Comandantul Divizionului de Scafandri de Mare Adâncime, comandorul Paul Cazacu, a afirmat, joi, că misiuni ca cea în care şi-au pierdut viaţa şapte militari, între care şi doi scafandri, sunt foarte riscante. El a precizat că militarii îşi îndeplinesc misiunile cu dotările care există.
Comandantul Divizionului de Scafandri de Mare Adâncime, comandorul Paul Cazacu, a declarat, joi, că în accidentul de elicopter de miercuri seara a pierdut doi profesionişit desăvârşiţi.
Evenimente
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
“Ieri am pierdut doi camarazi, doi colegi, doi profesionişti desăvârşiţi. Este greu de transpus în cuvinte această pierdere pe care foarte probabil nu o vom putea înlocui 100% niciodată. Este, de asemenea, foarte greu şi foarte trist pentru familiile care şi-au pierdut sprijinul, sunt copii care au rămas orfani. Aş dori să transmit condoleanţe tuturor celor opt familii îndoliate în urma acestei tragedii”, a afirmat comandorul Paul Cazacu.
El a fost întrebat cât de riscante sunt asemenea misiuni.
“Cât de riscante sunt, cred că s-a văzut aseară. Sunt foarte riscante. Dar asemenea misiuni pot oricând să rezulte aşa cum s-a văzut într-o tragedie. Să sperăm că este ultima pentru oamenii noştri”, a precizat Paul Cazacu.
Întrebat dacă nu crede că dotările din Armată ar putea fi cauza accidentului de miercuri seara, comandantul Divizionului de Scafandri de Mare Adâncime a răspuns: “Cu dotările pe care le avem ne îndeplinim misiunile. Aşa cum le-am îndeplinit şi până acum şi le vom îndeplini şi în continuare”.
Comandantul direct al celor doi scafandri decedaţi, Alexandru Ivan, a povestit, joi, că a participat alături de ei la multe misiuni de risc, precizând că au transformat pericolul într-o pasiune.
“Erau nişte colegi şi chiar prieteni desăvârşiţi. Am avut foarte multe misiuni cu ei împreună, am avut foarte multe operaţiune de tăiere subacvatică, de ranfluare a unor epave, foarte multe misiuni de risc, dar noi am transformat cumva riscul acesta într-o pasiune. Am lăsat deoparte nevoile poate personale pentru a ne putea îndeplini misiunile”, a povestit Alexandru Ivan.
El a explicat că misiunea lor era să intervină în cazul unui accident aviatic.
“Ei sunt certificaţi de către Centrul de Scafandri ca şi scafandri salvatori. De asta am avut misiune acolo pentru a interveni în cazul unui accident aviatic, la bordul unui elicopter IAR PUMA. Asta era misiunea pe care au primit-o, de asta se aflau acolo”, a mai declarat Alexandru Ivan.
Caporalul Gabriel Precup, coleg cu cei doi decedaţi, a afirmat că a fost ultimul din cadrul unităţii care i-a văzut în viaţă.
“Întâmplarea a făcut ca cei doi care au murit ieri din cadrul unităţii noastre să ne schimbe pe mine şi pe un alt coleg. Noi i-am văzut ultimii din cadrul unităţii. Erau camarazii noştri, prietenii noştri, colegii noştri şi pe deasupra erau şi fraţii noştri. Ieri de dimineaţă când ne-au schimbat nimic nu anunţa o asemenea tragedie. Când am văzut prima oară la ştiri, nu ne venea să credem. Am mers până acolo, am sperat să nu fie ei. Nenorocirea a făcut ca printre cei decedaţi să fie colegii noştri. Eu sau orice alt coleg puteam să fiu în locul lor”, a povestit Gabriel Precup.
El a explicat şi care era misiunea celor doi scafandri la bordul elicopterului.
“Dacă accidentul s-ar fi desfăşurat pe mare, scafandrii salvatori ar trebui să facă o incursiune pe mare, prin salt din elicopter, să identifice victima, să o agaţe în cârlig sau cu targă şi să o ridicăm. Pe uscat, aceeaşi procedură, coborâm şi recuperăm victima. Avem o meserie frumoasă, dar riscantă. Acestea sunt riscurile meseriei, ni le asumăm, se întâmplă să ne întoarcem aproape de fiecare dată acasă, dar există şi excepţii ca cea de aseară”, a mai declarat scafandrul.
El i-a caracterizat în câteva cuvinte pe colegii săi decedaţi.
“Vlad Carp era ca şi fratele meu, un om extraordinar. Avea o vorbă: săracule. A trăit sărac, a murit sărac ca noi care ne facem datoria încercând să servim patria. Porecla lui Sergiu Bosoi este Succesivă. Era un scafandru dedicat, care intra în apă, îşi făcea datoria chiar dacă încă o dată îi venea rândul lui sau peste rând”, a mai declarat Gabriel Precup.
Doi militari de la Divizionul 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime au decedat în timpul executării unei misiuni deasupra Dobrogei, în seara de miercuri, 2 martie.
Maistrul militar clasa I Vlad Carp şi maistrul militar clasa a II-a Sergiu Bosoi făceau parte din echipajul elicopterului IAR 330 PUMA care s-a prăbuşit în timpul executării misiunii de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, dispărută de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac si Gura Dobrogei.
Maistrul militar clasa I Vlad Carp avea 39 de ani şi era tatăl unui copil. A absolvit Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale în anul 2004, specialitatea „Timonerie şi tehnică de navigaţie”.
Maistrul militar clasa a II-a Sergiu Bosoi, avea 37 de ani şi era tatăl a doi copii. A absolvit Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale în anul 2005, specialitatea „Rachete navale şi antiaeriene”.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.