Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis joi, un mesaj pentru Ziua Mondială a Sănătăţii - 7 aprilie - prin care îi îndeamnă pe cei care suferă de depresie să vorbească despre boală cu răbdare,curaj şi speranţă, pentru că un prim pas în reuşita tratamentului este chiar recunoaşterea bolii. În Europa sunt 40 de milioane de oameni cu depresie, dintre care aproape 130.000 ajung la suicid, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citat de CMR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aproximativ 350 de milioane de oameni, la nivel mondial, suferă de depresie. În Europa, numărul acestora se ridică la 40 de milioane, cu o prevalenţă care oscilează de la 3,8 la sută la 6,3 la sută din totalul populaţiei, conform unui raport  al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru anul 2015. Iată că, în timp ce, în medie, 5,1 la sută dintre femei şi 3,6 la sută dintre bărbaţi sunt depresivi, ratele în rândul persoanelor în vârstă cresc la peste 7,5 la sută pentru femei şi 5,5 la sută pentru bărbaţi. Riscul apariţiei depresiei devine mai mare în ultimele perioade ale vieţii", precizează CMR.

Potrivit Colegiului Medicilor din România, depresia creşte riscul tulburărilor de anxietate, al consumului de medicamente sau al altor substanţe, dar şi al unor boli precum  diabet  şi boli de inimă.

"Deşi este foarte frecventă şi poate afecta pe oricine, în orice etapă a vieţii, oamenii vorbesc cu mare greutate despre această boală. De aceea, este foarte important să reuşim să comunicăm atunci când apare depresia sau să comunicăm cu cei care au o astfel de suferinţă.
Depresia poate fi prevenită şi tratată dacă este identificată la timp. Dar, pentru că boala rămâne într-un con de umbră, cel puţin 75 la sută din totalul persoanelor care suferă de depresie majoră  nu primesc tratament adecvat, arată acelaşi studiu al OMS", spun reprezentanţii CMR.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, arată că depresia este o afecţiune care, de cele mai multe ori, este ascunsă, negată şi de aceea insuficient diagnosticată şi tratată.

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,  în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate imediat după afecţiunile cardiovasculare.

"Este esenţială depistarea persoanelor cu risc de depresie.  Iar  riscurile de a deveni depresiv sunt intensificate de sărăcie, pierderea  sau lipsa locului de muncă, pierderea persoanei iubite, de boli fizice, dar şi de abuzul de droguri sau de alcool", mai spune Borcean.

Ziua Mondială a Sănătăţii 2017 se concentrează asupra depresiei şi pentru că este una din cauzele principale de suicid, potrivit preşedinteului CMR.

"Să-i ajutăm pe cei depresivi, să le fim aproape,  să le dăm o mână de ajutor, să-i îndrumăm spre  medic,  să nu îi izolăm, să nu îi marginalizăm. Depresia poate fi o boală ca oricare alta. Să vorbim despre ea cu răbdare, curaj şi speranţă. Să înţelegem  că un prim pas pentru reuşita tratamentului este chiar recunoaşterea şi acceptarea bolii”, spune Gheorghe Borcean.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.