Colegiul Psihologilor din România anunţă, miercuri, că solicită membrilor săi să respecte procesul electoral legal care se defăşoară până în 18 aprilie şi să nu se lase influenţaţi de cadrele universitare, furnizorii de teste psihologice, unii foşti preşedinţi ai filialelor teritoriale şi ofiţeri care ar încerca să boicoteze această acţiune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Colegiului Psihologilor din România (CPR), Mihai Aniţei, a susţinut, miercuri, că furnizorii de teste psihologice, cadrele universitare, unii foşti preşedinţi ai filialelor teritoriale şi ofiţeri încearcă blocarea alegerilor forurilor de conducere.

"Colegiul Psihologilor din România, organizaţie care numără aproximativ 20.000 de membri, se află în plin proces de alegere a forurilor de conducere, la nivel local şi naţional. Procesul de alegeri a fost organizat democratic şi transparent, astfel încât să asigure accesul la forurile decizionale tuturor celor care practică legal profesia de psiholog. Procesul de alegeri durează trei luni, fiind împărţit în trei etape. Procedura a debutat în data de 18 ianuarie 2017, când a fost publicat în Monitorul Oficial calendarul de alegeri, procedura fiind aceeaşi ca la alegerile din anul 2013", a spus Mihai Aniţei.

Potrivit preşedintelui, alegerile au debutat cu şedinţele pentru scrutin şi depunerea candidaturilor în filialele Colegiului Psihologilor din România.

În a doua etapă, s-au organizat şedinţele de alegeri, procesul fiind finalizat în opt dintre filiale, inclusiv în Bucureşti, filiala care are 5.542 de membri, a mai arătat Aniţei.

"În aproape 20 de filiale procesul este în desfăşurare, în unele dintre acestea fiind blocat în mod ilegal. Procesul de alegeri se va finaliza în data de 18 aprilie 2017, data Convenţiei Naţionale a Colegiului Psihologilor din România, când se vor alege forurile de conducere naţionale ale organizaţiei profesionale", a mai spus preşedintele CPR.

În ceea ce priveşte candidaţii la forurile de conducere ale Colegiului Psihologilor din România, aceştia trebuie să îndeplinească o serie de criterii generale, dar şi unele specifice.

"Pentru a veni în sprijinul candidaţilor, preşedintele Colegiului a emis dispoziţii pentru detalierea acestor criterii, reglementate deja în procedurile de alegeri ale Colegiului Psihologilor din România din anul 2013. Unul dintre criteriile generale de alegere, eliminatoriu, îl reprezintă practicarea profesiei de psiholog în mod legal, condiţie care nu a fost îndeplinită de către o parte dintre candidaţi. Practicarea profesiei reprezintă o condiţie absolut necesară pentru conducerea şi reprezentarea intereselor organizaţiei profesionale a psihologilor. Din păcate, pentru a crea aparenţa îndeplinirii condiţiilor, unii candidaţi s-au angajat în mod formal ca psihologi înaintea depunerii candidaturii, sau chiar după termenul legal de depunere. Alţi candidaţi deţin calitatea de autori/reprezentanţi/distribuitori de teste psihologice, având interese economice directe", a declarat preşedintele CPR.

MIhai Aniţei a precizat că unii dintre candidaţi insistă să obţină şi un al treilea mandat consecutiv, ceea ce contravine legii.

"Totodată, există un număr însemnat de candidaturi din mediul universitar, adesea confundând ocupaţia de cadru didactic cu profesia de psiholog. Există numeroşi candidaţi care insistă să obţină chiar şi un al treilea mandat, deşi legea prevede maxim două mandate consecutive în unul dintre forurile de conducere. Un procent însemnat de candidaturi este reprezentat de militari sau funcţionari aparţinând instituţiilor de forţă sau din administraţia publică, care uneori nu exercită profesia în mod legal, iar, uneori, îndeplinesc şi funcţii de conducere în unităţile angajatoare",  a mai spus Mihai Aniţei.

El a susţinut că mai mulţi candidaţi care nu îndeplinesc condiţiile legale sunt nemulţumiţi şi încearcă blocarea sau amânarea procesului electoral, fapt care ar încălca ordinea publică.

"Speculând confuzia între imaginea academică şi statutul profesional, unele cadre universitare se autointitulează lideri ai profesiei. Din această poziţie, pe fondul neînţelegerii condiţiilor legale şi nepracticării profesiei, aceştia contestă şi încearcă să blocheze alegerile. În ultima perioadă acestora li s-au alăturat şi unii dintre foştii preşedinţi ai filialelor teritoriale, care nu mai au dreptul la un nou mandat, precum şi comercianţii testelor psihologice. Astfel, prin dezinformare şi ameninţări repetate, se încearcă amânarea unui proces democratic de schimbare a vechii conduceri şi de acces a psihologilor tineri la funcţiile de conducere ale Colegiului Psihologilor din România", a mai declarat preşedintele CPR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.